1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

AÖF 1. Sınıf Davranış Bilimlerine Giriş bütünleme sınavı soru ve cevapları

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve Mc_ÖRGE tarafından 27 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. Mc_ÖRGE

    Mc_ÖRGE HalaMadrid

    Katılım:
    15 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1.648
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    1.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Kaptan
    Yer:
    İzmir
    Banka:
    714 ÇTL
    Açıköğretim Fakültesi 1. Sınıf Davranış Bilimlerine Giriş 2007 bütünleme Sınavı Soru ve Cevapları

    1. Bilgi verecek olanların doğrudan okuyup cevaplayacakları bir soru cetveli hazırlanması yoluyla bilgi toplanmasına ne ad verilir?

    a. Sistematik gözlem
    b. Görüşme
    c. Anket
    d. Örneklem
    e. Saha araştırması

    Cevap Anket

    2."Her araştırma en doğruyu bulmak amacıyla gerçekleştirilir" sözünü bilimsel araştırma ilkelerinden hangisini ifade eder?

    a. Nesnellik
    b. Objektiflik
    c. Basitlik
    d. Doğruluk
    e. Sınırlılık

    Cevap Cevap-D

    3. Gizli ve açık fonksiyon kavramları kim tarafından geliştirilmiştir?

    a. T. Parsons
    b. R. Merton
    c. K. Marx
    d. A .Comte
    e. E. Durkheim

    Cevap Cevap-B

    4. Ziya Gökalp'in sosyoloji düsüncesinde ki kaynaklar arasında aşağıdakilerden hangisi en önemli yeri tutar?

    a. Pozitivizm
    b. Bilinç
    c. Gelişim
    d. Devlet
    e. Sınıf

    Cevap Cevap-A

    5. Toplumdaki organize olmuş toplumsal ilişkilerin bütününe ne ad verilir?

    a. Benlik
    b.Toplumsal yapı
    c. Rol
    d. Statü
    e. Grup

    Cevap Cevap-B

    6. Rol kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    a. Toplum üyelerinden üstlendikleri rolü en iyi olarak yerine getirmelerini ister.
    b. İnsanlar belirli bir statüyü işgal eder ve buna uygun bir rol oynar.
    c. Roller bir koruyuculuk görevi üstlenirler.
    d. Rollerin bir araya gelmesiyle sınıflar oluşur.
    e. Roller toplumsal kargaşayı engeller.

    Cevap Cevap-D

    7. Aşağıdakilerden hangisi kültürün manevi ögelerinden biri değildir?

    a. Görenekler
    b. Teknolojik gelişmeler
    c. Adetler
    d. Ahlak kuralları
    e. İnançlar

    Cevap Cevap-B

    8. Günümüzde, özellikle gençlerin pop müzik dinlemeleri hangi tür kültüre örnektir?

    a. Karşıt kültür
    b. Yüksek kültür
    c. İdeal kültür
    d. Kültür taassubu
    e. Yaygın kültür

    Cevap Cevap-E

    9. Kültürü yine o kültürün yapısı içinde değer yargılarından arınık bir biçimde tanıma ve anlamaya ne ad verilir?

    a. Kültürel birleşme
    b. İdeal kültür
    c. Kültürel relativizm
    d. Alt kültür
    e. Yaygın kültür

    Cevap Cevap-C

    10. Aşağıdakilerden hangisi insanların iletişimlerinin ve kültürü iletmelerinin kaynağıdır?

    a. Sembol
    b. Norm
    c. Değer
    d. Gelenek
    e. Rol

    Cevap Cevap-A

    11. Çağımızda toplumsallaşma sürecini etkileyen en önemli toplumsallaşma aracı nedir?

    a. Eğitim kurumları
    b. Kitle iletişim araçları
    c. Arkadaş grupları
    d. Aile
    e. Ulaşım olanakları

    Cevap Cevap-B

    12. Eğitimin toplumsallaşmada önemli bir role sahip olmasını aşağıdakilerden hangisi sağlar?

    a. Öğretmenler
    b. Sınıf ortamı
    c. Arkadaşlar
    d. Oyun çevresi
    e. Teknik ortam

    Cevap Cevap-A

    13. Ayşe ve Memo'yı birbirinden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

    a. Ayşe hastalıklı bir çocuktur.
    b. Ayşe sekiz yaşında bulunmuştur.
    c. Ayşe bulunduğunda yürüyemiyor ve zeka belirtisi göstermiyordu.
    d. Memo'nun annesi sağır ve dilsizdi, annesiyle iletişimde işaretleri kullanıyordu.
    e. Memo iki yıl içinde bulunduğu yaşın özelliklerini ve davranışlarını göstermeye başladı.

