1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Absent

Konusu 'CerezSÖZLÜK' forumundadır ve Joker7238 tarafından 28 Haziran 2013 başlatılmıştır.

  1. Joker7238

    Joker7238 _Pure Love_

    Katılım:
    23 Haziran 2013
    Mesajlar:
    562
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    620
    Meslek:
    Eczacı Teknisyeni
    Yer:
    Batman
    Banka:
    16 ÇTL
    Absent[​IMG] çeşitli bitkilerin
    damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen alkol
    oranı yüksek (hacmen %45 ila %75) bir içkidir. Rakıya benzer şekilde bir miktar
    absente iki ila beş miktar su ilave edilip içilir. Ana bileşenleri alkol pelin ve yeşil
    anasondur. Bunun yanı sıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli
    bitkiler karışıma eklenir.
    [​IMG]Tarihçe

    Absentin ortaya çıkışı için çeşitli
    teoriler vardır. Bunlardan birine göre ilk kez 1792
    yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildi.
    Bazılarına göre ise ilk olarak İsviçre’de ortaya çıktı. Neuchatel'de Mère
    Henriod tarafından 1740'da yapıldığı söylenir. Rivayete göre İsviçre'nin bazı
    kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor
    Pierre Ordinaire'in dikkatini çekti ve tıbbi etkisi için kullanılmaya başlandı.
    Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire İsviçre'ye
    böyle bir yolculuk yapmıştır. Bir rivayete göre Ordinaire’in reçetesi Couvet'li
    Henriod kızkardeşlere geçti ve onlar da üretip sağlığa yararlı bir iksir olarak
    satmaya başladılar bazılarına göre ise
    Henriodlar iksiri Ordinaire'in gelmesinden önce üretmeye başlamışlardı. Her
    durumda Major Dubied adlı bir
    girişimci formülü 1797 yılında kızkardeşlerden satın aldı ve oğlu Marcellin ile
    damadı Henry-Louis Pernod ilk absent damıtımevini Dubied Père et Fils adıyla
    Couve'de açtılar. 1805'de Fransa'da Pontarlier'de yeni şirketleri Maison Pernod
    Fils adı altında ikinci işletmelerini açtılar. Pernod Fils Fransa'da absentin
    yasaklandığı 1914'e kadar en popüler marka olarak kaldı.

    Yaygınlaşması
    Absent 1840'larda Cezayir savaşları sırasında
    Fransız ordusunda özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı tıbbi amaçlı
    olarak yaygın şekilde kullanıldı. Savaş sonrası eve dönen askerler alışıp
    sevdikleri bu tadı da beraberlerinde taşıdılar ve absent bistrolarda (küçük
    Fransız barları) hızla yaygınlaştı. 1850'lerden itibaren absentin altın çağı
    olarak bilinen III. Napolyon döneminde Fransa'da
    absent modası neredeyse bir çılgınlığa dönüştü
    binlerce farklı çeşidi ortaya çıktı zengin
    kentsoylulardan yoksul sanatçı ya da işçilere kadar tüm sınıfları fethetti ve
    içki tüketiminde lider hale geldi. 1880lerde büyük ölçekli fabrika üretimi
    absent fiyatlarının çok düşmesini sağladı. 1910'da Fransızlar yılda 5 milyon
    litre şaraba karşılık 36 milyon litre absent tüketmekteydi. Bu dönemde
    Fransa'nın dışında özellikle Orta Avrupa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da da
    absent modası yayılmıştır.
     
Benzer Konular:
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş