1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi

Konusu 'Sınavlar Tarihleri ve Duyuruları' forumundadır ve kelebek tarafından 13 Kasım 2006 başlatılmıştır.

  1. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi

    1-) "Seni seviyor ve saygı duyuyorum." Cümlesindekine benzer bir anlatım bozukluğu hangisinde vardır?
    A) Elbette yarın gelebilir.
    B) Görüşlerimi beğendiği gibi katılıyor da.
    C) Ben göreve daha yeni başladım.
    D) Herkes rahatsız ve iyi değil.

    2-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bari onu her gün görseydin.
    B) Çocuğun sevinçten etekleri tutuştu.
    C) Bu filmin yarım kalmasını istemiyorum.
    D) Davul sesi gittikçe artıyordu.

    3-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "fazla" sözcüğüne gerek yoktur?
    A) Çocuğa fazla kızmanıza gerek yok.
    B) Bu sene buralara fazla kar yağmadı.
    C) Çocuklar, fazla biletiniz var mı?
    D) Bundan sonra daha fazla uyanık olmalısın.

    4-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A) Sonunda gizli sırlarını açığa vurdu.
    B) Eninde sonunda bunu duyacak.
    C) Doğru dürüst bir iş bulamadım.
    D) Bu yaz sıcaktan birçok gölün suyu kurudu.

    5-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Okan'ın arka ayak adalesinde yırtılma olmuş
    B) Bu futbolcu bir çalımla üç oyuncuyu geçti.
    C) Bu yarışta istediği başarıya ulaşamadı.
    D) Yeni oyuncular takıma uyum sağladı.

    6-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kullanılmadığı için anlam karışıklığı meydana gelmiştir?
    A) Evet şimdi söylüyorum.
    B) Hırsız çocuğu dövdü.
    C) Hayır bugün gidemezsin.
    D) Gel demesi kolay, git demesi zor.

    7-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A) Pişmiş aşa su katmada üstüne yoktur onun.
    B) Çok çalıştı fakat sınavı kazanamadı.
    C) Öğrencinin, bugünlerde çok çalışmak gerekir.
    D) İnşaatın bitirilmesi gerektiğini bildirdiler

    8-) "Arife bugün ailemle birlikte gezeceğimi söylerim." cümlesindeki sözcüklerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında değişiklik olmaz?
    A) Bugün
    C) Birlikte
    B) Söylerim
    D) Arife

    9-) "Geçtiğimiz günlerde tutuklu sanıklardan iki kişi tahliye edilerek salıverilmişti." cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "Tahliye edilerek" sözcükleri cümleden çıkarılmalı
    B) "Sanıklardan" sözcüğü atılarak tutuklulardan diye düzeltilmeli
    C) "Geçtiğimiz günlerde" sözcüğünden sonra virgül konmalı
    D) "Tutuklu" sözcüğü cümleden atılmalı

    10-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Dışarı işleriyle ben, evdeki işlerle karım meşgul olur.
    B) Yergilerimizde olduğu gibi övgülerimizde de ölçülü olmalıyız.
    C) Susuyorlar; dut yemiş bülbül gibi susuyorlar.
    D) Türkçe, bir ilim konusuydu; ilimde doğrular yaşar, yanlışlar düzeltilirdi.

    11-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "da, de" çıkarıldığında cümlenin anlamında bir değişiklik olmaz?
    A) Bu yıl da takdir almış.
    B) Yavrum seni de seviyorum.
    C) Şairin bu şiiri de çok güzel.
    D) Belki de bugün gelmez.

    12-) "Sanatçı, bu program sayesinde çok geniş in¬sanlara ulaştığını söyledi." Cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "Sayesinde" yerine "sebebiyle" kullanılarak
    B) "insanlara" sözcüğü atılıp "kitlelere" getirelerek
    C) "Ulaştığını" yerine "yetiştiğini" getirilerek
    D) "Sanatçı" sözcüğünden sonraki virgül atılarak.

    13-) Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki anlatım bozukluğu diğerlerinden farklıdır?
    A) Bu kitapta yazar insanı haksızlık ediyor?
    B) Kimse kapımı çalmasın, rahatsız etmesin.
    C) Size bir çay içirmeden bırakır mıyım?
    D) Kitaba baktı ve bana geri verdi.

    14-) "Onun bana söylediği birçok şeyleri kendime hedef olarak seçtim." Cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "birçok" yerine "pek çok" sözcüğü getirilerek
    B) "şeyleri" sözcüğündeki çoğul eki atılarak
    C) "kendine" sözcüğü atılarak
    D) "seçtim" yerine "belirledim" getirilerek

    15-) "Bence çağımızın en büyük hastalığı olarak bu¬nu görüyorum." Cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    A) "Bence" sözcüğündeki eşitlik eki atılarak
    B) "çağımızın" sözcüğündeki ilgi eki atılarak
    C) "büyük" yerine "önemli" sözcüğü getirilerek
    D) "bunu görüyorum" yerine "budur" getirilerek

    16-) "Aşağı indik, arabamızı çalınmış olarak bulduk." cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Mantık hatasının olması
    B) Ek fiil eksikliğinin olması
    C) Cümlede belirsizlik bulunması
    D) Özne - yüklem uyumsuzluğu

    17-) "Haftanın en güzel günlerinden biridir cumartesi, pazar." cümlesindeki anlatım bozukluğuna benzer bir ifade aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Bu düşünce bana biraz çok ters düşüyor.
    B) Bu mevkiye gelmeme en büyük sebep annem¬dir.
    C) Beni en çok üzen şey saygısızlık ve yalandır.
    D) Toplantıya katılan pekçok davetliler vardı.

    18-) "Eskiden hoş görmediğimiz bazı durumlara şimdi hoşgörüyle bakıyor; hatta bazen alkışlıyoruz." cümlesindekine benzer anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Teyzesi, yeğenine ne sarıldı ne de öptü.
    B) Müşteriyle güzelce ilgilenip yardımcı oldu.
    C) Çağrılmayan bir sen, bir de ben kaldım.
    D) Kimse burada çekirdek ve sigara içmesin.

    19-) "Hayattaki her şeye bu gözle bakmak böyle değerlendirmek gerekir." Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tamlama hatasının olması
    B) Nesne eksikliğinin olması
    C) Gereksiz sözcük kullanımı
    D) Özne - yüklem uyumsuzluğu

    20-) "Sonbaharla birlikte ağaçlar yapraklarını döktüler." Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne - yüklem uyumsuzluğu
    B) Tümleç eksikliği
    C) Mantık hatası
    D) Cümlede belirsizlik bulunması

    CEVAPLAR 1.B 2. B 3. D 4. A 5. A 6. B 7. C 8. C 9. A 10. A 11. D 12. B 13. A 14. B 15. A 16. A 17. C 18. A 19. B 20. A
     
  2. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    Ayakkabı numaranı yaz..
    5 ile çarp..
    50 ekle..
    20 ile çarp..
    1006 ekle ..
    bulduğun sayıdan doğum tarihini çıkar…
    çıkan sayıyı söyle..
    arkadaşınız bu komutları yerine getirdiğinde hesap makinesinde abcd türü bir sayı görecektir.bu sayının ab kısmı ayakkabı numarasını ikinci sayı cd ise yaşını verecektir.
     
  3. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    ikinciyi ben uyguladım cidden doğru çıkıyor ilginç
     
  4. BIYIKLI

    BIYIKLI V.I.P V.I.P

    Katılım:
    14 Haziran 2006
    Mesajlar:
    1.329
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    1.130
    Banka:
    16 ÇTL
    MSN den banada geldi uyguladım doğru çıktı. Sebebini bilen açıklasın.
     
  5. YoRuMSuZ
    Avare

    YoRuMSuZ Biz işimize bakalım!

    Katılım:
    7 Haziran 2006
    Mesajlar:
    24.427
    Beğenileri:
    7.354
    Ödül Puanları:
    11.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Banka:
    8.771 ÇTL
    Zaten başlangıçta ayakkabı numarasını daha sonra da doğum tarihimizi veriyoruz.
     
  6. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    İyi de veriyorsun da işlemleri yaptıktan sonra dört basamaklı bir sayı çıkıyor bunun ilk iki basamağı ayakkabı numaran son iki basamağı yaşın. İlginç değil mi böyle çıkması sence de
     
  7. YoRuMSuZ
    Avare

    YoRuMSuZ Biz işimize bakalım!

    Katılım:
    7 Haziran 2006
    Mesajlar:
    24.427
    Beğenileri:
    7.354
    Ödül Puanları:
    11.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Banka:
    8.771 ÇTL
    Evet ilginç gerçekten ama mantığını çözmek senin işin. Sayılarla arkadaş olan sensin :)
     
  8. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    Ya bugün hiç düşünecek havam yok ama yarın söz çözmek için uğraşacağım :)
     
  9. BIYIKLI

    BIYIKLI V.I.P V.I.P

    Katılım:
    14 Haziran 2006
    Mesajlar:
    1.329
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    1.130
    Banka:
    16 ÇTL
    Bunu ben biliyorum çok basit diyen birileri vardı ama kim olduğunu şu an hatırlayamadım.
     
  10. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    Bıyıklı onun kim oldunu bul lütfen bizi de aydınlatsın ben de bulmaktan kurtulayım :P
     

Sayfayı Paylaş