1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Anlatım Bozuklukları Çözümlü Sorular

Konusu 'Türkçe & Dilbilgisi & İmla Kuralları' forumundadır ve dderya tarafından 21 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.303
    Beğenileri:
    7.491
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    64 ÇTL
    ÖRNEK 1:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Belki de olay çıkarmak için değil, kendini savunmak için böyle davrandı.
    B) Eminim ki adam güç durumda olmasaydı belki de parayı almazdı.
    C) Kim bilir, belki önemli bir işi çıkmıştır.
    D) Belli olmaz ki belki sizinle birlikte gitmek ister.
    E) Bilmiyorum, belki akşama doğru gelir.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 1:
    Birini çürüten, dışlayan sözcüklere çelişen sözcükler denir.
    B seçeneğinde “eminim” kesinlik belirttiği halde “belki” sözcüğü “olasılık” belirttiği için bu sözcükler
    birbiriyle çelişir.
    Yanıt: B

    ÖRNEK 2:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Şüphesiz böyle düşünen biri eğitim almış olsa gerek.
    B) Okur yazar olmak ayrı şey, okur olmak ayrı.
    C) Çağdaş insan her gün gazete okuyan kişidir.
    D) **meden tüm güzellikleri yaşamalıyız.
    E) Sınav başlamadan tüm yazılarımı gözden geçirdi.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 2:
    A seçeneğindeki “şüphesiz” sözcüğü ile “olsa gerek” sözcüğü çelişir. Çünkü ilki kesinlik, ikincisi
    olasılık belirtir.
    Yanıt: A

    ÖRNEK 3:
    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne eksikliği
    B) Nesne eksikliği
    C) Gereksiz sözcük kullanılması
    D) Yüklem eksikliği
    E) Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 3:
    “Ve” bağlacıyla birbirine bağlanan iki yargıdan ikincisine uygun düşen “okundu” eylemi; birinci
    yargıya uygun düşmüyor. Saygı duruşu okundu denemez. Cümleyi düzeltmek için “ve”den önce
    “yapıldı” getirilmeli.
    Yanıt: D

    ÖRNEK 4:
    Biraz da ne söylediğimizi dinlerseniz iyi olur kanısındayım.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
    A) Nesnenin yanlış yerde kullanılmasından
    B) Bağlacın gereksiz kullanılmasından
    C) Yanlış anlamda sözcük kullanılmasından
    D) Yüklemin geniş zamanlı olmasından
    E) Özneyle yüklemin uyumsuzluğundan
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 4:
    Örnek cümlede verilen “ne söylediğimi dinlerseniz” sözlerinde ya “ne” atılmalı ya da “dinlerseniz”
    yerine “anlarsanız” getirilmeli.
    Yanıt: C

    ÖRNEK 5:
    Bu sorunun çözümünde yapabileceğim rol çok önemli.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
    A) Yüklemin geniş zamanlı olmasından
    B) Gereksiz yere işaret sıfatı kullanılmasından
    C) İsim cümlesi olmasından
    D) Yanlış sözcük kullanılmasından
    E) Gereksiz yere belirteç kullanılmasından
    (ÖYS 1998)
    ÇÖZÜM 5:
    Deyimler kalıplaşmış sözlerdir. Bir sözcüğün yerine başka sözcük konamaz. Deyimlerin anlamı kişiye ya da bölgeye göre değişmez. Örnek cümlede “yapabileceğim rol” sözü bozukluğa neden olmuş. Çünkü “rol yapmak” kimi gerçekleri saklayarak davranmak anl***** gelir. Oysa bu cümlede “yapabileceğim rol” sözü “görev, etki” anlamında kullanılmıştır. Doğrusu “oynayabileceğim rol” olmalıydı.
    Yanıt: D

