1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Soru ve Cevapları

Konusu 'Yazılı Soruları / Testler' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 9 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    1)20.yüzyıl başlarında Türkler'in teşkilatlanarak IV.Müslümanlar Kongresi sonucunda özerk Türkmenistan Cumhuriyeti'ni kurmalarına neden olan gelişme hangisidir?

    A)İngiltere ve Almanya'nın sömürgecilik rekabeti
    B)Kızıl Ordu'nun güçlenmesi
    C)Japonya'nın yayılmacı politikası
    D)Lenin'in Novaya Ekomiceskoya politikası
    E)Stalin'in Orta Asya'da asimilasyon politikası izlemesi

    2)Binlerce Türk ile birlikte Enver Paşa'nın Kızıl Ordu tarafından şehit edildiği olay aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Musul sorunu
    B)Menemen olayı
    C)Basmacı harekatı
    D)Kıbrıs harekatı
    E)Kara Perşembe

    3)Aşağıdakilerden hangisi 20.yüzyıl başlarında Orta Doğu'da İngiltere'nin sahip olduğu mandater yönetimlerden biri değildir?

    A)Irak
    B)Filistin
    C)Lübnan
    D)Ürdün
    E)Mısır

    4))Dünya Savaşı'na girerek yalnızlık ilkesine dayalı Monreo Doktrini'ne aykırı davranmış olan ülke hangisidir?

    A)Japonya
    B)Rusya
    C)Osmanlı
    D)Almanya
    E)ABD

    5)Aşağıdaki ünlü romanlardan hangisi 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı ve krizin toplum üzerindeki etkilerini anlatmaktadır?

    A)Fareler ve İnsanlar
    B)Gazap Üzümleri
    C)Sefiller
    D)Ezilenler
    E)Savaş ve Barış

    6)I.Dünya Savaşı sonrasında totaliter rejimlerin ortaya çıkışı ile kara Gömlekliler diye anılan faşistlerin ayaklanmalarıyla diktatörlüğün ilan edildiği ülke hangisidir?

    A)Almanya
    B)İtalya
    C)Fransa
    D)Arap Emirlikleri
    E)Suriye

    7)Aşağıdakilerden hangisi I. ve II.Dünya Savaşları arasındaki teknolojik gelişmelerden biri değildir?

    A)Fizyon'un(çekirdek bölünmesi) gerçekleştirilmesi
    B)C vitamininin bulunması
    C)Elektron mikroskobunun geliştirilmesi
    D)Telefonun kullanılmaya başlanması
    E)İlk radyo yayınının yapılması

    8)II.Dünya Savaşı'ndaki Yatıştırma Politikası aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

    A)İngiltere başbakanı Chamberlain'in Almanya ile uzlaşması
    B)Büyük Doğu Asya'nın Ortak Refah Alanı projesi
    C)Almanya'nın Hayat Sahası politikası
    D)İtalya'nın Bizim Deniz projesi
    E)Japonya'nın Asya Asyalı'nındır sloganı

    9)Aşağıdakilerden hamgisi II.Dünya Savaşı'ndaki dünya liderlerinden biri değildir?

    A)Roosevelt
    B)Neville Chamberlain
    C)Charles De Gaule
    D)Lenin
    E)İmparator Horihito

    10)II.Dünya Savaşı'nda karşı koyamayarak çöken;Fransa'nın kule ve tünellerle destekli savunma hattı Maginot hangi devletin saldırılarına karşı yapılmıştır?

    A)İtalya
    B)Japonya
    C)Almanya
    D)SSCB
    E)İngiltere

    11)Almanya'nın II.Dünya Savaşı sırasında 1941'de SSCB'ye karşı açtığı;soğuk hava koşulları ve ikmal yetersizliği yüzünden başarısız olduğu harekat hangisidir?

    A)Pasifik
    B)Kazablanka
    C)İnci Limanı
    D)Barbarossa
    E)Normandiya

    12)II.Dünya Savaşı'nın başlarında tarafsız olmasına rağmen Asya ve Pasifik cephelerinde müttefiklere silah ve para yardımında bulunan ülke hangisidir?

    A)İngiltere
    B)Rusya
    C)ABD
    D)Fransa
    E)Japonya

    13)ABD ve İngiltere arasında yapılan ;Almanya'nın silahsızlandırılması ve Normandiya Çıkarması konularının görüşüldüğü konferans aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Kazablanka
    B)Qubec
    C)Postdam
    D)Washington
    E)San Fransisco

    14)Aşağıdakilerden hangisi II.Dünya Savaşı'nın siyasal sonuçları arasında yer almaz?

