1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test (Yeraltı Suları)

Konusu 'Yazılı Soruları / Testler' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 13 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)

    Soru 1. Çöküntü havzaları içinde oluşan büyük göller aşağıdaki bölgelerin hangisinde yaygın olarak görülür?

    A) Doğu Afrika
    B) Kuzey Amerika
    C) Asya’nın batısı
    D) Kuzeybatı Avrupa
    E) Güney Amerika

    Soru 4. Bir akarsudan sulama amacı ile yılın ancak belli bir kesiminde yararlanılabiliyorsa, bu durum akarsuyun öncelikle hangi özelliği ile ilgili olabilir?

    A) Rejimiyle
    B) Akımıyla
    C) Hızıyla
    D) Eğimiyle
    E) Yüküyle

    Soru 5. “Türkiye’de akarsular, saniyede akıttıkları toplam su miktarı bakımından fazla zengin sayılmaz. Ancak enerji potansiyeli bakımından oldukça zengindir.”

    Bu durum aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir?

    A) Akarsu yataklarında eğimin fazla olduğuna
    B) Akarsu havzalarının geniş olduğuna
    C) Akarsuların kar suyuyla beslendiğine
    D) Akarsu rejimlerinin düzensizliğine
    E) Akarsuların sık sık yatak değiştirdiğine.

    Soru 6. Akarsulardan;

    I. Ulaşım
    II. Turizm
    III. Enerji üretimi
    IV. Sulama ve kullanma suyu sağlama alanlarında yaralanılabilir.

    Türkiye’deki akarsulardan bu alanların en çok hangilerinden yararlanılmaktadır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) I ve IV
    D) II ve III
    E) III ve IV

    Soru 7. Çok kısa bir süre içinde birden bire kabararak coşkun bir şekilde akan, sonra kuruyacak duruma gelen akarsulara “sel rejimli” akarsular denir. Bölgelerin yağış rejimi göz önüne alındığında, sel rejimli akarsuların daha çok hangi bölgede görülmesi beklenir?

    A) İç Anadolu Bölgesinde
    B) Marmara Bölgesinde
    C) Ege Bölgesinde
    D) Karadeniz Bölgesinde
    E) Doğu Anadolu Bölgesinde

    Soru 8. Aşağıdaki göllerden hangisi volkanik set gölü sınıflandırmasına girer?

    A) Van Gölü
    B) Yedi Göller
    C) Tuz Gölü
    D) Uluba Gölü
    E) Abant Gölü


    Soru 9. Aşağıdaki göllerden hangisi karstik kökenli bir göldür?

    A) Van Gölü
    B) Tuz Gölü
    C) Salda Gölü
    D) Eğirdir Gölü
    E) Manyas Gölü

    Soru 10. Aşağıdaki göllerden hangisi alüviyal set gölüdür?

    A) Tuz Gölü
    B) Mogan Gölü
    C) Kuş Gölü
    D) Beyşehir Gölü
    E) Hazar Gölü

    Soru 11. Türkiye’deki akarsuların üzerinde taşımacılık yapılamıyor.

    Bu durumun oluşmasında:

    I. Yatak eğimlerinin fazla olması
    II. Akarsu uzunluğunun yetersiz olması
    III. Denge profiline ulaşamamış olması
    IV. Sulama amacıyla kullanılıyor olması

    gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidirler?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) III ve IV
    D) II ve IV
    E) I ve III

    Soru 12. Türkiye’deki akarsular için aşağıdaki saptamalardan hangisini yaparsak yanlış olur?

    A) Denge profiline ulaşmamıştır
    B) Rejimleri düzensizdir
    C) Ulaşıma elverişli değildirler
    D) Yatak eğimleri azdır
    E) Enerji potansiyelleri fazladır

    Soru 13. Ege ve Akdeniz Bölgesi akarsularının debisi yaz aylarında önemli miktarda azalır. Böyle bir durumun oluşmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangidir?

    A) Yağışın şekli
    B) Akarsu yatak eğimi
    C) Akarsu boylarının uzunluğu
    D) Bölgelerin yağış rejimleri
    E) Yağışların biçimi

    Soru 14. Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi akarsularının boyları kısa iken, Ege Bölgesi akarsularının boylarının uzun olmasının temel sebebi nedir?

    A) Yatak eğimleri
    B) Dağların uzanış doğrultusu
    C) Yıllık yağış miktarı
    D) Yağış rejimleri
    E) Kayaçların yapısı


    Soru 15. Akarsuların rejimlerini etkileyen en önemli unsur aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yağışın miktarı
    B) Yağış rejimi
    C) Akarsuyun uzunluğu
    D) Yatak eğimi
    E) Debisi

    Soru 16. Aşağıdakilerden hangisi bir akarsuların debisi üzerinde etkili değildir?

    A) Yağışın miktarı
    B) Bitki örtüsü
    C) Kar ve buz erimesi
    D) Buharlaşma miktarı
    E) Yatağının yapısı

    Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi akarsuların aşındırma faaliyetleri sonucunda oluşmuştur?

    A) Dağ eteği ovası
    B) Falez
    C) Birikinti konisi
    D) Delta
    E) Dev kazanı

    Soru 18. Aşağıdakilerden hangisini oluşumunda akarsular etkili olmamıştır?

    A) Moren
    B) Kırgıbayır
    C) Peribacası
    D) Dev kazanı
    E) Menderes

    Soru 19. Aşağıdaki akarsularımızdan hangisi karma rejimli bir akarsudur?

    A) Gediz
    B) Susurluk
    C) Dicle
    D) Göksu
    E) Çoruh

    Soru 20. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşabilmesi için eğimin azalması gerekmektedir?

    A) Çentik vadi
    B) Menderes
    C) Peribacası
    D) Seki
    E) Asılı vadi


    CEVAP ANAHTARI

    1C 2A 3A 4E 5A 6A 7C 8B 9E 10D 11D 12B 13B 14E 15E 16A 17C 18B
     

Sayfayı Paylaş