1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Adıyaman yemekleri

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve arz-ı hal tarafından 27 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

  1. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    BOŞ KABURGA (ADIYAMAN)

    2 kg kuzu kaburga
    1 çorba kaşığı salça
    1 çorba kaşığı tereyağı
    3 adet patlıcan
    6 adet sivri biber
    4 adet domates
    1 tatlı kaşığı tuz
    Kızartma yağı

    Kaburgaya elle salça sürülür. Tavaya tereyağı bırakılır. Salçalı kaburga hızlı ateşte renk alana kadar kızartılır. Sonra düdüklü tencereye konur. Üzerine biraz su eklenir. Pim çıktıktan sonra 18 dakika pişirilir. Bu arada patlıcanlar yollu soyulur, enine ortadan kesilir. Baş kısımlarına artı şeklinde çentik atılır. Kızgın sıvıyağda yarım kızartılır. Biberlerin başları alınır, ortdan ikiye kesilir. Domatesler de 4 eşit parçaya kesilir. Biber ve patlıcan da yarım kızartılır. Fırın kabının ortasına haşlanan et konur. Etrafına kızaran sebzeler dizilir. Tuz serpilir. Önceden ısıtılan 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
     
  2. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    YARPUZLU KÖFTE (ADIYAMAN)

    2 su bardağı ince bulgur
    Yarım kg kıyma
    1 tabak dolusu yarpuz
    2 adet kuru soğan
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı salça
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı pul biber
    1 tatlı kaşığı karabiber

    Bulgurun üzerine 2 su bardağı kadar ılık su konur. 10 dakika sonra kıyma, tuz, pul biber ve karabiber eklenir, bütünleşene kadar eller ıslatılarak yoğrulur. Sonra misket gibi köfteler yapılır. İçinde un olan tepsiye konur. Diğer yanda ince kıyılmış soğanlar tereyağında pembeleştirilir. Üzerine salça ve 6 su bardağı kadar su konur. Su kaynayınca köfteler atılır. 10 dakika sonra kıyılmış yarbuz ve haşlanmış nohut eklenir. Birlikte 10 dakika kadar pişirilir. (Yarpuz bulunamazsa ıspanak da kullanılabilir.)
     
  3. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    KIŞ TAVASI (ADIYAMAN)

    2 kase kuru patlıcan
    1 kase kuru domates
    1 kase kuru biber
    1 çorba kaşığı salça
    2 adet soğan
    250 gr kavurma
    2 çorba kaşığı tereyağı

    Patlıcamn ve biber haşlanır. Domatesin üzerine sıcak su konur. Yemeklik doğranan soğan tereyağında pembeleştirilir. Üzerine salça katılır. Sonra suyu süzülmüş patlıcan ve biber eklenir. Bir kaç dakika kavurduktan sonra suyu süzülmüş kuru domates katılır. 3 su bardağı kadar su eklenir. Son olarak parçalara ayrılmış kavurma konur. Kapak kapatılır, 10 dakika daha pişirilir.
     
  4. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    TENE HELVASI (ADIYAMAN)

    1,5 su bardağı nişasta
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çay bardağı pekmez
    1 çay bardağı şeker
    Üzeri için:
    Dövülmüş ceviz

    Tereyağı tencereye ve sıvıyağ konur. Biraz ısınınca nişasta atılır. Rengi değişene kadar kavrulur. Sonra şeker ve pekmez eklenir. Malzeme dağılana kadar karıştırılır. Sonra ateş çok kısılır. Ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirilir. Kısa süre dinlendirilir. Servis tabağına alınır. Üzerine ceviz serpilir.
     
  5. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    HIGTAP (ADIYAMAN)

    5 su bardağı un
    4 çorba kaşığı margarin
    1 tatlı kaşığı yaş maya
    1 kahve fincanı süt
    3 yumurta (2 tanesi hamura, 1 yumurta sarısı üzerine, 1 yumurta akı peynire )
    1 küçük kalıp beyaz peynir
    Yarım demet dereotu
    2 çay kaşığı şeker
    2 çay kaşığı tuz

    Un elenir. Ortasına şekerli sütle ezilmiş maya, yağ, iki yumurta ve tuz konarak orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır.
    Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır.
    Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Hafif un lanmış yerde el ile açılıp peynir, dereotu ve yumurta akı karışımı konur. İki ucu peynir görünecek şekilde birleştirilir.
    Ilık bir yerde bir süre daha mayalandırılıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında kurutmadan pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz üzerleri hafif yağlanır ve bir tencereye konup kapak kapatılır (yumuşak olması için).
     
