1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Asitli Yiyecek ve İçeceklerin Diş Sağlığına Etkileri

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 25 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    Hepimizin bildiği gibi asitli yiyecek ve içecekler başta mide rahatsızlıkları ve diş problemleri olmak üzere birçok şikayete yol açmasının yanı sıra, bağışıklık sistemimizin ve hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni de azaltmaktadır. Hücreler ihtiyacı olan oksijeni alamadıkları için yenilenme işlevlerini yerine getiremez ve kanser hücrelerine dönüşürler. Ayrıca minerallerin emilimini de yavaşlatan asitli besinler birçok sağlık sorunun baş göstermesine sebep olacaktır.

    Asitli gıdaları hayatınızdan çıkartarak vücudunuza en büyük iyiliği yapmış olursunuz. Özellikle son zamanlarda tüketimi artan asitli içeceklerden muhakkak uzak durulmalıdır. Tamamen uzak duramıyorsanız bile tüketimini azaltmanızda yarar var. Sizlere bu tür rahatsızlıkların yaşanmasına sebep olan asitli yiyecek ve içeceklerin isimlerini saymak istiyoruz. Böylece hangi gıdaların yüksek asit içerdiklerinin bilincinde olur ve tüketimine dikkat edersiniz.

    Asitli yiyecekler hangileridir?

    Yapay tatlandırıcılar, biftek, ilaçlar, beyaz un, buğday unu, keçi eti, kuzu eti, beyaz undan yapılan hamur işleri ve kekler, domuz eti, şeker, kahverengi, şeker, tavuk, çikolata, kahve, reçel, jöleler, işlenmiş beyaz sirke, balık, yumurta, avokado yağı, kanola yağı, mısır yağı, kenevir tohumu yağı, keten yağı, zeytinyağı, tahin, ayçiçeği yağı, yaban mersini, konserve veya sırlı meyve, kuş üzümü, erik, kuru erik, sebzeler, mısır, mercimek, zeytin, pirinç pastalar, buğday pastalar, arpa, karabuğday, mısır, yulaf, pirinç ve buğday.


    Asit içeren içecekler:
    Bira, likör, şarap, kahve, meşrubat, gazlı meşrubat ve gazlı içecekler.

    Asitli içeceklerin diş sağlığına olan etkileri


    Asitli içecekler her yaşta, özellikle de ergenlik döneminde dişlere önemli oranda zarar veriyor. Bir içecek ne kadar asitliyse diş minesi de o oranda zayıflıyor.
    Araştırmalara göre, günde 4 bardak asitli içecek tüketmenin dişlerdeki bozulma riskini 12 yaş grubunda %25,2 oranında, 14 yaş grubunda ise %51,3 oranında artırıyor. Bu oranların yanı sıra özellikle ergenlik çağındaki çocukların asitli içecek tüketme alışkanlıklarının oldukça yüksek olduğu gözlenmiş. Yaklaşık bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada 12 yaş grubundakilerin üçte ikisi, 14 yaş grubundakilerin ise %92’sinin asitli içecek tükettiği saptanmış. Her iki yaş grubundaki çocukların %40’ından fazlasının günde 3 ya da daha fazla bardak asitli içecek tükettiğini gösteren araştırma, bu alışkanlığın sürmesi durumunda toplumun sağlıksız ağızlı bireylerden oluşmasının kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar günde bir bardak asitli içeceğin bile diş çürümesi riskini önemli ölçüde artırdığını vurguluyor.


    Asitli İçecekler İçildikten Sonra Yapılması Gerekenler


    Asitli içecekler içildikten hemen sonra ağızdaki asitlik olabildiğince çabuk nötralize edilmelidir. Bunun en iyi yolu şekersiz sakız çiğnemektir. Sakız tükürük üretimini artırarak asitleri nötralize eder. Böyle bir durumda diş fırçalamanın aşındırıcı etkisi vardır. Asit oluşumundan yumuşayan diş minesi, fırçalama ile zarar görür ve çürük riski artar.




    Dt. Hakan Aksu
     

Sayfayı Paylaş