1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 16 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    BELÇİKA YEMEKLERİ - [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]


    BELÇİKA GÜVECİ

    • 1 kg dana gulaş
    • 3 adet kuru soğan
    • 5 diş sarımsak
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 1 su bardağı un
    • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
    • 1 su bardağı et suyu
    • 1 tatlı kaşığı tuz


    Öncelikle kibrit kutusu büyüklüğündeki gulaşlar unlanır, unları silkilir. Tvaya yağ konur, kızınca etler atılır. Sadece kabuk bağlayacak kadar kızartılır. Sonra toprak bir güvece aktarılır. Üzerine yarım daire şeklinde doğranmış soğan ve sarımsak konur. Tuz serpilir, et suyu eklenir. Kısık ateşe yerleştirilir. 2,5 saat kadar pişirilir.
     
  2. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    FLAMAN USULÜ HAVUÇ (BELÇİKA)


    • 600 gr taze havuç (yıkanıp, kazınmış ve iri dilimlenmiş)
    • 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı
    • 1 küçük soğan (çok ince doğranmış)
    • 1 çorba kaşığı şeker
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 kahve kaşığı karabiber
    • 1-2 çorba kaşığı limon suyu
    • 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)


    Orta boy bir tencereye yarıya kadar su koyunuz. Bir kaba havuçları koyup tencereye oturtunuz. Üstüne bir kapak kapayıp orta ateşte kaynayan suyun buharı ile (Ben Mari usulü) havuçları 12-20 dakika, yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
    Başka bir tencerede, tereyağı hafif ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip 5-6 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar kızartınız. Şekeri koyunuz. Devamlı karıştırarak 2-3 dakika, karışım hafif altın sarısı olana kadar pişirmeye devam ediniz.
    Tuzu, biberi, limon suyunu, maydanozu ve havuçları ekleyip iyice karıştırınız.
    Tencereyi ateşten alıp havuçları servis tabağına koyarak servis ediniz.

    Not: Flaman usulü havuç kış sofralarınızı süsleyecek değişik bir Belçika yemeğidir.
     
  3. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    BELÇİKA YAHNİSİ

    • 1 kg dana eti (2,5 cm büyüklüğünde kuşbaşı doğranmış)
    • 60 gr (1/2 su bardağı) un
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 kahve kaşığı karabiber
    • 1/2 su bardağı rafine yağ
    • 6 orta büyüklükte soğan (ince doğranmış)
    • 2 diş sarımsak (kıyılmış)
    • 2+1/4 su bardağı maden suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • Baharat torbası:
    • 2 sap maydanoz
    • 1 fiske kekik
    • 1 defne yaprağı


    Un, tuz ve karabiberi küçük, derin bir kaseye eleyiniz. Kuşbaşı et parçalarını, elediğiniz karışımın içinde iyice unlanıncaya kadar çeviriniz.
    Bir tencerede yağı orta ateşte ısıtınız. Etleri azar azar tencereye koyup karıştırarak her taraflarını pişiriniz. Pişen etleri delikli bir kepçe ile tencereden alarak bir tabağa yerleştiriniz.
    Tencerede et kalmayınca soğanları ve sarımsağı koyarak 8-10 dakika, soğanlar yumuşak ve pembe bir hal almcaya kadar (soğanların renginin kahverengiye dönüşmemesine dikkat ediniz) kızartınız. Yağını çekmişse, biraz daha rafine yağ ekleyiniz. Etleri yeniden tencereye koyarak maden suyu, toz şeker ve baharat torbasını ekleyiniz.
    Tencerenin kapağını kapayarak ateşi kısınız; etleri 1,5 saat. etler yumuşayıncaya kadar, yavaş yavaş pişiriniz. Sonra tencerenin kapağını açarak 30 dakika da üstü açık olarak pişiriniz. (Etler bu süre içinde biraz suyunu çekecektir.) 2 saat sonunda tencereyi ateşten alıp, baharat torbasını çıkararak servis ediniz.

    Not: Belçika'nın klasik yemeklerinden olan bu yahni, tereyağlı şehriye ile servis edilir.
     