  6. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    TAVUK KEBABI (ADIYAMAN)

    2 adet büyük tavuk göğsü
    1 kase sarımsaklı yoğurt
    Kekik
    Kırmızı biber
    Nane
    1 yemek kaşığı tereyağı
    Yarım yemek kaşığı salça

    Tavukları kuşbaşı doğrayın. Teflon tavada iyice suyunu çekene kadar kavurun. Kırmızı biber, kekik , tuz dökerek biraz daha kavurun. Servis tabağına tavukları alın üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Bir tavada erittiğiniz yağa salçayı ilave ederek pişirin. Pişirilen sosu yoğurdun üzerine dökün. Nane serperek servis yapın.
     
  7. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    MEYHANE PİLAVI (ADIYAMAN)

    2 Adet Soğan
    300 Gr Kıyma (İri Çekilmiş)
    6 Yemek Kaşığı Margarin
    7 Adet Sivri Biber
    2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    4 Su Bardağı Su
    1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
    2 Su Bardağı Bulgur
    1 Tatlı Kaşığı Karabiber
    1/2 Tatlı Kaşığı Yeni Bahar
    4 Adet Domates

    Soğanları soyun, yıkayın, ince ince doğrayın, kıyma ve yağla tencereye koy, kapağı kapatın, kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Biberleri yıkayıp sap ve çekirdeklerini ayırın, 3 milimetre kalınlıkta halka şeklinde doğrayıp kıymaya ekleyin. 2dak. kadar orta ateşte çevirin. Salçanızı ilave edin. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın ve tencereye ekleyin.
    Domatesleri yumuşayıncaya değin, yaklaşık 3-4 dakika daha pişirin. Su ve tuzu koyun, kaynayinca bulguru ekleyin, önce orta sonra kısık ateşte suyunu çekene dek 15-20 dakika pişirin, baharatları ekleyip, üzerine koyup 20 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.
     
  8. CeBuR
    Keyifli

    CeBuR [maximum hokeli] Özel üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    2.183
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    2.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    657/1
    Yer:
    artvin
    Banka:
    280 ÇTL
    sonrada sogutmadan yiyoruz heralde :) eline sağlık
     
  9. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    SOĞUK LEBENİYE ÇORBASI (ADIYAMAN)

    1 su bardağı döğme (aşurelik buğday)
    5 su bardağı su
    2 çay kaşığı tuz
    2 su bardağı süzme yoğurt
    Buz taneleri

    Döğme, yani aşurelik buğdayı yıkayıp ve derin bir kaba koyun. Üzerine çıkacak kadar su ilave edip akşamdan ıslatın.
    Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz aşurelik buğdayı 5 su bardağı kadar su ilavesiyle haşlamaya bırakın.
    Diğer taraftan, süzme yoğurdu derin bir kaba koyup çırpın.
    Ocakta pişen aşurelik buğday iyice yumuşayıp yeneiebiiecek kıvama geldiğinde çırpılmış yoğurdu ve tuzu kaynayan buğdayın üzerine karıştırarak ilave edin. 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Çorbanın soğumasını bekleyin.
    Buz tanelerini de ekleyip soğuk olarak servise sunun. Eğer çorbayı sıcak olarak servise sunacaksanız; kuru naneyi 2 yemek kaşığı kızgın sıvıyağda birkaç dakika pişirin ve çorbanın üzerine gezdirin.
     
  10. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    KULAK ÇORBASI (ADIYAMAN)

    Aya köftesi İçin :
    200 gr yağsız Kıyma
    1 çay baradğı çok İnce Bulgur (sümüt)
    1 tatlı kaşığı Tuz
    Karabiber
    Hamuru İçin :
    1 su bardağı Un
    1 çay kaşığı Tuz
    1 adet Yumurta
    ılık Su
    1 çay bardağı haşlanmış Nohut
    1 kg Kemik
    Üzerine:
    2 kg Yoğurt
    1 çorba kaşığı Tereyağı
    1/2 çorba kaşığı Nane

    Öncelikle köfteyi hazırlayın. Bunun için, kıyma, sümüt, tuz ve karabiberi karıştırın. Elinizle fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Sıvı yağda hafifçe kızartın. Hamurunu hazırlayın. Un, tuz, yumurta ve suyu karıştırarak yoğurun. Hamurdan küçük bezeler koparıp oklavayla açın. Küçük ve ince olacak biçimde kesin. Kemikleri yıkayıp su dolu geniş bir tencereye koyun. Tuz serpin.
    Kaynayınca, kemikleri tencereden alın. Çorbalık hamurları katın. Hamur pişince, köfteleri ve nohutları da tencereye atın. Arada bir karıştırıp, kaymak tutmasını engelleyin. Daha sonra tencereyi ocaktan alın. Ilıyınca yoğurdu karıştırın. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada eritin. Naneyle karıştırıp, çorbanın üzerinde gezdirin.
     

Sayfayı Paylaş