1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz
Notu Gizle
Merhaba Ziyaretçi.

"BENİM DÜNYAM" konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz.

Sizi de bu yarışmaya katılıma davet ediyoruz...

Bakla

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve KıRMıZı tarafından 10 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. KıRMıZı
    Aşık

    KıRMıZı TeK BaşıNa CUMHURİYET V.I.P

    Katılım:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    27.544
    Beğenileri:
    5.236
    Ödül Puanları:
    11.580
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Karmaşıkkk
    Yer:
    TÜRKİYE
    Banka:
    1.737 ÇTL

    Bakla (Vicia faba)

    [​IMG]


    Bilimsel sınıflandırma

    Alem: Plantae (Bitkiler)

    Bölüm: Magnoliophyta

    Sınıf: Magnoliopsida

    Takım: Fabales

    Familya: Fabaceae

    Cins: ''Vicia''

    Tür: ''V. faba''

    Binominal adı: ''Vicia faba'' L.

    Haşlanmış bakla

    [​IMG]



    Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm derinliğe kadar iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir. Tüysüz olan sapı bir metre kadar yükselebilir. Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir. Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

    Baklanın taze yapraklarından salatası, çekirdeklerinden ise yemeği yapılır.

    Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.

    çekirdeklerinden yemek, taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişir.

    Bakla, insan sağlığına için önemlidir:

    • Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
    • Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
    • İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
    • Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
    • Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
    • Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
    • Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
    • Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
    • Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.





    Kaynak: Vikipedi
     
Benzer Konular
  1. damla:)
    Mesaj:
    2
    Görüntüleme:
    454
  2. Safir
    Mesaj:
    3
    Görüntüleme:
    621
  3. KıRMıZı

    Acı Bakla

    KıRMıZı, 9 Ocak 2010, Paylaşıldığı Yer: Bitkiler
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    888
  4. MeRciMeK
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    454
  5. jeriko
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    761
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş