1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Argan yağı ve faydaları

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Papatya tarafından 6 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.309
    Beğenileri:
    5.866
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.572 ÇTL
    Son günlerde adından sıkça söz edilen argan yağı, estetik ve kozmetikte sık kullanılan ürünlerden biridir. Adeta bir estetik ve güzellik uzmanı gibi davranan argan yağı, bu özellikleri dışında diğer kullanım alanlarına da sahiptir. Argan yağını elleriniz, ayaklarınız, yüzünüz, cildinizdeki kırışıklıklar, izler veya bakım amaçlı olarak gibi pek çok bölgede güvenle kullanabilirsiniz.

    ARGAN BİTKİSİ NEDİR?

    Argan, boyu 10 metreye kadar ulaşabilen bir ağaçtır. 150- 200 yıl kadar yaşayabilir ve gölgesi 15 metreye kadar ulaşabilir. Argan ağacı, LatinceArgania spinosa olarak bilinir. Bu ağacın meyvelerinden de argan yağı elde edilmektedir. Ağacın dağılım gösterdiği tek alan ise Fas ülkesinin deniz kıyıları. Faslı kadınlar ona, gereken değeri vererek “sıvı altın” olarak isimlendirmişlerdir. Sadece bu civarda yetişmesi onu, 1998 yılında UNESCOtarafından koruma altına alınmasına neden olmuştur.


    [​IMG]

    ARGAN YAĞININ ENTERASAN ÖYKÜSÜ
    Argan ağacından elde edilen yağın niteliklerini kaybetmemesi için mutlaka doğal yollardan elde edilmesi gerekiyor. Sanayii şeklinde üretilen yağlarda maalesef bu etkiler neredeyse yok oluyor. Argan yağının doğal yollardan elde edilmesinde başrol oyuncuları orada yaşayan halktır. Argan yağı 5 şekilde elde edilebiliyor. Bunlar; Doğal Sızma Argan Yağı, Soğuk Press Argan Yağı, Isı Ayarlı Press Argan Yağı, Sıcak Press Argan Yağı, Kavrulmuş Sıcak Press Argan Yağı olmak üzere. Elde edilen yağlar 30-50-100 ml’lik şişelerde satışa sunulmaktadır.


    [​IMG]

    Orada yaşayan halk, zeytin benzeri meyveleri toplayıp tek tek kırarak çekirdeklerini ortaya çıkarırlar. Daha sonra bu meyvelerin içinden çıkan çekirdekler ateşte kavruluyor. (Kozmetik alanda kullanım için soğuk baskılama yöntemi kullanılır) Kavrulan çekirdekler kırılıp öğütülüyor. Öğütülmüş ve ezilmiş kısımdan kahverengi bir hamur ortaya çıkar. Devamlı su ilave edilmesi sureti karıştırılır. Karıştırma işlemine devam edildiğinde, ortalama 2 gün kadar zaman alan bu işlemler sonucunda argan yağı elde ediliyor. Ortalama 100 kilo olgunlaşmış argan meyvesinden 1,8 lt yağyapılmaktadır.

    ARGAN YAĞINDA BU KADAR ETKİLİ OLAN NE VAR?

    [​IMG]

    Argan yağı diğer doğal yağlardan muhteviyat yönünden zengin olduğu için daha faydalıdır.
    Zeytinyağı, jojoba yağıveya palmiye yağı olsun argan yağı kadar güzellik konusunda etkili değildirler.


    Bilindiği gibi E vitamini cilt dostu bir vitamindir. Bu vitaminin ciltle olan teması mucizevi sonuçlar doğurmaktadır. İşte, bu noktada argan yağının E vitamini açısından son derece zengin olduğunu belirtmekte fayda var. E vitaminine ek olarak Omega 9 (oleik asit), Omega 6 (linoleik asit) ve felurik asit gibi doğal yağları da ihtiva etmektedir.

    ARGAN YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
    Argan meyveleri estetik ve kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir yağdır. Deride nemlendirici ve canlandırıcı özelliğe sahip olduğundan, yaşlı, genç, kadın ve erkek olsun kullananların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle orta yaştaki insanların yaşlanma etkilerin ortadan kaldırılması özelliği ile birkırışıklık kremi gibi davranıyor. Daha da ötesi derinin ölü hücrelerden kurtulmasını sağlayarak cildi yenileyip kadifemsi bir doku olmasını sağlıyor.


    Yağlı ciltlerde yağlanmayı dengeleyerek cildin pürüzsüz bir kıvama gelmesine destek veriyor. Yine bu özelliği sayesinde sebum adı da yağ salgının azalmasına yardımcı oluyor. Yağ salgının azalması ise derinizdeki gözeneklerin açılıp cildinizin nefes almasına ve aknelerinizin azalması anlamına geliyor.Argan yağının diğer faydaları şunlarıdır;


    • Cinsel sağlığa faydalıdır. Afrodizyak bir besindir.
    • Derideki çatlakların hızlı iyileşmesine olanak tanıyor. Ayrıca çatlama öncesi kullanıldığında cildin kurumasına da engel olmaktadır.
    • Sivilce ile mücadelede etkilidir.

      [​IMG]
    • Antioksidan özelliği sayesinde hücrelerde oluşan toksik etkiye sahip serbest radikallerin yok edilmesini sağlar.
    • Saçlarınıza uygulayarak hem dökülmeyle savaşabilir hem de saçlarınızın parlak ve güçlü bir görüntüye kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
    • Siyah noktalara karşı etkilidir.
    • Yaş ile meydana gelen boyundaki çizgilerini giderir.
    • Cildi güneşin ve soğuğun zararlı etkilerinden muhafaza eder.
    • 1:1 oranında limon yağı ile karışım yaparak kırılan tırnaklarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. 10 dakika kadar tırnaklarınızda durması önerilir. Haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
    • Selülit ve çatlak izlerine karşı da argan yağı kullanabilirsiniz. Bunlara gebelik çatlakları da dahildir. Düzenli kullanımda alınan sonuçlar yüz güldürücüdür.
    • Banyo sonrası bakım kremi olarak kullanabilirsiniz. Masaj yapma şeklinde kullanılması önerilir. Bu sayede cildinize kolayca nüfuz edecek ve temizleme ihtiyacı duymadan elbiselerinizi giyebileceksiniz.

    [​IMG]

    NASIL KULLANILIR?

    Argan yağı çok etkili bir yağdır. Haftada 2-3 defa kullanmanız yeterli. Yatmadan önce temiz bir cilde uygulamanız, deriye nüfuz etmesi açısından önemlidir. Herhangi bir yerde kullanımda 1-2 damla kullanılması yeterlidir.
    Kullanım miktarı ve süresi alana ve kullanılacak alanın özelliğine göre değişebilir. Değişebilir derken fazla abartmamakta fayda var. Argan yağı düşündüğünüz kadar uygun bir olmayıp, elde edilmesi son derece zahmetli olduğu için 250 ml. Kadarı yaklaşık 27 TL ediyor. Piyasada set halinde yani krem, sabun ve yağı yaklaşık 50 TL’ye alıcı bulmaktadır.


    Argan yağını sade şekilde yukarıdaki gibi de kullanabilirsiniz, ayrıca nemlendirici kremler yada losyonlar şeklinde de tercih edebilirsiniz. Tercih sizin.

     

Sayfayı Paylaş