1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 16 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    AZERİ YEMEKLERİ - [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]

    AZERİ KURABİYESİ

    Malzemeler
    • 2 su bardağı un
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 2 su bardağı dövülmüş ceviz
    • 2 su bardağı dövülmüş fıstık
    • 2 su bardağı dövülmüş fındık
    • 2 su bardağı damla çikolata
    • 1 paketten biraz az margarin
    • 1 paket kabartma tozu


    Hazırlanışı
    Unun ortası havuz biçiminde açılır. Şeker, ceviz, fındık, fıstık, çikolata, eritilmiş margarin ve kabartma tozu ortasına konur ve iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur bir süre dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan küçük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine konan yuvarlakların üzerine bastırılarak yassılaştırılır.
    160 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika pişirilir.
     
  2. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    AZERİ PLOVU

    • Kuru Soğan 8 Adet 250 Gr
    • Siyah Erik 250 Gr
    • Kayısı Kurusu 100 Gr
    • Üzüm Kurusu 250 Gr
    • Haşlanmış Kestane 1 Kg
    • Tavuk ve Koyun Eti 1 kg
    • Safran 1 Çay kaşığı
    • Duru Pilavlık Pirinç 1 kg
    • Tere Yağı 250 Gr
    • Zeytin Yağı 1 Çay bardağı


    Once bir tencerede eti ve ya tavugu haslayin soymaga birakin sonra soganlari soyub 2 ye bolun ay sekilinde dograyin sonra 150 gr kere yaginda kizartin altun rengi olana kadar sonra yuzerine hasladigimiz eti suyundan cikarib soganla biraz kovurasiz sonra yuzerine kaysini siyah eriki koyub karistirasiz sonra haslanmis kestaneni yuzum kurusun duz karabiber ve en son safrani koyasiz uzerine cikana kadar et suyun koyub vam odda kaynayacag 15 dakika bunlar kaynayana kadar princin yuzerine ilik su koyun ve duz tokub bekletin bunlar beklemekde olunca sizde bir tencereye su koyun icine 3 yk tuz ve 1 yk duru yag tokub kaynamaga birakin arada et karsimlin karisidrin suyu az kalmissa altin kapatin sonra su kaynadisa princi iyce yikayin ve kaynayan suya tokub kasikla karistirin princ kaynamaga basladigda bakin elinizle fazla ezilmesin sonra kaynayan princi suzgecden suzun uzerine soyuk su gezdirin ve kazani yikayin kenara koyub leyende 1 eded yumurta 1 2 yk yogurt 3 yk duru yag ve ya kere yagi koyun tuz un koyub hamur edin yumsag olsun sonra onu merdane ile yayin tencerenin ici boyukluyunde sonra tencerenin dibine az yag surun hazir etdiyiniz hamuru tencerenin dibine yayin ve suzduyunuz princi hamurun uzerine tokun safranida az sicag su ile islatin princin uzerine tokub yerde kalan kere yagin eritin princin uzerine gezdrib tencere kapagina bez sarib tencerenin agzin kapatin ve vam odda pisirin cay deme koydugunuz kibi en fazla yarim saat sonra tabaklara cekib uzerine et karsimindan koyub yeyin.
     
  3. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    KAYMAKLI MANTAR ÇORBASI (AZERİ)

    • 60 qr (4 yemek kaşığı) tereyağı
    • 60 qr (8 yemek kaşığı) un
    • 1,5 litre (6 su bardağı) tavuk suyu
    • 300 qr. ince dilimlenmiş
    • 100 ml. (2,5 su bardağı) kaymak
    • tuz ve karabiber.


