Ağrı yemekleri

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#1
KUŞ EKMEĞİ ÇORBASI (AĞRI)

Kuş ekmeği adlı bitki bulgur ile birlikte kaynatılır. Piştikten sonra soğan ve salça kavrularak içine katılır.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#2
ÇAŞIR (AĞRI)

Yörede yetişen çaşı adlı bitki temizlenerek kaynar suda haşlanır. Bitkinin acılığını almak için soğuk suya bırakılır. Bu su bir kaç kez değiştirilir. Acısı alınan bitki doğranarak yağda kavrulur ve üzerine yumurta kırılır. Veya doğranmadan yumurta ve unla hazırlanmış harca batırılarak yağda kızartılır. Bu bitkinin yörede turşusu da yapılır.

edit:bu çaşır denen bitki,olağanüstü bişey,ben çok beğendim,kahvaltıda da yeniyor.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#3
KELEDOŞ (AĞRI)

Kurut, ak pancar, yeşil mercimek, mantar, et veya hindi eti ile yapılır. Haşlanmış etin içine kurut katılarak diğer malzemeler ilave edilir. İyice piştikten sonra üzerine anığ (yağda kavrulmuş kekikle yapılan sos) dökülerek servis yapılır.

edit:bu yemekte çok leziz:)
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#4
HASUDA (AĞRI)


Hasuda tatlı bir yiyecektir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika böylece ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenmeye hazırdır.

edit:bzide yani karabağ göçmeni olanlarda lohusa kadınlara yapıyorlar.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#5
ÇİRİŞ KETESİ (AĞRI)

Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde açılır ve içine yöremizde yetişen çiriş isimli bir bitki konularak sac üzerinde pişirilir. Biraz dinlendirildikten sonra içine tereyağıı dökülerek yenilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#6
MERCİMEKLİ KÖFTE (AĞRI)

Bulgur, denin (döğme, yarma) öğütülmüşü ile karıştırılıp ıslatılır. 1 saat dinlendirilerek içine tuz ve baharat katılıp iyice yoğrulur, yuvarlanan küçük köfteler su, salça ve yağ karışımında yeşil mercimekler beraber kaynatılarak pişirilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#8
KETE (AĞRI)



Mayalanmış hamurun, yufka seklinde açılarak doğrudan sacın üzerinde pişirilmesidir. Yağlanarak veya kuru olarak yenir. Yufkadan kalın lavaştan ince olduğu için yöreye özeldir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#9
ÇILBIR (AĞRI)

İri doğranmış soğan ve salça kavrularak içine küçük doğranmış patatesler atılıp kaynatılır. Ocak indirilmeye yakın çırpılmış yumurta eklenir. Tepsi içine doğranan tandır ekmeğinin üzerine dökülerek yenilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#10
HENGEL (AĞRI)



Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde ince olarak açılır ve kareler şeklinde kesilir. Kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve bir tepsiye çekilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya hengel sosu dediğimiz yöremize has kurut isimli bir malzeme ezilerek dökülür yine içinde küçük soğan parçacıkları kavrulmuş tereyağı dökülerek servis yapılır. Bekletilmeden ve soğutulmadan yenmesi gerekir.

edit:bu bizim hınkalımız:D
 

Benzer konular

Top