    Cevap Cevap-D

    14. Bireyin davranışlarını ve kendini değerlendirmede, örnek aldığı gruplara ne ad verilir?

    a. İkincil grup
    b. Referans grup
    c. İç grup
    d. Dış grup
    e. Birincil grup

    Cevap Cevap-B

    15. Belirli bir kararda herkesin onayını almaya, fikirlerini sormaya çalışan lider tipi aşağıdakilerden hangisidir?

    a. Otoriter
    b. Demokratik
    c. Karizmatik
    d. Bırakınız yapkıncı
    e. Yönetici

    Cevap Cevap-B

    16. Elektronik etkileşim gruplarının en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    a. Üyelerinin birbirlerini görmeden bilgisayarla iletişim kurması
    b. İlişkilerindeki üyelik duygusu
    c. Yeni dostlar bulmayı kolaylaştırması
    d. Birbirlerine olan bağlılıkları
    e. Her konuda bilgi alışverişi yapmaları

    Cevap Cevap-A

    17. Evlenen çiftlerin küçük ailede her iki tarafı da ret ederek kendi başlarına yaşamayı tercih etmelerine ne ad verilir?

    a. Matrilokalite
    b. Bilateral
    c. Egaliteryan
    d. Neolokalite
    e. Patrilokalite

    Cevap Cevap-D

    18. Aşağıdakilerden hangisi şiddetli davranış bozukluklarının tedavisi ile ilgilenir?

    a. Okul psikoloğu
    b. Danışman psikoloğu
    c. Kişilik psikoloğu
    d. Klinik psikoloğu
    e. Endüstri psikoloğu

    Cevap Cevap-D

    19. Sinir sistemimizin beyin ve omurilikten oluşan bölümüne ne ad verilir?

    a. Periferik sinir sistemi
    b. Somatik sistem
    c. Otonom sistem
    d. Merkezi sinir sistemi
    e. Hipotalamus

    Cevap Cevap-D

    20. Duygu ifade eden davranışların en yoğun olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?

    a. Yüzümüz
    b. Kollarımız
    c. Bacaklarımız
    d. Sesimiz
    e. Vücudumuz

    Cevap Cevap-A

    21. Kumarbaz bir kişinin kumar oynamaktan vazgeçmesi oldukça güçtür. Bu durum hangi pekiştirme tarifesi ile açıklanabilir?

    a. Değişken zamanlı
    b. Değişken oranlı
    c. Sabit zamanlı
    d. Sabit oranlı
    e. Güdüsel zamanlı

    Cevap Cevap-A

    22. Olumlu pekiştirme işlemi sonucunda davranışa ne olur?

    a. Azalır
    b. Değişmez
    c. Hem azalır hem artar
    d. Artar
    e. Hem artar hem azalır

    Cevap Cevap-D

    23. Sınıfta hocasına hakaret eden bir öğrenci disipline gider ve okuldan uzaklaştırılırsa bu öğrencinin gelecekte bu tür davranışlarda bulunma olasılığı ne olur?

    a. Azalır
    b. Artar
    c. Değişmez
    d. Hem artar hem azalır
    e. Tekrar eder

    Cevap Cevap-A

    24. Bireylerin grup ya da kalabalık içindeyken yalnız başına olduklarında yapmayacakları bazı davranışları yapmaları na yol açan grup etkisine ne ad verilir?

    a. Kimlik kaybı
    b. Sosyal ketvurma
    c. Tanık Etkisi
    d. Uçlara kayma
    e. Karşılıklılık normu

    Cevap Cevap-A

    25. Aşağıdakilerden hangisi tutumların özelliklerinden biri değildir?

    a. Karmaşıklık derecesi
    b. Kuvvet derecesi
    c. Bileşenler arası tutarlık
    d. Diğer tutumlarla ilişki
    e. Algısal seçicilik

    Cevap Cevap-E

    26) Aşağıdakilerden hangisi, bilimsel araştırma tekniklerinden olan deneysel yöntemde, hipotezde belirleyici neden sayılan değişkenin adını tanımlamaktadır?

    A) Dolaylı Değişkeni
    B) Ara Değişken
    C) Bağımlı Değişken
    D) Bağımsız Değişken
    E) Kontrol Değişkeni

    Cevap Cevap-D

    27) Emile Durkheim'e göre organik dayanışma aşağıdakilerden hangisinin zorunlu bir sonucudur?

