1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Arabaşı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 13 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME

    1 Çorba kasesi un
    6 kase su
    yeterince kaşığı tuz

    HAMURUN HAZIRLANIŞI

    6 Kase suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kase su ise diğer bir tarafta bir kase un geniş bir kaba konularak bu üç kase su ile iyice karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür (Kevgirden süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir) Kaynayan suyun içerisine kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
    suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir dikkat edilecek en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir Bu soğumaya bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur.

    Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir Unun kaliteli olduğunu düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır)
     
  2. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.094
    Beğenileri:
    4.419
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    813 ÇTL
    Yaygın olarak içanadolu bölgesinde yapılan bu yemek arap kökenli degildir ismi arabası olsada. :) ögün arası servis edildigi icin (Ara-Aşı) olarak adlandırılmıştır.Bu isim zamanla degişmiş ve Arabaşı olmutur.Her ne kadar benim memleketimin yemegide olsa sadece corbasını içerim baharatlı çok güzel olur. konu için teşekkürler.
     
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Arabaşını kış günlerinde annemde yapardı.Tepsiyi karın üstüne oturturdu,soğuyunca ortasına acılı-ekşili çorbayı koyar tüm aile neşe içinde afiyetle yerdik.
     
  4. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.094
    Beğenileri:
    4.419
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    813 ÇTL
    Evet özellikle kış günlerinin vazgeçilmezidir. Hamuru titreyecek derdi bizimkiler. bir kaşığa koca o dilimi sıgdırım bir lokmada çiğnemeden yutulması gerekiyor. bunu hiç yapamadım tabi ama çorba harıka acı ve limonla. :)
     
  5. jeriko

    jeriko Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    5.268
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    4.480
    Meslek:
    657
    Yer:
    Anadolu (bu kadar ayrıntı iyi)
    Banka:
    314 ÇTL
    Bizim buralarda hamuru çorbanın içine düşürmek bir sonraki arabaşını yapma cezasına çarptırılmak demektir.Ama ben pek sevmem.Yani aman aman olsada yesem demem.
     
  6. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.094
    Beğenileri:
    4.419
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    813 ÇTL
    Bizdede oyledir :)
     
  7. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Arabaşı sayesinde hem anılarımızı hemde geleneğimizi tazeledik...Ne güzel.:)
     

Sayfayı Paylaş