    A)Faşizm,Nazizm akımları tasfiye edildi
    B)Filistin'de İsrail devleti kuruldu
    C)BM teşkilatı kuruldu
    D)Dünya bankası kuruldu
    E)Almanya ikiye ayrıldı

    15)II.Dünya Savaşı sırasında düzenlenen konferanslardan hangisi Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nı resmen kurmak için toplanmıştır?

    A)Postdam
    B)Washington
    C)Yalta
    D)Qubec
    E)San Fransisco

    16)Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın Ekonomik ve Sosyal Konsey kollarından biri değildir?

    A)Dünya Gıda konseyi
    B)HABITAT
    C)UNFPA
    D)Güvenlik konseyi
    E)ILO

    17)Rus Çarlığı'nın 1917'de yıkılmasına neden olan Bolşevik İhtilali aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

    A)Basmacılık hareketi
    B)Kollektifleştirme politikası
    C)Temizleme hareketi
    D)Büyük Ekim devrimi
    E)Kellog paktı

    18)Sovyet Rusya sınırları içinde farklı din ve etnik yapıya sahip toplumların yaşaması nedeniyle 20.yüzyıl başlarında ideolojik ve kültürel dönüşümle bölgede hakimiyet sağlamaya çalışmışlardır.Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yayılan komünist ideolojik akımdır?

    A)Sosyalizm
    B)Totalizm
    C)Faşizm
    D)Marksizm
    E)Nazizm

    19)Aşağıdakilerden hangisi hem Basmacı Harekatı içinde yer almış,hem de Türkistan Milli Birliği kurucusu ve ilk başkanıdır?

    A)Enver Paşa
    B)İsmail Gaspıralı
    C)Nazım Hikmet Ran
    D)Yusuf Akçura
    E)Zeki Velidi Togan

    20)Aşağıdakilerden hangisi İngiliz ve Fransızlar'ın Orta Doğu'yu yeniden yapılandırmak istemesinin nedenleri arasında sayılamaz?

    A)Araplar'ın siyasi istikrarını sağlamak
    B)Petrolleri ele geçirmek
    C)Araplar'ın emperyalist ülkelerin çıkarlarını tehdit edeceği düşüncesi
    D)Emperyalist devletlerin Orta Doğu'yu yönlendirmek istemeleri
    E)Toprakları üzerinde manda yönetimi kurmak

    1)e 2)c 3)c 4)e 5)b 6)b 7)d 8)a 9)d 10)c

    11)d 12)c 13)b 14)d 15)e 16)d 17)d 18)d 19)e 20)a
     
  2. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    21)20.yüzyıl başlarından itibaren aşağıdakilerden hangisi Orta Doğu'da Fransa'nın mandeter yönetimi altında kalmıştır?

    A)Irak-Ürdün
    B)Filistin-Bae
    C)Kuveyt-Katar
    D)Umman-Aden
    E)Tunus-Cezayir

    22)20.yüzyılda Uzakdoğu'da yeni bir güç haline gelen Japonya'nın Meji Restorasyonu sloganı aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Asya Asyalı'nındır
    B)Uzakdoğu ortak alanı
    C)Japonya refah sahası
    D)İmrapator Meji rejimi
    E)Doğu'nun ahlakı,batının teknolojisi

    23)Aşağıdakilerden hangisinin 1929 Dünya Ekonomik Buhranı'nın patlak vermesine neden olan öncül olaylardan biri olduğu söylenemez?

    A)New York borsasının çöküşü
    B)Piyasadaki takas usulü
    C)Kara perşembe
    D)Yatırımcıların ellerindeki hisse senetlerini satması
    E)21-24 Ekim tarihlerinde oluşan panik havası

    24)Dünya Ekonomik Buhranı'nın sonuçları olarak verilen maddelerden hangisinde yanlışlık söz konusudur?

    A)En çok etkilenen devlet Almanya,en fazla hissedilen alan madenciliktir
    B)O günkü paraya göre 4,2 milyon dolar piyasadan kaybolmuştur
    C)Önce üretim sonra tüketim düşmüştür
    D)İnşaat faaliyetleri durmuştur
    E)Yaklaşık 4 bin banka batmıştır

    25)1929 ekonomik krizinden sonra 1933 tarihinde ,Amerika'da Roosevelt'ın öncülüğünde devletin ilk kez ekonomiye müdahale ettiği plan hangisidir?

    A)Locarno Ant.
    B)New Deal Projesi
    C)Temizleme Harekatı
    D)Hiper enflasyon-yüksek tansiyon akımı
    E)Sykes-Picot Sözleşmesi

    26)Aşağıdakilerden hangisi 1929 Dünya Ekonomik Buhranı'nın Türkiye'de yarattığı durumlardan biri değildir?

    A)Kalkınmasını sağlayabilmek için ihracat ve ithalatını alt düzeye çekti
    B)Türkiye ile ticaret ve ödeme antlaşması yapan ülkelerden ithalata öncelik verildi
    C)İhraç mallarına kalite kontrol sistemi getirildi
    D)Kliring ve takas sistemi uygulandı
    E)Türk Ofis kuruldu

    27)Aşağıdakilerden hangisi 1920'de kurulan Cemiyet-i Akvam'ın özellikleri arasında sayılamaz?

    A)ABD başkanı Wilson'un ilkeleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır
    B)Paris Barış Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir
    C)ABD senatosunun onayını almıştır
    D)Büyük devletlerin çıkarlarını korumaya yönelik taraflı olması dağılma nedenlerindendir
    E)II.Dünya Savaşı'ndan sonra 1945'te BM adıyla yeniden kurulmuştur

    28)Gerginliğe giren Fransız-Alman ilişkilerinin toparlandığı ve Fransa'nın Almanya'ya güvensizliği sonucu imzalanan antlaşma hangisidir?

    A)Versay
    B)Locarno
    C)Bükreş
    D)Varşova
    E)Paris

    29)Büyük devletlerdeki rejim değişiklikleri kapsamında 1939'da İspanya'da ırkçı faşist yönetim kuran iktidar sahibi kimdir?

    A)Lenin
    B)Hitler
    C)General Franco
    D)Tito
    E)İmparator Hirohito

    30)Almanya doğumlu olmasına rağmen İsviçre vatandaşlığına geçen ,Atatürk'e mektup göndererek ,Hitler'in soykırımından kurtulan bilim adamlarının Türkiye'ye alınmasını isteyen ünlü fizikçi kimdir?

    A)Isaac Newton
    B)Luis Pasteur
    C)Luther Nordheim
    D)Albert Einstein
    E)Wilhelm Conrad

    31)1927'ye kadar tamamen sessiz olan filmler 1930'dan itibaren sesli çekilmeye başlanmıştır.İlk sesli sinema aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Caz Şarkıcısı
    B)Gazap Üzümleri
    C)Anna Karenina
    D)Kelebek Vadisi
    E)Pamuk Prenses

    32)Aşağıdakilerden hangisi II.Dünya Savaşı'nda Üçlü Pakt tarafına sonradan dahil olan ülkelerden biridir?

    A)Almanya
    B)İtalya
    C)İngiltere
    D)Fransa
    E)Romanya

    33)II.Dünya Savaşı'ndaki Tayfun Harekatı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

    A)Başlangıçta yanında olan Sovyetler'e ,Almanya'nın aniden saldırması
    B)İnci Limanı saldırısı
    C)Almanya'nın Rusya ile anlaşarak Polonya'ya saldırması
    D)Rusya'nın ileri hareketi
    E)İngilizler'in kızıştırma politikası

    34)ABD'nin II.Dünya Savaşı'nda Japon saldırısına karşılık savaşın bitişini hızlandırmak için Hiroşima ve Nagazaki kentlerine tarihte ilk kez atom bombası atmasına neden olan olay hangisidir?

    A)Barbarossa Harekatı
    B)Normandiya Çıkarması
    C)Kore Savaşı
    D)Pearl Harbour Saldırısı
    E)Kızıl Ordu Harekatı

    35)-Rusya ileri harekatı ile Balkanlar'ı geçip Almanya'ya kadar ilerlemiştir
    -Müttefikler Berlin'e girmiştir
    -Hitler intihar etmiştir

    Yukarıdaki gelişmeler aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda yaşanmıştır?
    A)Tayfun harekatı
    B)Mihver saldırısı
    C)Normandiya çıkarması
    D)Pearl Harbour saldırısı
    E)Vietnam savaşı

    36)Türkiye'nin II.Dünya Savaşı'na girişinin en büyük nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Almanya'nın Balkanlar'a yayılması
    B)Almanya'nın Yunanistan'ı işgali
    C)Saldırmazlık anlaşmasının ihlali
    D)Dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün politikaları
    E)İleriki uluslararası kuruluşlara kolayca girip imtiyaz alabilmek

    37)II.Dünya Savaşı sırasında yapılan önemli konferanslarla ilgili eşleştirme bilgilerinden hangisi yanlış olarak verilmiştir?

    A)Adana Mülakatı(M.Kemal Atatürk-Churchill)
    B)Eden Menemencioğlu Görüşmesi(İngiltere-Türkiye)
    C)Tahran Konferansı(İngiltere-ABD-Rusya)
    D)Kahire Konferansı(Roosevelt-Churchill-İsmet İnönü)
    E)Yalta Konferansı(İngiltere--SSCB-ABD)

    38)Bütün Doğu Avrupa'yı işgal ederek Yalta Konferansı'ndan en karlı çıkan Rusya'ya izin verilmesindeki amaç aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Normandiya çıkarmasına karar kılınması
    B)Türkiye'nin tarafsızlığını sağlamak
    C)Türkiye'nin müttefikler yanında savaşa katılmasını sağlamak
    D)Boğazlardan üs talebi sorununu halletmek
    E)Nazizmi ortadan kaldırmak

    39)II.Dünya Savaşı sırasındaki diğer önemli konferanslardan farkı ;savaşın nasıl biteceği değil,barışın nasıl sağlanacağı konularının görüşülmesi olan konferans hangisidir?

    A)Postdam
    B)Yalta
    C)Kahire
    D)Tahran
    E)Eden

    40)II.Dünya Savaşı sırasında Türkiye Cumhuriyet döneminin;

    I-2 milyonu silah altına alınarak ordusu sürekli hazır halde tutuldu
    II-Ekonomik sıkıntılar oluştu
    III-En düşük nüfus artış hızı gerçekleşti
    IV-Eğitime harcanan para arttı

    gelişmelerinden hangileri doğrudur?
    A)Yalnız I
    B)I ve II
    C)I ve III
    D)Yalnız III
    E)Hepsi


    21)e 22)e 23)b 24)c 25)b 26)a 27)c 28)b 29)c 30)d

    31)a 32)e 33)a 34)d 35)c 36)e 37)a 38)e 39)a 40)e
     
  3. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    41)Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de 1942'de çıkarılan Varlık Vergisi'ne ilişkin olarak verilmiş olan yanlış bir bilgidir?

    A)Olağanüstü savaş koşullarının yarattığı yüksek karlılığı engellemek için çıkarılmıştır
    B)Yerli ve yabancı tüccarların arasında eşitlik amaçlanmıştır
    C)1942 bütçesinin %80'ini oluşturmuştur
    D)Varlıklı zenginlerden alınan servet vergisidir
    E)Verginin %87'si gayrimüslimlerden alınmıştır

    42)Dağılan Milletler Cemiyeti yerine 1945'te kurulmuş ve 1948 yılında "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi" ni hazırlmış olan aşağıdakilerden hangisidir?

    A)COMEDON
    B)UNİCEF
    C)BM
    D)Cemiyet-i Akvam
    E)Bağlantısızlar

    43)Milletlerarası ilişkilere ilk defa doktrin ve ideoloji unsurlarının girdiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A)II.Dünya Savaşı yılları
    B)Yumuşama dönemi
    C)19.yüzyıl başları
    D)Küreselleşme dönemi
    E)Soğuk savaş dönemi

    44)Aşağıdakilerden hangisi soğuk savaş döneminde SSCB'nin uydu devletleri arasındaki Demir Perde ülkelerinden biri değildir?

    A)Bulgaristan
    B)Polonya
    C)Macaristan
    D)Kanada
    E)Romanya

    45)Soğuk Savaş döneminde SSCB ve yandaşlarının,ABD'ye ve onun müttefiklerine karşı kurdukları teşkilatlar arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

    A)Komünist bilgilendirme bürosu
    B)OECD
    C)Comedon
    D)Cominform
    E)Varşova paktı

    46)Soğuk Savaş döneminde ;Türkiye'nin dışa kapalı ve korumacı ,içe dönük iktisadi politikaları terkedip;serbest dış ticaret ekonomisini benimseyerek dış pazarlara yönelişi aşağıdaki hangi gelişme itibariyle başlamıştır?

    A)Avrupa konseyi
    B)AET'ye üyelik
    C)OEEC
    D)Truman doktirini
    E)Marshall planı

    47)Aşağıdakilerden hangisi Marshall Planı kapsamında yanlış olarak verilmiş bir bilgidir?

    A)1948-51 yılları arası yürürlüğe konmuştur
    B)Jeopolitik önemi olan Türkiye,Yunanistan gibi devletlere askeri yardım yapılmıştır
    C)Türkiye'nin de bulunduğu 16 Avrupa ülkesine 6 milyon dolarlık ekonomik kalkınma yardımı yapılmıştır
    D)SSCB bu plana karşı çıkmıştır
    E)II.Dünya Savaşı sırasında yıkılmış olan Avrupa'nın kalkınması için hazırlanmıştır

    48)Aşağıdakilerden hangisinin Molotov Planı'nın amaçlarından biri olduğu söylenemez?