    ÖRNEK 6:
    Belediye, suyu akmayan halkın şikâyetlerine göz yummuştu.
    Buradaki dil yanlışlığı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
    A) Nesne - yüklem uyumsuzluğu
    B) Deyimi yanlış kullanma
    C) Öğe eksikliği
    D) Özne - yüklem uyumsuzluğu
    E) Gereksiz sözcük kullanma
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 6:
    “Göz yummak” deyimi bilinen bir durumu görmezlikten gelmektir. Oysa bu cümlede halkın şikâyeti bir kusur değildir. Bu deyim yerine “duymazlıktan gelmek” anlamındaki “kulak tıkamak” ya da “önem vermemek” anlamındaki “kulak asmamak” deyimi kullanılmalıydı.
    Yanıt: B

    ÖRNEK 7:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Toplantıdaki davranışları ile şimşekleri üzerine topladı.
    B) Onu hiç böyle görmemiştim. Yüzünden dökülen bin parçaydı.
    C) O, sınırı iyice aştı; onun zincirini çekmek gerekiyor.
    D) Üzerine aldığı her işi, yarım yanlış yapıyor.
    E) Kalkıştığım her işte, her zaman bana destek oldu.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 7:
    Bu cümlelerdeki deyimlerde kimi sözcükler değiştirilerek kalıplaşmış söz olan deyimler bozulmuş-
    tur.Bu deyimlerin doğru biçimleri şöyledir: A’da “şimşekleri üzerine toplamak” değil “şimşekleri üstüne
    çekmek”, B’de “yüzünden dökülen bin parça” değil “suratından düşen yüz parça”, C’de “zincirini çekmek” değil, “ipini çekmek”, D’de “yarım yanlış” değil “yarım yamalak” olmalı.
    Yanıt: E

    ÖRNEK 8:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bu konuda nasıl bir çalışma yapılması gerektiği, uzmanlarca tartışılacak.
    B) Olaydan büyük bir üzüntü duyduğunu, suçluların cezalandırılmasını istedi.
    C) Yeni binaların ne zaman hizmete açılacağını,basın aracılığıyla duyuracaklarını belirtti.
    D) Sorunlara sağduyuyla yaklaşmanın, onların çözümünü kolaylaştıracağı sonucuna varıldı.
    E) Bölgede, kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle alınması gerekli önlemler yetkililere bildirildi.
    (ÖSS 2000)
    ÇÖZÜM 8:
    “Olaylardan büyük bir üzüntü duyduğunu” sözlerinin cümle olabilmesi için yükleminin olması gerekir.
    Çünkü ikinci cümlenin yüklemi, bu cümleye uygun değildir. Cümlenin doğru biçimi şöyle olmalıydı: “Olaydan büyük üzüntü duyduğunu söyledi, suçluların cezalandırılmasını istedi.”
    Yanıt: B

    ÖRNEK 9:
    Annelerle paylaşılan acılar yarıya, sevinçlerse iki katına çıkar.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yüklem eksikliği
    B) Nesne - yüklem uyuşmazlığı
    C) Sözcük fazlalığı
    D) Özne eksikliği
    E) Ekeylem eksikliği
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 9:
    Örnek cümlede birbirine bağlı iki cümle var. Bu iki cümle için tek yüklem (çıkar) kullanılmış. “çıkar”
    eylemi ilk cümleye uygun düşmediği için “yarıya”
    sözcüğünden sonra “iner” eylemi getirilmelidir.
    Yanıt: A
     
    RUZG4R bunu beğendi.
  2. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.303
    Beğenileri:
    7.491
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    64 ÇTL
    ÖRNEK 10:
    Sefayı sen; cefayı biz çekelim.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne yanlışlığı
    B) Yüklem eksikliği
    C) Nesne-yüklem uyumsuzluğu
    D) Sözcük fazlalığı
    E) Belirteç tümleci eksikliği
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 10:
    Dilimizde “cefa çekmek” denir; ama “sefa çekmek” denmez. “Sefa sürmek” denir. Örnek cümlede tek yüklem kullanıldığı için böyle bir yanlışa düşülmüş. Cümlenin doğru biçimi şöyle
    olmalı: “Sefayı sen sür; cefayı biz çekelim.”
    Yanıt: B

    ÖRNEK 11:
    Hiçbiri - Ali Suavi'den başka - ülkede bir ayaklanmayı düşünmemiş, padişaha bağlılığı kutsal bir
    görev saymıştır.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
    A) İkinci cümleciğin yükleminde özneyle uyum sağlanmamıştır.
    B) Birinci cümlecikteki arasöz, gereken biçimde düzenlenmemiştir.
    C) Birinci cümleciğin yükleminde özneyle uyum sağlanmamıştır.
    D) Birinci cümlecikteki yüklemin sonuna "–dir" eki getirilmemiştir.
    E) Her iki cümleciğin yüklemleri arasında olumluluk - olumsuzluk bakımından uyum sağlanmamıştır.
    (ÖSS 1982)
    ÇÖZÜM 11:
    İlk cümlenin öznesi “hiçbir” sözcüğüdür. “hiçbir” sözcüğü ikinci cümlenin başına getirilirse uygun
    düşmediği görülür. İkinci cümleye uygun bir özne getirilmeli, bu özne “hepsi” olmalıydı. Öyleyse
    ikinci cümlede özne ile yüklem uyumsuzdur.
    Yanıt: A

    ÖRNEK 12:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne eksikliğinin neden olduğu bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Onun okula gelmesi şöyle dursun, eve bile gelmedi.
    B) İçeriye giren kişinin elleri bağlandı, soyuldu.
    C) Testteki yanlışlar düzeltilerek bilgisayarda yeniden yazıldı.
    D) İnsana böyle bir soru sorulsa, çileden çıkabilir.
    E) Bütün çalışmalara katıldığını ve takdir ettiğini biliyorum.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 12:
    A seçeneğinde ilk cümlenin öznesi “onun okula gelmesi”. Bu özne ikinci cümlenin yüklemi olan “gelmedi” eylemine uygun düşmez; virgülden sonra “o” kullanılmalı. B’de “içeriye giren kişinin elleri” ilk cümlenin öznesi.Bu söz ikinci cümlenin yüklemi olan “soyuldu” eylemine uygun düşmez. İkinci cümleye “içeriye giren kişi” ya da “o” getirilmeli. C’de ilk cümlenin öznesi olan “testteki yanlışlar”. İkinci cümleye “testler” öznesi getirilmeli. D’de aynı nedenle ikinci cümleye “insan” öznesi getirilmeli. E seçeneğinde de bir anlatım bozukluğu var; ancak bozukluk, özne eksikliğinden değil yan cümleci
    ğin “nesne” eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
    Yanıt: E

    ÖRNEK 13:
    Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "hiçbiri" sözcüğünün kullanılmamasından kaynaklanan
    bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bütün insanlar kendilerini tehlikelerden korumak ister; diğer insanların durumlarına pek aldırmaz.
    B) Kimse beni konuk etmeyi göze alamadı; ağanın öfkesini üzerine çekmek istemedi.
    C) Bana pek çok söz verdin; ama bu sözleri asla tutmadın; bu nedenle sana güvenenem.
    D) Herkes sorumluğunu diğerlerine bırakmak istedi,böylece onlar kendilerini dertten kurtardılar.
    E) Bazıları birkaç yıl sonra köyden göç edip kentte kendilerine uygun bir yaşam kurdu.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM13:
    “Bütün insanlar” öznesi olumlu bir eylem olan “korumak ister” yüklemine uygun düştüğü halde, olumsuz bir eylem olan “aldırmaz” yüklemine uygun düşmüyor. İkinci cümleye bu eyleme uygun düşen “hiçbiri” öznesi getirilmelidir.
    Yanıt: A

    ÖRNEK 14:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Burada, en çok eski arkadaşlarımı arıyor, özlüyorum.
    B) Konunun az bilinen yönüne ışık tutuyor, aydınlatıyor.
    C) Yeni çıkan kitapları alıyor, hemen okuyorum.
    D) Gezilerinde yeni yerler görüyor, değişik insanlar tanıyor.
    E) Yaptıklarını yeterli bulmuyor, eleştiriyor.
    (ÖSS 1999)
    ÇÖZÜM 14:
    B seçeneğinde “konunun az bilinen yönüne” söz öbeği dolaylı tümleçtir. Bu sözler “ışık tutuyor” yüklemine uygun düşüyor; ama “aydınlatıyor” yüklemine uygun düşmüyor. Bu sözden önce “konunun az bilinen yönünü” anl***** gelen “onu” getirilmeli.
    Yanıt: B