    A) İşbölümü
    B) Nüfus artışı
    C) Kentleşme
    D) Gelenek
    E) Kültür

    Cevap Cevap-A

    28) Aşağıdakilerden hangisi, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde, benzer ve kararlı sonuçlar elde etme yeteneğini ifade etmektedir?

    A) Temsil yeteneği
    B) Yeterlilik
    C) Güvenilirlik
    D) Geçerlilik
    E) Tesadüfi örnekleme

    Cevap Cevap-C

    29) Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış bir statüdür?

    A) Beyaz olmak
    B) Gençlik
    C) Annelik
    D) Kadınlık
    E) Soyluluk

    Cevap-C

    30) Aşağıdakilerden hangisi, kültürün bütün parçalarının herhangi bir biçimde birbirlerine bağlanmasıdır?

    A) Kültür Relativizm
    B) Ortak Kültür
    C) Etnosentrizm
    D) Kültürel Birleşme
    E) Endosentrizm

    Cevap Cevap-D

    31) Kingsley Davis, Anna ve Isabella adlı çocukların başından geçen olayları aşağıdaki temel kavramların hangisinin önemine değinerek açıklamıştır?

    A) Başkalarının tepkileri
    B) Kültür
    C) Kalıtsal özellikler
    D) Sosyal destek
    E) Aşırı yalnızlık ve izolasyon

    Cevap Cevap-E

    32) Çağımızda toplumsallaşma sürecini etkileyen en önemli toplumsallaşma aracı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Din
    B) Kitle iletişim araçları
    C) Arkadaş grupları
    D) Eğitim kurumları
    E) Aile

    Cevap Cevap-B

    33) Aşağıdakilerden hangisi, ikincil grupların özelliklerinden biri değildir
    A) Özellikle sanayileşmiş toplumlarda görülmesi
    B) Üyelerin birtakım toplumsal görevleri yerine getirmelerinin daha önemli olması
    C) Grup üyeleri üyelik ve bizlik duygusuna sahip olması
    D) Kültürel farklılaşma ve işbölümünün yaygınlaşması sonucu çoğalması
    E) Büyük çaplı, resmi gruplar olması

    Cevap Cevap-C

    34) Aşağıdakilerden hangisi sosyologların aile ve evlilik biçimlerine göre oluşturdukları kategorilerden biri değildir?

    A) Eş sayısı
    B) Çiftlerin yerleşim yeri
    C) Soy ve secere ilişkileri
    D) Otorite ilişkileri
    E) Gelir dağılımı

    Cevap Cevap-E

    35) Marx'a göre sınıflar arası mücadelenin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fakir ve zengin arasındaki farklılığın çoğalması
    B) Otorite ilişkilerinin zayıflaması
    C) Özel mülkiyet
    D) Tüketimin artması
    E) İşgücü azlığı

    Cevap Cevap-C

    36) Aşağıdakilerden hangisi, psikoloji biliminin temel amaçlarından biri değildir?

    A) Kesinlik
    B) Yordama
    C) Betimleme
    D) Açıklama
    E) Kontrol

    Cevap Cevap-A

    37) Her derecedeki eğitim kurumunda öğrencilerin eğitim ve öğretime ilişkin ve bireysel sorunlarıyla ilgilenen psikoloji dalı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Klinik Psikolojisi
    B) Psikometrik Psikoloji
    C) Danışmanlık Psikolojisi
    D) Eğitim Psikolojisi
    E) Örgüt Psikolojisi

    Cevap Cevap-C

    38) Aşağıdakilerden hangisi, öğrenme olmaksızın kalıtsal olarak belirlenmiş büyüme planına göre doğal olarak gelişmeyi tanımlamaktadır?

    A) Öğrenme
    B) Olgunlaşma
    C) Değişim
    D) Büyüme
    E) Gelişim

    Cevap Cevap-B

    39) Davranışların, cinsellik ve saldırganlık olarak belirlenen içgüdüsel dürtülerle, sosyal engeller arasındaki çatışmalardan kaynaklandığı görüşü aşağıdaki hangi kurama aittir?

    A) Uyarıcı-Davranış Kuramı
    B) Psikoanalitik Kuram
    C) Sosyal Öğrenme Kuramı
    D) Yapısal Baskı Kuramı
    E) Gelişim Dönemleri Kuramı

    Cevap Cevap-B

    40) Aşağıdakilerden hangisi, bir davranışı başlatan ve bu davranışın yön ve sürekliliğini belirleyen içsel güçledir?

    A) Hedef
    B) Duygu
    C) Duyum
    D) Algı
    E) Güdü

    Cevap Cevap-E
     

Sayfayı Paylaş