    A)Marshall Planı'na karşılık olması
    B)Doğu bloğu ülkelerinin Marshall Planı'na katılımını önlemek
    C)SSCB'de ikili ticaret düzenini kurmak
    D)Demir Perde ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek
    E)Sovyet uyduları arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek

    49)Varşova paktı'nın kurucuları arasında aşağıdaki ülkelerden hangisi bulunmaz?

    A)Çekoslovakya
    B)Bulgaristan
    C)Küba
    D)Polonya
    E)ABD

    50)1949'da kurulup Yunanistan,İzlanda ve Türkiye'nin de üyesi olduğu;insan hakları,eğitim,kültür alanında hizmet veren ve tüm Avrupa devletlerine açık olan konsey aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Birleşmiş Milletler Örgütü
    B)Milletler Cemiyeti
    C)Avrupa Konseyi
    D)Avrupa Birliği Konseyi
    E)Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü

    51)Avrupa Topluluğu hangi antlaşma ile Avrupa Birliği adını almıştır?

    A)Füzyon Ant.
    B)Maastrich Ant.
    C)Atlantik Ant.
    D)Helsinki Ant.
    E)Varşova Ant.

    52)Birleşmiş Milletler Örgütü'nün kuruluş merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Londra
    B)Washington
    C)Berlin
    D)New York
    E)Paris

    53)BM'nin yan kuruluşu olan BM Güvenlik Konseyi'nde aşağıdaki ülkelerden hangisinin veto hakkı yoktur?

    A)Fransa
    B)Rusya
    C)Çin
    D)İtalya
    E)İngiltere

    54)Doğu Bloğu SSCB tehdidine karşı,bir set oluşturularak Batı Bloğunun kurulmuş olduğu gelişme hangisidir?

    A)NATO
    B)AET
    C)BM
    D)COMEDON
    E)COMİNFORM

    55)Soğuk Savaş döneminde 8 sosyalist ülkenin imzaladığı "Dostluk,işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma antlaşması" ile kurulan askeri ve siyasal birlik hangisidir?

    A)ASALA
    B)Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü
    C)FKÖ
    D)Varşova Paktı
    E)Durdurma Politikası

    56)Schuman Planı çerçevesinde aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur?

    A)ESCS
    B)EOKA
    C)FKÖ
    D)ASALA
    E)NATO

    57)Aşağıdakilerden hangisi iki kutuplu dünya döneminde yaşanan gelişmelerden biri değildir?

    A)NATO'nun kurulması
    B)Üçüncü bloğun oluşması
    C)Berlin buhranı
    D)Kara Eylül
    E)Helsinki Nihai senedi

    58)İki kutuplu dünya döneminde Batı bloğunda iki farklı tutum sergileyen Fransa'nın asıl amacının aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?

    A)Almanya ile yakınlaşmak
    B)İngiltere'nin Ortak Pazar'a katılımını engellemek
    C)Çin ile diplomatik ilişkilere girmek
    D)SSCB ile dostluk kurmak
    E)Yeni bir denge sağlayarak Fransa'yı dünyanın 3. gücü haline getirmek

    59)Fransa'nın Mart 1966'da NATO'nun askeri kanadından çekilip politik kanadıyla ilgilenmeye başlaması aşağıdaki durumlardan hangisine neden olmuştur?

    A)Avrupa siyasi birliği düşüncesinin ortaya çıkışına
    B)Güney Kore'ye yardım edilememesine
    C)Rusya'nın yayılma politikasının ilerleyişine
    D)NATO merkezinin Brüksel'e taşınmasına
    E)Batı Almanya'nın hızlı kalkınmasına

    60)Soğuk Savaş döneminde Asya ve Afrika'daki sömürgeci politikaları yargılamak amacıyla toplanmış;3. bloğun kurulmasında önemli rol oynayıp Bağlantısızlar Hareketi'nin doğuşunda etkili olan konferans hangisidir?

    A)Bandung
    B)Berlin
    C)Yalta
    D)Kahire
    E)Tahran


    41)b 42)c 43)e 44)d 45)b 46)d 47)b 48)b 49)e 50)c

    51)b 52)d 53)d 54)a 55)d 56)a 57)e 58)e 59)d 60)a
     

Sayfayı Paylaş