  4. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    BELÇİKA USULÜ LAHANA

    • 1/2 kg lâhana
    • 1 çorba kaşığı tereyağ


    Lahanın kökleri uçlarından kesilerek ayıklanır ve bol suda yıkanır. 8 bardak su bir tencereye konarak kaynatılır. Bir fasulye büyüklüğünde soda ile, bir çay kaşığı tuz kaynayan suya atılır. Sonra, lahanalar bu kaynayan suya koyularak kapağı kapatılır ve haşlanır. Evvelce yapılmış etin yanına koyulurken sote yapılır ve tuz ile karabiberi ilâve edilir.
     
  5. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    BELÇİKA ÇORBASI


    • 100 gr lahana
    • 4 adet patates (iri)
    • 100 gr kuru fasulye
    • 200 gr şehriye
    • 7 bardak et suyu
    • 1 kaşık un
    • 50 gr jambon
    • 50 gr tavuk ciğeri (kıyılmış)
    • 1 baş soğan
    • 1 sap kereviz
    • 2 adet havuç
    • 1 fincan maydanoz (kıyılmış)
    • 75 gr peynir (rendelenmiş)
    • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
    • yeteri kadar tuz ve karabiber


    Jambon kıyılmış tavuk ciğeriyle karıştırılarak güvece konur. Ayrılan zeytinyağının tamamı eklenir ve güveç iki dakika kadar kuvvetli ateşte kavrulur. Rendelenmiş soğan da ilâve edildikten sonra kavurmaya devam edilir. Kavurma, soğanlar pembeleşinceye kadar sürer.
    Bir tarafta hazırlanmış, kıyılmış lahana, üzeri kazındıktan sonra rendelenen havuç, kıyma gibi son derece ince doğranmış kereviz ve tavla zarı büyüklüğünde parçalara bölünmüş olan patates de ilâve edilir. Hepsi karıştırılarak bir süre daha kavrulurken tuz, biber konur. Geceden suda duran kuru fasulye de süzülerek eklenir. Et suyu da konduktan sonra güve -cin ağzı kapatılır ve gayet hafif bir ateşte iki saat ısıtılır. Daha sonra iki kaşık çorba suyunda sulandırılmış unla şehriye de kaba ilâve edilir.
    Yarım saat kadar daha pişirmeye devam olunur. Güvecin kapağı açılarak üzerine rendelenmiş peynir serpilir. Çorba, servise hazırdır.
     
  6. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    PEYNİRLİ KREMALI AYÇÖREĞİ (BELÇİKA)


    • 2 Yumurta (Birinin Sarısı Ayrılır)
    • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
    • 1 Çorba Kaşığı Şeker
    • 1 Paket Yaş Maya (40 Gr)
    • 2,5 Su Bardağı Süt (2,5)
    • 1 Paket Labne Peynir (200 Gr)
    • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
    • 1 Kg. Un
    • 200 Gr. Beyaz Peynir Veya Lor Peyniri


    Bir kabın içine ılık sütü, şekeri ve ezilmiş mayayı ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. İçine yumurtaları, sıvı yağı, labne peyniri ilave ederek çırpma teliyle karıştıralım. Unu ve tuzu ilave ederek özlü ve yumuşak bir hamur yoğura-lım. Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım. Mayalanan hamuru 6 eşit beze halinde bölelim ve herbirini ayrı ayrı unlanmış bir zeminde 3 mm kalınlığında açalım. Açtığımız kaim yufkayı öne artı (+) şeklinde keselim. Ortalarından bir kez daha keserek 8 eşit üçgen parça elde edelim. Hamurların geniş kenarlarına peynir serperek rulo halinde saralım. Hamur rulolalırın yağlanmış fırın kabına dizip yarım saat daha oda sıcaklığmd bekleterek ikinci kez mayalandıralım üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve ısıtılmış 190° ısılı fırın da altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim.
     
  7. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    NUGAT GLACE (BELÇİKA)


    • 20 kişilik
    • 1 kg yumurta akı
    • 600 gram şeker
    • 600 gram ceviz, fındık, badem
    • 2 kg krem şanti
    • 200 gram kiraz ve portakal şekerlemesi

    Yumurta aklarını şekerle birlikte köpürene dek çırpın. Krem şantinin dörtte üçünü çırpın. Ceviz, fındık ve bademi fırınlayın. Şekerlemeleri küçük küçük doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırın. Kalıplara doldurun. Buzlukta beklettikten sonra dilediğiniz sosla servis yapın.
     
