1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Canlılar İçin Madde Ve Enerji İle İlgili Test Soruları

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 10 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    1.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi hepçildir?
    A) Kedi
    B) Köpek
    C) At
    D) Ayı

    2.Soru
    En yüksek enerji verici besin aşağıdakilerden hangidir?
    A) vitaminler
    B) proteinler
    C) yağlar
    D) karbonhidratlar

    3.Soru
    Vitaminin görevi nedir?
    A) Vücudu beslemek
    B) Vücudun çalışmasını düzenlemek
    C) Vücuttaki yaraları onarmak.
    D) Enerji vermek.

    4.Soru
    Açlıktan bayılan bir insana öncelikle aşağıdakilerden hangisi verilmelidir?
    A) Baklava
    B) Üzüm suyu
    C) Sütlaç
    D) Kuru fasulye

    5.Soru
    Aşağıdaki besinlerden hangisi vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılaması için en uygunudur?
    A) Madensel tuzlar
    B) Proteinler
    C) Karbonhidratlar
    D) Vitaminler

    6.Soru
    Sindirildiğinde aminoasit denilen yapı oluşan besin aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Kızarmış tavuk
    B) Maden suyu
    C) Zeytinyağı
    D) Sirke

    7.Soru
    Hayatsal faaliyetlerini devam ettiren bitkiler hangi gaz maddeyi sürekli olarak kullanmak zorundadır?
    A) Oksijen
    B) Karbondioksit
    C) Azot
    D) Soy gazlar

    8.Soru
    Bitkiler fotosentez yaparken aldıkları güneş enerjisini aşağıdaki enerji türlerinden hangisine dönüştürürler?
    A) Elektrik enerjisine
    B) Isı enerjisine
    C) Kimyasal enerjiye
    D) Mekanik enerjiye

    9.Soru
    İyot ve lügol maddeleri nişasta çözeltisini hangi renge boyar?
    A) Mavi
    B) Pembe
    C) Açık kırmızı
    D) Sarı

    10.Soru
    En çok enerji veren besin hangisidir?
    A) Karbonhidratlar
    B) Proteinler
    C) Yağlar
    D) Su

    11.Soru
    I. Pekmez, bal, patates
    II. Hurma, kuru üzüm, makarna
    III. Yumurta, et, süt
    Yukarıdakilerden hangileri karbonhidratça daha zengindir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I-II
    D) II-III

    12.Soru
    Sağlıklı bir insanda aşağıdakilerden hangisi fazla miktarda alındığında dengeli beslenme açısından olumsuz bir durum gözlenmez?
    A) Yağ
    B) Protein
    C) Nişasta
    D) Su

    13.Soru
    Glikozda bulunan elementler aşağıdakilerden hangisinde bulunmaz?
    A) Protein
    B) Nişasta
    C) Yemek tuzu
    D) Yağ

    14.Soru
    Vitaminler hangi besin gruplarındandır?
    A) Düzenleyici
    B) Onarıcı
    C) Yapıcı
    D) Enerji verici

    15.Soru
    Vücuda alınan protein miktarı az olduğu zaman protein yetersizliği ortaya çıkar.
    Bu durumda aşağıdaki olaylardan hangisinin oluşması beklenemez?
    A) Büyüme yavaşlar.
    B) Yaralar geç iyileşir.
    C) Kandaki ürik asit artar.
    D) Vücut direnci azalır.

    16.Soru
    İnsan bitinin midesinde yaşayan mayalar burada güvenli bir ortam bulur ve ürettiği bazı vitaminleri bite verir.
    İnsan ile bit arasında ve bit ile maya arasında nasıl bir yaşam şekli vardır?
    İNSAN-BİT __ BİT_-_MAYA
    A) Mutualist----- Mutualist
    B) Saprofit------- Kommensalizm
    C) Parazit-------- Mutualist
    D) Mutualist----- Parazit

    17.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi beriberi hastası olmamak için gereklidir.
    A) A
    B) B
    C) C
    D) E

    18.Soru
    I. Protein
    II. Madensel tuz
    III. Su
    Canlı yapısına katılan yukarıdaki besinlerden hangileri aynı zamanda düzenleyicidir?
    A) Yalnız I
    B) I-III
    C) I-II
    D) II-III

    19.Soru
    Oksijenli solunum yapan bir hücrede 4 molekül glikoz dan kaç ATP sentezlenir.
    A) 8
    B) 38
    C) 76
    D) 152

    20.Soru
    Enerji verici olmayan organik besin hangisidir?
    A) Karbonhidrat
    B) Vitamin
    C) Mineral
    D) Protein

    21.Soru
    Aşağıdakilerden hangi seçenektekilerin birlikteliği likeni meydana getirir?
    A) mantar+bakteri
    B) suyosunu+karayosunu
    C) bakteri+suyosunu
    D) suyosunu+mantar

    22.Soru
    Akyuvarlar mikropları yutar ve parçalar.
    Buna göre akyuvar hücreleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Hücre zarından geçmeyen maddeleri içine alabilir.
    B) Enerji , üretir ve tüketir.
    C) Büyük moleküllere küçük moleküllere dönüştürebilir.
    D) Ototrof besinlerdir.

    23.Soru
    Hangisi bazların özelliği değildir?
    A) Kaygan olmaları
    B) Tatlarının acı olması
    C) Asitlerle tepkimeye girerek tuz oluşturmaları
    D) Turnusol kağıdına etki etmemeleri

    24.Soru
    I. enzim kullanılması
    II. ışık kullanılması
    III. klorofil kullanılması
    IV. tek hücreli canlılarda görülmesi
    Yukarıdakilerden hangileri hem fotosentez hem de solunum için ortaktır?
    A) Yalnız II
    B) Yalnız I
    C) II ve IV
    D) II ve III

    25.Soru
    Aşağıdakilerden hangileri alkol fermantasyonu ile oksijenli solunum yapan canlıların oluşturdukları ortak ürünlerdir?
    A) CO2 ve ATP
    B) Laktik asit ve ATP
    C) CO2ve H2O
    D) H2O ve ATP


    CEVAP ANAHTARI

    1D 2C 3B 4B 5C 6A 7A

    8C 9A 10C 11C 12D 13C 14A 15C

    16C 17B 18D 19D 20C 21D 22D 23D 24B 25A
     

Sayfayı Paylaş