    Kazanda erittiğimiz tere yağına un ilave edilir ve kısık ateşte kahverengi olana kadar kavrulur. Tavuk suyu yavaş-yavaş un karışımına ilave edilerek karıştırılır. Temizlenip dilimlenmiş mantarların 250 qramı bu karışıma ilave edilip yüksek ateşte pişirilir(kaynayana kadar). Tuz ve karabiber eklenip kısık ateşte 45 dak. pişirilir. Bu karışım tel süzgeçden geçirilip suyu pişirilir.Sonra kısık ateşe alınarak karıştıra-karıştıra kaymak ilave edilir.Geriye kalan mantar dilimleri de üzerine ilave edilerek sıcak-sıcak servis yapılır.
     
  4. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    ERİŞTELİ TAVUK ÇORBASI (AZERİ)

    • 800 qr tavuk
    • 120 qr erişte
    • 0,5 su bardağı eritilmiş tereyağı
    • 10 adet erik
    • 0,5 su bardağı kuru fasulye
    • 1 adet orta boy kuru soğan
    • 4-5 dal dereotu
    • tuz ve karabiber


    Kuru fasulye 6 saat boyunca soğuk suda bekletilir(bir gece de olabilir).Sonra 45-60 dak. haşlanır.Kuru soğan ince-ince kıyılıp tere yağında kavrulur. Tavuk eti parçalanarak haşlanır ve suyundan çıkarılır. Tavuk suyu kavrulmuş soğana ilave edilir. Ardından haşlanmış fasulye erik ve erişte ilave edilerek 10-15 dak. pişirilir.Piştikten sonra isterseniz tevuk ilave edilir. Servis zamanı dereotu ince kıyılıp üzerine serpilir.
     
  5. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    AZERBAYCAN USULÜ YAPRAK SARMASI (AZERİ)

    • 400 qr kuzu kıyması
    • 160 qr üzüm yaprağı
    • 50 qr tereyağı
    • orta büyüklükde kuru soğan
    • yarım su bardağı yuvarlak pirinç
    • 10 dal maydanoz
    • tuz
    • karbiber

    Orta büyüklükte soğan ince-ince kıyılır, kuzu kıymaya eklenir. Önceden beklettiğimiz pirinci ve sonra maydanozu (dereotu da olabilir) kıyıp, tereyağı ile birlikte karışımımıza ekleriz. Tuz ve karabiber eklenerek 3-4 dak. iyice yoğrulur.
    Üzüm yaprakları dallarından temizlenip kaynayan suda haşlanır. Daha sonra etler normal şekilde yapraklara sarılır.
    Kazana düzenli şekilde yerleştirildikten sonra üstüne çıkacak kadar su ilave edililr ve bir tabak sonra kazanın kapağı ile ağzı kapanır.
    Servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir.
     
  6. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    AZERİ YAHNİSİ

    • 1 paket Banvit Hindi Kalça Kuşbaşı
    • 4 demet ısırgan otu
    • 100 gr kuru erik
    • 100 gr kuru kayısı (iri doğranmış)
    • 50 gr kuru üzüm (sultani)
    • 3 çorba kaşığı tereyağı
    • 2 adet soğan (rendelenmiş)
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı tozşeker
    • Tuz (arzu edilen miktarda)
    • 500 ml su (kaynar)


    Kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzümleri üzerlerine çıkacak kadar kaynar su ilave edip yaklaşık 2 saat dinlendirin ve süzün. Kuru eriklerin çekirdeklerini ayıklayın.
    Isırgan otlarını kaynar bol suyun içinde 2 dak. bekletin, delikli kepçeyle çıkarıp süzün ve iri iri doğrayın.
    Isıtılmış yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar 4-5 dak. karıştırarak soteleyin. Etleri ilave edip 3-4 dak. daha karıştırarak soteleyin.
    Ete, ısırgan otu, hazırladığınız kuru meyveler, tarçın, tozşeker, tuz ve 500 ml suyu ilave edin ve 20 dak. pişirin. Sıcak servis yapın.
     
