1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Ağız Kokusunun Çözümü Teknikte Gizli

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 9 Ağustos 2011 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Diş hekimlerine göre, özellikle Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle artış gösteren ağız kokusunun çözümü diş fırçalama tekniğinde gizli.



    [​IMG]



    Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, ağız kokusunun mide ve ağız içi kaynaklı olduğunu söyledi.

    Ağız içi kaynaklı kokunun diş eti iltihabı, tartar, çürük, 20 yaş dişlerindeki lokal enfeksiyonlar veya sinüs boşluğundaki iltihaplardan kaynaklanabileceğini belirten Durmuş, mide kaynaklı kokuya ise tüketilen yiyecek ve içeceklerin yol açtığını kaydetti.

    Durmuş, ağız içi ve mide kaynaklı ağız kokusu belirtileri olmaması durumunda, kokunun düzenli diş fırçalama eksikliğinden veya diş fırçalama tekniğinin yanlışlığından kaynaklanabileceğini vurguladı. Özellikle Ramazan ayında gün boyu açlık ve susuzluk nedeniyle ağız kokusu şikâyetlerinin arttığını anlatan Prof. Dr. Durmuş, şunları kaydetti:

    ''Diş fırçalamada belli bir zaman aralığı gözetilmemelidir. İftardan sonra da dişler fırçalanmalıdır. Gün içinde ağız kokusunu en aza indirmek için, dişler tekniğe uygun fırçalanmalı, naneli ve kokulu macunlar tercih edilmeli. Minimum koku için dişin ön ve arka yüzeyi ile üstü en az 10 defa darbeli şekilde fırçalanmalı. Dişler, köpürtülerek fırçalanmalı ancak mide bulantısı olması durumunda arka dişler kuru fırçalanabilir.''

    SAHURDA YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN
    Prof. Dr. Durmuş, Ramazan ayında tüketilen yiyecek ve içeceklere daha fazla özen gösterilmesinin ağız kokusunu azaltacağını dile getirerek, ''Gün içinde ağız kokusu yaşanmaması için, sahurda sarımsaklı, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Bunların yerine nane ve maydanoz gibi yeşillikler tüketilmeli'' diye konuştu.

    Sahurda bol gazlı ve şekerli besin tüketiminin de diş eti enfeksiyonunu tetiklediğini, diş çürüklerine yol açtığını dile getiren Durmuş, bu tür besinlerin ramazanda tüketiminin en aza düşürülmesi gerektiğini bildirdi. Ramazan’da yapılan bir yanlışlığa da dikkati çeken Durmuş, ''Sahurda çaydan sonra soğuk su içilmesi, dişlerde mikro çatlaklara neden oluyor'' dedi.

    Dişleri fırçaladıktan sonra mentollü gargaranın da ağız kokusuna faydalı olabileceğini ifade eden Durmuş, gün içinde su tüketiminin azalmasından dolayı ağızda kuruluğun arttığını, önlem olarak ağzın suyla çalkalanabileceğini sözlerine ekledi.
     

Sayfayı Paylaş