1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

500 yıllık özel tat: Höşmerim

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 28 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    HÖŞMERİMİN HİKÂYESİ "HOŞ MU ERİMDEN, "HÖŞMERİM"E
    [​IMG]
    İlk höşmerim üretimini Orta Asyadan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir ancak bu tatlının isminin 'Peynir Tatlısı' olarak halk arasında bilindiğidir.Havran'da ise Osmanlının ilk dönemine uzanan bu tatlıya "Hoşmerim" isminin verilmesi farklı bir hikâyedir.Höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuş.Osmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan evli olan kadınlar eşlerine 'Er' veya 'Erim' diye hitap ederdi.Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine "Hoş mu erim?" diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine inanılıyor. Günümüze ise bu tatlının adı 'Hoşmu Erim'den değişikliklere uğrayarak 'Höşmerim' veya 'Höşmelim' adını alır. Yöre ile özdeşleşen bu höşmerim tatlısı bu gün artık Havran ilçesinın simgesi olur.

    500 yıllık özel tat: Höşmerim

    Balıkesir'in Havran ilçesinde Höşmerim tatlısı ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden ilgi görmeye devam ediyor.

    Balıkesir'in Havran ilçesinde 500 yılı aşkın bir süredir üretimine devam edilen Höşmerim tatlısın ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden ilçeye gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyi görüyor.Balıkesir'in Havran ilçesinde beş asırdan bu yana birçok tatlı ustası tarafından yapılan Höşmerim tatlısını şimdilerde ayakta kalabilen birkaç
    eski usta yaşatmaya çalışıyor. Havran'lı höşmerim ustası 'Yoğurtçu Hasbi' lakabıyla tanınan Hasbi Yılmaz'ın
    oğlu İbrahim Yılmaz, bir yılda ortalama 10 - 15 ton üretim yapıp satıldığını belirtti.Havranlı Höşmerim ustası Yılmaz, " Balıkesir'in bazı bölgelerinde bu höşmerim tatlısı yapılmaktadır, ancak Höşmerim'in asıl memleketi, doğduğu
    yer Havran'dır. Höşmerim diğer yerlerde aslı gibi yapılamadığı için renklendirici boyalar kullanılıyor. Höşmerim tatlısının asıl rengi 'Altın sarısına' yakın bir renktir. Bu da yapılışındaki püf noktalarındandır.Ayrıca Höşmerim tatlısı erkeklerin cinsel güçlerini arttırdığı da bilinmektedir" dedi.
    [​IMG]
    HÖŞMERİM NASIL YAPILIR?

    Malzeme
    1 su bardağı irmik
    50 g tereyağ (1/4 paket margarin)
    1,5 su bardağı şeker
    1 su bardağı süt
    1 su bardağı su
    Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir
    Süslemek için kabuksuz badem

    Yapılışı
    Yağı eritelim. İrmiği ekleyip altın sarısı bir renk alana dek kavuralım. Ayrı bir tencerede şekeri, sütü ve suyu kaynatalım. Bu şerbeti altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökelim. Dil peynirini rendeleyerek tatlının içine ilave edelim. Peynirler eriyene dek pişirelim. Höşmerimi ateşten indirip, servis tabağına kaşıkla düzgün şekiller vererek alalım. Üzerini kabuksuz bademler ile süsleyelim.




     
  2. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Görüntüsü tereyağını andırıyor bana göre.. Sanki onu yerken tereyağını salt yicekmişim gibi bir his uyandığı için yemiyorum :)
     
  3. kelebek46

    kelebek46 Üyecik

    Katılım:
    28 Nisan 2011
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    20
    Banka:
    0 ÇTL
    Üşenmesem de yapsam ama yok yok kalsın :) Zaten beceriksizim bu konularda :)
     

Sayfayı Paylaş