    ÖRNEK 15:
    Kardeşimin olumsuz davranışlarına kızıyor, düzeltmesini istiyorum.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nesne eksikliği
    B) Özne eksikliği
    C) Dolaylı tümleç eksikliği
    D) Tamlama yanlışlığı
    E) Yüklem eksikliği
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 15:
    Örnek cümlede yükleme sorulan “neye?” sorusunun örnek cümlede yanıtı olan “kardeşimin olumsuz
    davranışlarına” dolaylı tümleçtir. Bu sözler ikinci yükleme uygun düşmediği için ikinci cümleye “olumsuz davranışlarını”, “bunları” getirilmelidir.Getirdiğimiz öğe yükleme sorulan “neyi?” sorusunun
    yanıtı olan “nesne”dir.
    Yanıt: A

    ÖRNEK 16:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinden “onları” kelimesi çıkarılırsa anlam bozulur?
    A) Evdekileri telefonla arayıp, konu hakkında onları uyardı.
    B) Bavula eşyaları özenle yerleştiriyor, onları kırıştırmıyordu.
    C) Bahçedekileri eve çağırdı, onları evde ağırladı.
    D) Sorunlar gittikçe büyüyor, onları çözmekte zorlanıyordu.
    E) Arkadaşlarını gün geçtikçe daha iyi tanıyor,onları anlıyordu.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 16:
    Birden çok yüklemin yer aldığı cümlelerde öğelerin yüklemlerle uyumlu olması gerekir. A seçeneğinde “evdekileri”, “arayıp” eylemsisinin nesnesidir. Bu nesne ikinci cümlenin yüklemi olan “uyardı” eylemine de uygun düştüğü için aynı anlamlı ikinci bir nesnenin kullanılması gereksizdir. B, C, E seçeneklerinde de “onları” sözcükleri gereksiz kullanılmıştır. D seçeneğinde “sorunlar” sözcüğü ilk cümlenin öznesidir. İkinci cümlenin öznesiyse “o” gizli öznedir. “onları” sözcüğü çıkarıldığında onun yerini tutan bir “nesne” olmadığı için cümle bozulur. İlk cümlenin öznesi nesne gibi görünür. Cümle şöyle olur “sorunlar gittikçe büyüyor, sorunlar çözmekte zorlanıyordu.” Bu da bozuk bir cümledir.
    Yanıt: D
     
    RUZG4R bunu beğendi.
  3. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.303
    Beğenileri:
    7.491
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    64 ÇTL
    ÖRNEK 17:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bugün tatil olduğundan, sabahleyin geç kalktım.
    B) Arkadaşımız, çok çalışkan bir çocuktu.
    C) Dün akşam, rüzgâr ortalığı altüst etti.
    D) Birbirlerini çok iyi anlar, inanırlardı.
    E) Dün gece çok garip bir rüya gördüm.
    (ÖSS 1993)
    ÇÖZÜM 17:
    D seçeneğinde “birbirlerini anlarlardı” denebildiği halde ”birbirlerini inanırlardı” denemeyeceği için
    ikinci cümleye “birbirlerine” getirilmeli. Getirilen öğe “kime?” sorusunun yanıtı olan dolaylı tümleçtir.
    Yanıt: D

    ÖRNEK 18:
    Mektubu okudu; hemen cevap yazmaya koyuldu.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne ortaklığı
    B) Çatı uyuşmazlığı
    C) Dolaylı tümleç eksikliği
    D) Gereksiz sözcük kullanımı
    E) Tamlayan eksikliği
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 18:
    Bu cümlede, ilk cümlenin nesnesi olan “mektubu” ikinci cümleye uygun düşmediği için ikinci cümleye
    “mektuba” dolaylı tümleci getirilmeli.
    Yanıt: C