  8. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    NİSUAZ SEBZELİ KUZU (BELÇİKA)


    • 4 kişilik
    • 800 gram kemiksiz kuzu sırtı
    • 2 adet kabak
    • 2 adet havuç
    • 1 adet patlıcan
    • 2 adet dolmalık yeşil biber
    • 2 adet dolmalık kırmızı biber
    • 2 adet domates
    • 1 adet pırasa
    • 2 tutam biberiye
    • tereyağı

    Et suyu için:
    • 2_çorba kaşığı salça
    • 1 adet havuç
    • 1 adet soğan
    • 1 adet kereviz
    • Biberiye
    • Tuz

    Kuzudan çıkan kemikleri fırınlayın. Soğan, havuç, kereviz ve salçayla birlikte 4-5 saat kaynatıp, koyu bir et suyu hazırlayın. Süzgeçten geçirin. İçine 1 çorba kaşığı tereyağı katın. Biberiye, tuz ve karabiberle tatlandırın. Kuzuları 4 eşit parçaya bölün. Bir tavada tereyağını eritin. Kuzuyu çevirerek pişirin. Havuç ve kabağı temizledikten sonra parmak iriliğinde kesin. Haşlayın. Yuvarlak bir kalıba dizin. Ortasına küçük küçük kesilmiş ve haşlanmış patlıcan, kırmızı biber, yeşil biber ve domatesi doldurun. Pırasa kuşak ile bağlayıp, çemberden çıkarın. Pişen kuzuyu ince ince dilimleyin. Yelpaze biçiminde sebzelerin üzerine dizin. Kenarına hazırladığınız et suyu sosundan döküp, servis yapın.
     
  9. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    ÇITIR SEBZELİ LEVREK (BELÇİKA)

    • 4 kişilik
    • 800 gram levrek
    • 4 adet domates
    • 1 avuç ince kıyılmış fesleğen
    • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
    • 2 çorba kaşığı balzamik sirke
    • Tuz
    • Karabiber
    • Tereyağı
    Sos için:
    • Yarım bardak elma sirkesi
    • 1 adet soğan
    • 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
    • 2 çorba kaşığı limon suyu
    • 300 gram tereyağı
    • 1 limonun suyu
    • 1 çorba kaşığı taze krema


    Levreği 4 eşit parçaya bölün. Tereyağını bir tavada eritin. Balığın önce pullu olan kısmını kızartın. Daha sonra ters çevirip, diğer yüzünü de pişirin. Domatesleri küp küp doğrayın. İçine 1 avuç ince kıyılmış fesleğen atın. Zeytinyağı, balzamik sirke, tuz ve karabiberle karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı tabağın ortasına koyun. Pişen levreği de pullu kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin.
    Sos için: Soğanı elma sirkesinin içinde 5-10 dakika kaynatın. Küp küp tereyağını yavaş yavaş içine atarak yedirin. Son olarak ocağı kapattıktan sonra içine üzüm sirkesi, limon suyu ve 1 çorba kaşığı taze krema ekleyin. Levreğin etrafına bu sosu dökerek servis yapın.
     
  10. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.783
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.063 ÇTL
    TAZE OT SOSUNDA LEVREK (BELÇİKA)


    • 800 gram levrek
    • 1 adet avokado
    • Yarım kereviz
    • Yarım elma
    • 1 yaprak yeşil salata
    • 150 gram brokoli
    • 1 tutam dereotu
    • 4 dal fesleğen
    • 1/4 demet maydanoz
    • 4-5 yaprak roka
    • 1 adet domates
    • 300 gram mayonez
    • Yarım fincan limon suyu
    • Tereyağı
    • Tuz
    • Karabiber


    Fesleğen, maydanoz, dereotu ve rokayı ayıklayıp, yıkayın. Kaynar suya atıp, 1 dakika haşlayın. Çıkarıp, suyunu süzün. Blendıra koyun. Püre haline getirin. Mayonezin yarısıyla birlikte karıştırın. Limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ayıklanmış levrek dilimlerini tereyağında kızartın. Başka bir kabın içine küp küp kesilmiş sebzeleri koyun. Tuz ve karabiber ekin. Kalan mayonezle karıştırın. Son olarak önceden hazırladığınız yeşil sosu tabağa dökün. Ortasına sebzeleri koyun. Kenarına levrekleri dizdikten sonra servis yapın.
     

Sayfayı Paylaş