1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Buzdolabındaki tehlikeler neler?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 18 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    İşte buzdolabınızda sizi bekleyen 7 gizli tehlike...

    Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzelerinizi uzun süre dolapta bekletirseniz, bir süre sonra sararmaya, buruşmaya ve bozulmaya başlayacaktır. Bugünlerde aldığınız pahalı meyve ve sebzelerinizi çöpe atmak istemiyorsanız, sık sık alışveriş yaparak bunları uzun süre dolapta bekletmeyin. Her seferinde en fazla 3-5 günlük sebze ve meyve satın almak para kaybınızı önleyecektir.

    Küf: Küf, miktarına ve hangi yiyeceklerde olduğuna bağlı olarak tehlikeli olabilir. Eğer küf yiyeceğin yüzeyinin büyük çoğunluğunu kapladıysa, bu gıdayı atabilirsiniz. Dolabınızdaki herhangi bir et çeşidinde küf belirtileri varsa, hemen çöpe atmalısınız.

    Ekmekte, reçellerde, yoğurtta, fındıklarda ve önceden pişmiş artan yemeklerinizde küf olup olmadığını kontrol edin. Bu yiyecekleri atmanız hastalanmanızdan iyidir.

    Et: Etiniz buzdolabında güvendeyse son tüketim tarihini kontrol etmelisiniz. Etiniz güzel görünmesine, kokmasına ve tadının iyi olmasına rağmen tehlikeli olabilir. Biftek ya da diğer kırmızı etler, paketteki tarihin üzerinde 4 gün geçerse yenmemelidir. Donmuş et daha uzun süre dayanır, ancak çözdükten sonra asla yeniden dondurmayın. Et kayganlaşmışsa, rengi ve kokusu tuhafsa, hemen çöpe atılmalı.

    Don yanığı: Et ya da tavuktaki beyaz kuru yerler don yanığının işaretidir. Çok uzun süre dondurulan veya paketlemesi tam olarak yapılamayan et ve tavukta bu yanmalar meydana gelebilir. Bu ürünler kullanmak güvenlidir ama don yanığından dolayı yanan kısımların tadı ve kokusu güzel değlidir. Don yanığı, beslenme değerinin düşmesine de neden oluyor. Bunu önlemenin en iyi yolu gıdayı dondurmadan önce güzelce paketlemektir.

    Balık: Taze çiğ balığın raf ömrü buzdolabında çok kısadır. Sadece 1-2 gün dolabınızda saklayabilirsiniz. Eğer balığınızı satın aldığınız tarihi hatırlamıyorsanız, balık buzdolabınızda ağır bir koku yayması bozulduğu anlamına gelir. Balığınız balık gibi kokmalı, bayıltıcı bir kokusu olmamalı.

    Yumurta: Marketten çok sayıda yumurta alıp saklayabilirsiniz. Çünkü kabuklu taze olan yumurtayı buzdolabınızda 3-5 hafta arasında saklayabilirsiniz.

    Süt ürünleri: Süt, bozulunca en kolay anlaşılan gıda maddesidir. Eğer, sütünüz ekşi kokuyorsa hemen dökmelisiniz.

    Krema, çiftlik peyniri ve ekşi kremanın ise bozulup bozulmadığını anlamak biraz daha marifet ister. Bunlar genellikle üretim tarihinden itibaren yaklaşık 10 gün boyunca taze kalıyor. Yoğurt, en geç son tüketim tarihi geçtikten birkaç gün içinde tüketilmelidir. Ancak, bu kadar süre beklerseniz yoğurdun tadı ve besin değerini kaybeder.

    Peynir ve tereyağı daha uzun süre dayanabiliyor. Ancak, siz yine de bunları 1 ay içinde tüketin.
     

Sayfayı Paylaş