    ÖRNEK 19:
    Aşağıdakilerin hangisinde, aynı tümleci alamayan yüklemlerin aynı tümlece bağlanmasından
    kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bu olayda dedesinin masum olmadığını öğrenmiş, anlamış.
    B) Bahar temizliğinde duvarları silmiş, boyamış.
    C) Çocuk, kemençeyi sıkıca tutmuş, kimseye vermiyor.
    D) Onlar birbirlerini aramıyor, sevmiyor.
    E) Bu oyunu beğenmiş, iki kez gitmiş.
    (Kavram Dershaneleri Sorusu)
    ÇÖZÜM 19:
    E seçeneğinde “bu oyunu” söz öbeği nesnedir. Bu nesne ikinci cümlenin yüklemi olan “gitmiş” eylemine
    bağlanamaz. Bu eylemden önce “oyuna” tümleci getirilmelidir.Diğer seçeneklerde tüm öğeler iki yükleme de uygun düşüyor.
    Yanıt: E
     
    RUZG4R bunu beğendi.
  4. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.303
    Beğenileri:
    7.491
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    64 ÇTL
    ÖRNEK 20
    I. O kadar çok yürüdük ki dizlerimin bağı çözüldü.
    II. Sokağın başında üç gözü pek adam vardı.
    III. Derslerime zamanında çalışmam, sınavı kazanmama yol açtı.
    IV. Ahmet, ay sonuna kadar yapacağı harcamayı hesap etti.
    Numaralanmış cümlelerde aşağıdaki anlatım bozukluklarından hangisi yoktur?
    A) Deyimin yanlış anlamda kullanılması
    B) Gereksiz sözcük kullanılması
    C) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması
    D) Gereksiz yardımcı eylem kullanılması
    E) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
    ÇÖZÜM 20:
    I.cümlede deyim yanlış anlamda kullanılmış.
    II.cümlede sözcük yanlış yerde kullanılmış
    III. cümlede sözcük yanlış anlamda kullanılmış. (yol açtı değil sağladı olacak.)
    IV. cümlede gereksiz yardımcı eylem kullanılmış. (hesapladı olacak.)
    Cevap: B

    ÖRNEK 21:
    2. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilerdeki bir tarihe ertelendiğini duyurdular.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gereksiz sözcük kullanılması
    B) Özne - yüklem uyumsuzluğu
    C) Çelişen sözlerin olması
    D) Anlam belirsizliği
    E) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması
    ÇÖZÜM 21:
    ”Erteleme”de zaten ileri bir tarih söz konusudur. Onun için “ileri bir tarihe” sözü gereksizdir.
    cevap A

    ÖRNEK 22:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Yolun ortasında yüksek sesle bağırmaya kimsenin hakkı yoktur.
    B) Çalıştığı yer evlerine çok uzaktı.
    C) İnsanın böyle bir yerde yaşaması zordur.
    D) Arkadaşına yeni bir iş arıyordu.
    E) Bu tür işlerde dayanıklı olman gerekiyor.
    ÇÖZÜM 22:
    A şıkkındaki cümlede “yüksek sesle” sözü gereksizdir. “Bağırmak”ta bu anlam zaten vardır.
    cevap: A

    ÖRNEK 23:
    (I) Mağazaya tekrar gidip beğendiği giysiye bir daha bakmak istedi. (II) Bir başka vitrinin önünde durdu. (III) Garip, bu vitrin de ışıksızdı. (IV) Karşıdaki vitrinin de ışıksız olduğunu gördü. (V) Yolunun üstündeki tüm mağazaların, dükkanların kapalı olduğunu böylece öğrendi.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    ÇÖZÜM 23:
    ”bir daha” sözü gereksizdir. Mağazaya daha önce gittiğine ve giysiyi beğendiğine göre bakma eylemi daha önce yapılmış demektir.
    cevap: A