  7. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    PİTİ (AZERİ)

    Malzemeler:
    • 150 g koyun eti
    • 150 g patates
    • yarım kuru soğan
    • 10 g kuru erik
    • 0,1 g safran veya 50 g taze domates
    • karabiber ve tuz


    Yapılışı:
    Nohut soğuk suda ıslatılır ve et doğranır. Hazırlanan et ve nohut tencereye koyulur ve üzerine kişi başına yarım litre olacak şekilde soğuk su koyulur. Tencere kısık ateşe koyularak bulyon kaynatılır. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine doğranmış soğan koyulur. Biraz kaynadıktan sonra patates, yıkanmış erik kurusu ve tuz koyulur. Yemeğin hazır olmasına az kala baharat koyulur. Daha sonra ise 0,1 g safran 1 su bardağı suda ayrıca demlenir ve bir yemek kaşığı safran suyu yemeğe koyulur ve yemek hazır oluncaya kadar pişirilir. Piti sofraya verilirken derin bir tabak veya kaselerde servis yapılır.
     
  8. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    ŞEKERBURA (AZERİ)

    Malzemeler
    • 50 gram tereyağı
    • 100 gram yoğurt
    • bir tutam tuz
    • 1 yumurta
    • 1 gram vanilya
    • 500 gram un
    • 15 gram maya
    • 350 gram fındık içi
    • 350 gram toz şeker


    Yapılışı
    İlk başta şekerburaların içerisine konacak iç hazırlanır. İç için fındıklar tavada kavrulur. Kavrulmuş fındıklar vurularak kabuklardan temizlenir. Kabuksuz fındıklar badem makinesinden çekilerek un haline getirilir. Elde edilmiş fındık ununa şeker tozu da katılarak iyice karıştırılır. Vanilya da ilave edilir. Fındık yerine badem veya ceviz de kullanılabilir.
    Şekerbura içi hazır olduktan sonra hamur hazırlanır. Önce ılık süte tuz ve maya katılır, sonra, yoğurt ve eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırılır. Un ilave edildikten sonra sert hamur yoğrulur ve üzeri kapatılarak 30 – 40 dakika sıcak yerde bekletilir. Sonra küçük parçalara ayrılarak 2 mm kalınlıkta açılır, ve 6 – 8 cm çapta daireler şeklinde kesilir.
    Kesilmiş bu dairelere önceden hazırlanmış iç konur ve ortasından katlanarak kenarları üst üste gelecek şekilde bükülerek kapatılır. Özel cımbızla üzerine değişik nakışlar vurulur, ve önceden 160 – 180oC'ye kadar ısıtılmış fırna sürülerek 25 – 30 dakika pişirilir.
    Hazır şekerburalar yukarıda anlatıldığı gibi korunursa, 2 – 3 hafta sertleşmeden tazeliğini korur.
     
  9. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    PANCAR SALATASI (AZERİ)

    • 1,5 kg. pancar
    • 200 gr. ceviz
    • Küçük baş sarmısak
    • Bir kavanoz mayonez (tercihen light)
    • Çok az tuz


    Pancarları kabuğunu soymadan suda haşlayın. Fazla hamur gibi olmamasına özen göstererek (kürdanı içine batırarak kontrol edebilirsiniz) pancarları kaynatın. Haşlanan pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Pancarları iri bir şekilde rendeleyin. İçine daha önce soyduğunuz sarmısakları ve cevizleri de rendeleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş mayonezi bu karışıma yedirin ve biraz bekletin.
     
  10. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    DOVĞA (AZERİ)


    • 1 adet yumurta
    • 1/2 demet dereotu
    • 1,5 çorba kaşığı un
    • tuz
    • 2 çorba kaşığı pirinç
    • 3 su bardağı yoğurt
    • 6 su bardağı su
    • 1 bardak haşlanmış nohut
    • 1/2 demet ıspanak
    • 1/2 demet nane

    Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz, (yoğurdun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohudunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pişmeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.

    Not: Sogutarak icerseniz hem acliginizi giderir hemde rahatlatir. Bu çorba semizotu, ebegümeci gibi yeşillikler kullanaak da yapılabilir.
     

Sayfayı Paylaş