1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Besinlerin Emilmesi ve Taşınması

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 6 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Besinlerin Emilmesi ve Taşınması

    Sindirilen besin molekülleri, gıdalardaki su ve mineraller gibi ince bağırsağın üst kısmındaki boşlukta emilir.

    Emilen maddelerin çoğu mukozadan kana geçer, depolanmak ve diğer kimyasal değişiklikler için kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölümlerine taşınır. Daha önce de belirtildiği gibi bu işlem besinlerin çeşitlerine göre farklılık gösterir.

    Karbonhidratlar: Günlük kalorinin % 55-60ının karbonhidratlardan alınması tavsiye edilir. Tükettiğimiz gıdaların birçoğu bol karbonhidratlıdır.

    Bunlar; ekmek,patates, baklagiller, pirinç, spagetti, meyveler ve sebzelerdir. Bu yiyeceklerin çoğu hem nişasta hem de lif içerir.

    Bu sindirilebilir karbonhidratlar, tükürük ve pankreasın ve ince bağırsağın iç kısmının ürettiği sıvılardaki enzimler aracılığıyla daha küçük moleküllere bölünür.

    Nişasta iki aşamada sindirilir: Önce tükürük ve pankreas suyundaki enzimler nişastayı maltoza dönüştürür.

    Daha sonra ince bağırsağın iç kısmında bulunan maltaz enzimi, maltozu kana karışabilecek glukoz moleküllerine dağıtır. Glukoz, kan dolaşımıyla, depolanması veya vücudun çalışabilmesi için enerji sağlamak üzere karaciğere taşınır.

    Sofra şekeri, yararlı olabilmesi için sindirilmesi gereken bir başka karbonhidrattır. İnce bağırsağın iç kısmında bulunan bir enzim, şekeri sindirerek glukoza ve fruktoza dönüştürür ve bunların her biri bağırsak boşluğundan emilerek kana karışır.

    Sütte bir başka şeker türü olan laktoz bulunur. Laktoz bağırsağın iç kısmında da bulunan laktaz enzimi aracılığıyla faydalı moleküllere dönüşür.
     

Sayfayı Paylaş