    ÖRNEK 24:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler, gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A) Bu konuda arkadaşına çok güvendiğini söyledi.
    B) İstanbul'da işleri yolunda gitmediği için memleketine dönmüştü.
    C) Bu sahil beldesine her yaz ailesiyle gelirdi.
    D) Kendisine yöneltilen soruları, izah ederek açıklamaya çalıştı.
    E) Bu eğitim merkezinde, gençleri topluma kazandırmak amaçlanmıştır.
    ÇÖZÜM 24:
    D şıkkındaki cümlede “bakmak”, “izah etmek” aynı anlama gelen sözcüklerdir. Gereksiz sözcük kullanılmıştır.
    cevap: D






     
    RUZG4R bunu beğendi.
  5. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.303
    Beğenileri:
    7.491
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    64 ÇTL
    ÖRNEK 25:
    Çocuklar, bu soğukta evden çıkarsa hasta olurlar.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?
    A) "bu" sözcüğü atılarak
    B) "soğuk" yerine "soğuk havada" sözü getirilerek
    C) "evden" sonra "dışarı" sözcüğü getirilerek
    D) "hasta olurlar" yerine "hastalanırlar" sözü getirilerek
    E) "hasta olurlar"daki "-lar" eki atılarak
    ÇÖZÜM 25:
    Bu cümlede gereksiz yardımcı eylem kullanılmıştır. “…hasta olurlar” yerine “hastalanırlar” denmeliydi.
    cevap: D

    ÖRNEK 26:
    Başbakan, ülkenin gerilime girmesini sağlayan açıklamalardan herkesin kaçınması gerektiğini belirtti.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
    A) Yüklemin üçüncü tekil kişi olmasından
    B) Sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından
    C) Gereksiz sözcük kullanılmasından
    D) Dolaylı tümleç eksikliğinden
    E) Anlamca yanlış sözcüğün kullanılmasından
    ÇÖZÜM 26:
    Bu cümlede “sağlayan” yerine “neden olan” getirilmeli. Çünkü ülkenin gerilime girmesi olumsuz bir durumdur. Olumsuz durumları ifade ederken “neden ol-“ fiili kullanılır.
    cevap: E

    ÖRNEK 27:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bu tarz uydurma iftiralarla kimseyi işinden edemezsiniz.
    B) Davranışlarına çekidüzen vermesi gerekiyor artık.
    C) Muhtaç insanlara yardım etmeyi çok severdi.
    D) Sorunlara sağduyuyla yaklaşan soğukkanlı bir insandı.
    E) Onun burada da başarılı olacağından hiç kuşkumuz yoktur.
    ÇÖZÜM 27:
    A şıkkında gereksiz sözcük kullanımı vardır. İftiranın anlamı “Bir kimseye kasıtlı ve asılsız suç yükleme”dir. İftira, uydurma olduğuna göre “uydurma” sözcüğü gereksizdir.
    cevap: A

    ÖRNEK 28:
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bu yörenin insanları, yabancılara karşı hoşgörülüdür.
    B) Turistik yerlerdeki yabancı dil kurs fiyatları çok pahalıdır.
    C) Akdeniz'in bu şirin beldesinde, mutluluk hepimize çok yakın.
    D) Portakal bahçeleri, şehre ayrı bir güzellik katıyor.
    E) Yazları bu yöreye birçok ülkeden insanlar gelir.
    ÇÖZÜM 28:
    B şıkkındaki cümlede “fiyat” yerine “ücret” kelimesinin kullanılması gerekir. Bir malın veya ürünün değeri fiyat; verilen bir hizmetin, iş gücünün karşılığı ücrettir.
    cevap: B

    ÖRNEK 29:
    Bu kütüphanenin içindeki kitaplar, geçmişe ait birtakım konulara ışık tutuyor.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?
    A) "kütüphanenin içindeki" yerine "kütüphanedeki" sözcüğü getirilerek
    B) "geçmişe ait" yerine "geçmişteki" sözcüğü getirilerek
    C) "birtakım" sözcüğü atılarak
    D) "konulara" yerine "olaylara" sözcüğü getirilerek
    E) "konulara" sözcüğündeki "-lar" eki atılarak
    ÇÖZÜM 29:
    A şıkkında gereksiz sözcük kullanılmıştır. “kütüphanenin içindeki” yerine “kütüphanedeki” sözcüğü getirilmeli.
    cevap: A
     

Sayfayı Paylaş