1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

1 Dilim güllaç kaç kaloridir?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve dderya tarafından 6 Haziran 2016 başlatılmıştır.

  1. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.333
    Beğenileri:
    7.519
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    102 ÇTL
    1 Dilim güllaç kaç kaloridir?

    [​IMG]
    Ramazanda akla ilk gelen yiyeceklerden biri güllaç. Göze ve damağa hitap ettiği kadar şerbetli ve unlu tatlılara oranla daha sağlıklı bir seçenek olarak da karşımıza çıkıyor. Ancak yine de kalori değerini hesaba katmakta fayda var.
    Hem hafif hem faydalı ama ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan güllaç tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü bir ince dilim güllaç 250 kalori içeriyor. Yani Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı’nın belirttiği gibi 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.

    Ancak Baydı, ramazanda artan tatlı ihtiyacı karşısında baklava ve kadayıf gibi tatlılar yerine güllaç tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını belirtiyor.

    SİNDİRİMİ KOLAY, KALSİYUMU YÜKSEK

    Güllacın; içeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı, unlu ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif olduğunu belirten Diyetisyen Baydı, güllacın kan şekeriyle ilişkisini şöyle anlatıyor:

    “Güllaç yufkaları, mısır nişastasının su ile karıştırılmasıyla elde edilen hamurdan yapılıyor. Mısır nişastası glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Ayrıca güllaç yapımında kullanılan süt de bu tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürürken, yüksek protein içeriği ile günlük protein ihtiyacını da karşılamaya yardımcı oluyor. Bir porsiyon güllaç, özellikle süt içeriği nedeniyle yetişkin kişilerin günlük kalsiyum gereksinmesinin yüzde 15’ini karşılıyor.”

    [​IMG]

    NARI, CEVİZİ, BADEMİYLE SAĞLIK KATIYOR


    Güllaçta genelde nar, badem, ceviz ya da fındık kullanılırken içeriğindeki bu besinler kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda kazandırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından bağışıklığın güçlendirilmesine dek birçok faydası bulunan Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı. Baydı, protein ve karbonhidrattan zengin bir tatlı olan güllacın bir porsiyonunun yani yaklaşık bir dilim ince güllacın ortalama 250 kalori olduğunu belirterek, baklava ya da şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip olduğunu söylüyor.

    FAZLA TÜKETMEKTEN KAÇININ!


    Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı. Bu nedenle diyabet hastalarının tüketmemesi, canları çektiyse de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat etmeleri gerekiyor. Baydı, “Ne kadar hafif olursa olsun tatlıyı çok sık tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastası olmayan kişiler ise güllaç tatlısını ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı niyetine taze mevsim meyveleri seçilmeli. Bu sayede lif, vitamin ve mineral almakla birlikte oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu yerine koymuş olacaksınız” önerisinde bulunuyor.[​IMG]

    TATLIYI YEMEKTEN EN AZ 1 SAAT SONRA TÜKETİN


    Ramazanda uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, tatlının iftardan en az bir saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Ramazanda öğün sayısı azaldığı için sahur ve iftarda alınan kalori miktarının arttığını belirten Baydı, “Bu nedenle tatlıyı yemek üzerine değil, en az 1 saat sonra, ideali yemekten 2 saat sonra tüketmek. Ayrıca tatlı yemekten hemen sonra yenildiğinde hazımsızlık ve uyku hali gibi problemler yol açabiliyor. Gaz problemi yaşayanlar ise güllaç yapımında laktozsuz süt kullanabilir” diyor.
    [​IMG]

    GÜLLAÇ TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT!


    • Gaz sorununa yol açmaması için güllacı çok soğuk tüketmeyin.
    • Buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin.
    • 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.
    • Güllacın kalorisini düşürmek için güllaç yapımında kullanılan sütü light olanlardan tercih edin.
    • Güllaç yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun.
    • Güllacın ve diğer sütlü tatlıların üzerine toz tarçın serpmek de kan şekerini dengelemek açısından faydalı.​
     
    SAHRA_BUSE, Gönülçelen ve YoRuMSuZ bunu beğendi.
  2. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.261
    Beğenileri:
    5.772
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    4.919 ÇTL
    Bu yaşıma kadar hiç güllaç yemedim ya, beğenmezsem diye endişe ediyorum hep. :honk: Bol güllaçlı bir ramazan olsun herkese o zaman... :sevimlitavsan:
     
    SAHRA_BUSE ve dderya bunu beğendi.
  3. BöcekBaşı

    BöcekBaşı Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2016
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    130
    Cinsiyet:
    Bay
    Banka:
    97 ÇTL
    @Papatya tavsiye ederim yemenizi sütlü güzel bir tatlıdır. Kalorisi de fazla değilmiş şerbetli tatlılara göre :)
     
    SAHRA_BUSE ve dderya bunu beğendi.
  4. SAHRA_BUSE
    No Mood

    SAHRA_BUSE MiKRoSKoBiKCaNLı Özel üye

    Katılım:
    6 Mart 2012
    Mesajlar:
    2.991
    Beğenileri:
    3.807
    Ödül Puanları:
    8.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Banka:
    747 ÇTL
    Bende hiç tatmadım denesem mi becerebilir miyim ki :P
     

Sayfayı Paylaş