1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Canlılarda Üreme Ve Gelişme İle İlgili Test Soruları

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 10 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    1.Soru
    Döl almaşı nedir?
    A) Eşeysiz üremedir.
    B) Eşeyli üremedir.
    C) Erkek üreme hücresinin oluşturulmasıdır
    D) Eşeysiz üremenin eşeyli üremeyi düzenli bir şekilde takip etmesidir?

    2.Soru
    Eşey hücreleri ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A) Yumurta spermden büyüktür.
    B) Bütün spermler aynı kromozom yapısına sahiptir.
    C) Bir sperm yalnız bir yumurtayı dölleye bilir.
    D) Erkeklerde testislerde, kadında yumurtalıkta üretilirler.

    3.Soru
    Aşağıdaki olaylardan hangisi eşeysiz üreme sırasında gerçekleşmez?
    A) Erkek ve dişi bireylerin kullanılması
    B) Mitoz hücre bölünmesi
    C) Kalıtsal maddelerin çoğalması
    D) Ata canlıya benzer olan yeni bir canlının oluşmaz

    4.Soru
    Aşağıdaki üreme türlerinden hangisi eşeyli üreme çeşididir?
    A) tomurcuklanma
    B) mitoz bölünme
    C) mayoz bölünme
    D) regerenasyon

    5.Soru
    Ayşe ile Ayşen birbirine benzeyen, Ahmet ile Faruk birbirine benzemeyen ikizlerdir. Bunları meydana getiren zigot sayısı kaçtır?
    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 1

    6.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi plasentalı bir memeli embriyosunun gelişmesi sırasında plasenta aracılığıyla anadan embriyoya geçemez?
    A) Glikoz
    B) Antikor
    C) Aminoasit
    D) Alyuvar

    7.Soru
    Bir ailenin çocuklarının farklı yüz şekline sahip olmasını nasıl açıklayabiliriz?
    A) Mitozdaki kromozomların ayrılmasıyla
    B) DNA'nın kendisini eşlemesiyle
    C) Mayoz bölünmedeki krossing-over le
    D) Mayoz 2'nin telofaz evresinde görülen olaylarla

    8.Soru
    Memelilerde zigotun oluştuğu yer aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yumurta kanalı
    B) Yumurtalık
    C) Döl yatağı
    D) Sperm kanalı

    9.Soru
    Bir insan hücresinde, 3 mitoz 1 mayoz bölünme gerçekleşiyor. Sonuçta kaç hücre meydana gelir?
    A) 8
    B) 16
    C) 32
    D) 64

    10.Soru
    I - türlerin devamlılığına olanak sağlanır
    II - eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki çeşidi vardır
    III - bütün canlılarda görünen ortak özelliklerden biridir.
    Üreme olayı için yukarıda yapılan açıklamalardan hangisi ya da hangileri doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    11.Soru
    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi testislerde mayoz bölünme ile spermlerin oluşturulmasının adıdır?
    A) oogami
    B) testesteron
    C) oogenez
    D) spermatogenez

    12.Soru
    Eşeysiz üremenin temelini hangi bölünme oluşturur.
    A) Mayoz
    B) Mitoz
    C) Amitoz
    D) Döllenme

    13.Soru
    2n = 84 kromozomlu bir hücre bir mitoz ve bir mayoz geçiriyor.
    Bölünmelerden sonra meydana gelen hücre sayısı ve hücrelerin kromozom sayısı ne olur?
    A) 2-84
    B) 8-42
    C) 8-84
    D) 16-168

    14.Soru
    Hücre bölünmesini hızlandıran ayırt edici organel aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mitokondri
    B) Lizozom
    C) Çekirdekçik
    D) Sentrozom

    15.Soru
    Farklılaşma olayı ile organ ve dokuların oluşmasına sebep olan yapı hangisidir?
    A) Embriyo
    B) Morula
    C) Zigot
    D) Yumurta

    16.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi mayoz bölünmenin özelliklerinden birisi değildir?
    A) Dört yeni hücrenin oluşması
    B) Mayoz bölünme sonucunda oluşan hücrelerin kalıtsal yapısının birbirinden farklı olması
    C) Bitki ve hayvan vücut , hücrelerinde görülmesi
    D) Bitkilerde eşeysiz üremeyi sağlaması

    17.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi mayozun safhası değildir?
    A) Telefaz
    B) Profaz
    C) Interfaz
    D) Metefaz

    18.Soru
    Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi sonucu oluşan yavruların kalıtsal yapısı anneye benzemez?
    A) Terliksi hayvanda bölünme
    B) Bira mayasında tomurcuklaşma
    C) Kuşlarda, yumurtanın kuluçka sonucu açılması
    D) Üzüm dalının toprağa ekilip köklendirilmesi

    19.Soru
    Aşağıda verilen canlılardan hangisinde embriyo gelişirken besin ihtiyacını anne kanından karşılar?
    A) Kurbağa
    B) Tavuskuşu
    C) Van kedisi
    D) Kertenkele

    20.Soru
    Aşağıdakilerden hangisi, insanda zigotu yumurtadan ayıran bir özelliktir?
    A) Çekirdekli olma
    B) Sitoplazmalı olma
    C) Kromozom bulundurma
    D) İki farklı eşey hücresinin birleşmesinden oluşma

    21.Soru
    Erkek ve dişi üreme hücresinin birleşmesiyle oluşan yapıya ne ad verilir?
    A) Döllenme
    B) Spor
    C) Meyve
    D) Zigot

    22.Soru
    I - kromozomlar hücrenin ortasında toplanır.
    II - İğ iplikleri kromozomlara bağlanır.
    III - Çekirdek zarı ve çekirdekçik oluşur.
    IV - Kromaditler zıt kutuplara doğru hareket eder.
    Yukarıda belirtilenlerden hangileri mitoz hücre bölünmesinin metafaz evresinde görülür?
    A) II ve III
    B) I ve III
    C) I ve II
    D) II ve IV

    23.Soru
    DNA'nın kendilerini eşleyip kopyalarını yapması mitoz bölünmenin hangi evresinde görülür?
    A) Profaz
    B) İnterfaz
    C) Metafaz
    D) Anafaz

    24.Soru
    I - döllenme dişi bireyin vücudunda gerçekleşir
    II - kuş , memeli ve sürüngenlerde görülür
    III - balık ve kurbağalarda görülür.
    İç döllenme için verilen bilgilerden hangisi yada hangileri doğrudur.
    A) I ve III
    B) yalnız III
    C) I ve II
    D) I , II ve III

    25.Soru
    Arka arkaya 4 mitoz bölünme geçiren bir hücreden kaç yeni hücre oluşur?
    A) 4
    B) 16
    C) 32
    D) 36



    CEVAP ANAHTARI

    1D 2B 3A 4C 5B 6D 7C

    8C 9C 10D 11D 12B 13B 14D 15A

    16C 17C 18C 19C 20D 21D 22C 23B 24C 25B
     

Sayfayı Paylaş