1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çam sakızı nedir ?

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve Suskun tarafından 11 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL


    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]
    Çam Sakızı
    Çam sakızı, çam ağacından değil köknar ağacından çıkan sakızdır.Bakkal yada marketlerde satılan Çam sakızı çam ağacından değil köknar ağacından çıkan sakızdır.Sentetik çikletler gibi balon yapılamaz.Çiğnendikçe rengi morarmaya başlar ve sertleşir.Ve sonunda ağızda tamamen toz haline gelir.
    Çam Sakızı bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir maddedir. İçerisinde kolofan ve reçine asidi bulunur.

    Çam sakızının oluşum süreci

    Kışın donmamak için kabuğundaki özsuyu içine çeken ağaç karların erimesiyle yeniden canlanır.Ancak gelişen, genişleyen, boy atan ağaca kabuğu dar gelir.Bu yüzden kabuk; dal, budak, kök gibi kıvrımlı yerlerden çatlamaya başlar.Ağaç, kabuğundaki bu yaraları kendi özsuyuyla, reçinesiyle onarmaya çalışır.Bu reçineye halk arasında pis denir ve ahşap verniğinin ham maddesidir.Reçine zamanla kabuk üzerinde katılaşmaya başlar. Eğer reçine ağacın güneşe bakan tarafındaysa kısa sürede sakız kıvamına gelir, fakat vaktinden önce olduğu için tadı güzel olmaz ve birisi tarafından toplanmazsa kısa sürede bozulur.Bu sakıza halk arasında kenkoh denir.Boza veya kan rengindedir tadı acıdır.Eğer reçine ağacın gölgeye bakan bir kısmında yüzeye çıkarsa ancak yaza doğru sakız kıvamına gelir.Halk arasında tsip denen bu sakızın rengi bal gibi sarımtırak ve yarısaydamdır, tadı aromatik ve hoştur.

    Çam sakızının faydaları

    Çam sakızı mide öz suyu için stabilizatör görevi görür, ph değerini düzenler. Mide hastalığı çeken kişilere tavsiye edilir.

    Çam sakızı çiğnendikçe sertleşen bir sakızdır, yüz felci geçiren kişilerin konuşma yetilerini yeniden kazanabilmeleri için rehabilitasyon sürecinde yüz kaslarını geliştirmek amacıyla kullanılır.

    Çam sakızı kuvvetli bir antiseptiktir.Bugün bile dövülüp toz haline getirilerek yanık ve yaraların tedavisinde kullanılır.

    Çam sakızı sesi açar.

    Kaliteli çam sakızı nasıl anlaşılır?

    Çam sakızı fındık büyüklüğünde kurumuş reçine topağıdır.Bal gibi yarısaydam sarımtırak bir maddedir.Tabaka şeklinde çam sakızı olmaz.Onlar reçinenin yapay koşullarda kurutulmasıyla imal edilmiş halk arasında hilleli denilen sakızlardır.İtibar edilmemelidir.

    Çam sakızı nasıl kullanılır?

    Gül suyu ile karıştırılıp göze damlatılırsa göz ağrısını giderir. Çam sakızı, birer çay kaşığı un ve karabiberle karıştırılıp badem yağıyla kaynatıldıktan sonra yumurta akı ile birlikte basura sürülürse,
    basur memesini düşürmeye yardımcı olur..
    Çam Sakızı bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir maddedir. İçerisinde kolofan ve reçine asidi bulunur.
     
  2. patik

    patik Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    24 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.337
    Beğenileri:
    367
    Ödül Puanları:
    3.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Hemşire
    Yer:
    Kayseri
    Banka:
    512 ÇTL
    Bu kadar şifalı bir nesne olduğunu bilmiyordum, teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş