Bazlama - Bazlama Tarifi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Katılım
16 Mrt 2009
Mesajlar
23,145
Beğeniler
322
Şehir
Türkiye
#1
Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türü.

Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt da denilmektedir.

Malzemeler:
4 su bardağı su
6 tatlı kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
4 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanışı
Ilık suda şeker ile maya eritilir. Tuz ve elenmiş un ile yumuşak ele yapışmayan hamur yoğrulur. İki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulur. Büyük bezelere ayrılır. Hamurların her biri 1 cm kalınlığında açılır. Üzeri örtülerek tekrar mayalandırılır. Yağlanan ve ısıtılan teflon tavaya birer birer konur. Ağzı kapatılır, kabarınca ters çevrilir. İki tarafta pişince tavadan alınır. Hemen yenecekse arzuya göre tereyağ sürülebilir.

Yapılışı
Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır ve bırakılır. Buna hamur üretme denir. Zaten önceden bulundurulan mayalık bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğurulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak pişirilene şebit, daha da kalın olarak açılıp pişirilene de bazlama denir. Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, ancak günümüzde genellikle elektrikli sac veya ocak kullanılır. Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır.
 

İLkİm*

MaviKuş ~
Özel üye
Katılım
22 Ksm 2009
Mesajlar
5,311
Beğeniler
168
#2
Anneannemin yaptığı bazlamaya ölürümm =)) bide ev yapımı tereyağını üstüne sürdüğün zaman offf çok güzel olur :P

küçükken heryerimi batırabatıra yerdim :D
 
Ekleyen Benzer konular Kategori Cevaplar Tarih
Paradoks ~ Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri 0

Benzer konular

Top