1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çay ve kahve Alzheimer'i önlüyor mu?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 5 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL

    Gün içinde ne kadar tüketmek gerekiyor?
    On yılı aşkın bir zamanda bin 400 gönüllü hasta üzerinde yapılan çalışmalar, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, içmeyenlere göre yüzde 50 oranında Alzheimer oluşma riskinin azaldığını belirlendi.

    Nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, Alzheimer hastalığının hafıza ve beyin fonksiyonlarında ilerleyici bir bozulma ile karekterize, zaman içinde hastanın aile yakınlarının destek ve bakımına ihtiyaç duyulan ilerleyici düşkünleştirici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Dr. Yavuz, "Unutkanlık ile önce hafıza ve bellek fonksiyonlarında başlayan dejenerasyon, zamanla diğer beyin fonksiyonlarına da sıçrayarak baş da konuşma ve yürüme olmak üzere tüm aile içi ve dışı soyal ve içtimai faaliyetleri, tedrici olarak bozar. Alzheimer hastalığı, halen günümüz tıp dünyasının en çok bütçe ayırdığı ve en çok uğraş verdiği hastalıkların başında gelmektedir. Sadece ABD'de her yıl 100 milyar dolar civarında bir para, Alzheimer ve tedavisi için harcanmaktadır. Sağlıkta ki gelişmeler ile birlikte ortalama insan ömrünün uzaması yanında, teknolojinin gelişimi ile beraber dev bir proplem şeklinde ortaya çıkan elektromanyetik kirliliğin de Alzheimer hastalığını tetiklediğini düşünmekteyiz" dedi.

    YÜZDE 50 ORANINDA ALZHEİMER OLUŞMA RİSKİNİ AZALTIYOR

    İsveç ve Finli nörologların 10 yıllık bir çalışma sonucunda kahve içmenin, Alzheimer oluşma riskini yarı yarıya azalttığını bulduğunu söyleyen Dr. Yavuz, "Kahvenin içerdiği kafein maddesinin, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini önemli ölçüde azalttığı ve böylece Alzheimer gelişmesini önlediği tahmin edilmektedir. 10 yılı aşkın bir zamanda bin 400 gönüllü hasta üzerinde yapılan çalışmalar, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, içmeyenlere göre yüzde 50 oranında Alzheimer oluşma riskinin azaldığını belirlemiştir. Kahve bir çok araştırıcının ortak fikri olarak, sinir sistemini koruyucu bir özelliğe sahiptir. Kahvenin çok miktarda içinde barındırdığı kafein, sinir sisteminin düzenleyici bir uyaranıdır. Unutkanlığı toparlayıcı ayrıca hafıza ve önbellek fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri vardır. Zaten asırlardan beri bir çok insan, zinde ve uyanık kalmak için her gün kahve içmektedir. Kahvenin aynı zamanda diyabet hastalığı, Parkinson ve karaciğer hastalıkları üzerinde de koruyucu rol oynadığı iddia edilmektedir. Nitekim daha önce ki yıllarda bir çok bilimsel makalede , fareler üzerinde yapılan çalışmalar da, farelere içirilen kahvelerin, beyinde alzheimere neden olan beta amiloid birikimini önlediği tespit edilmiştir. Kahvenin ihtiva ettiği kafein bakımından, iki fincan kahve yaklaşık 10 fincan çaya tekabul etmektedir. Henüz çayla Alzheimer hastalığı arasında ilişkiyi izah eden bilimsel bir çalışma olmamakla beraber, kahve gibi çayın da hafıza fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler gösterdiği söylenebilir. Nitekim kendi klinik gözlemlerimize göre Alzheimer tanısı almış hastalarımızda oldukça fakir ve zayıf çay ve kahve tüketimi izlenimi almaktayız. Dolayısıyla her ne kadar bilimsel kesin bir veri olmamakla beraber, çayın da Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

    YEŞİL ÇAY DA ALZHEİMERDEN KORUYUCU BİR ROLE SAHİP

    Aynı şekilde, yeşil çayın barındırdığı antioksidanlar ve flavnoid maddesi ile alzheimere neden olan beta amiloid birikimini azalttığını kaydeden Dr. Mehmet Yavuz, "Yeşil çayın da alzheimerden koruyucu bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bilinen en iyi ve etkili antioksidanlardan biri olan EGCG (epigallocatechin-3-gallate) yeşil çay içinde bolca bulunmaktadır. EGCG'nin ise unutkanlığa neden olan beta amiloid birikimini önlemektedir. EGCG, C vitamininden 20 defa daha güçlü bir antioksidandır.

    Bazı araştırmacılarda siyah çayın da (ülkemizde yaygın olarak kullandığımız çay) aynı yeşil çay gibi alzheimerde koruyucu rol oynadığını iddia etmektedir. Gerek siyah gerekse yeşil çay, Alzheimer hastalığında rol oynayan asetilkolinesteraz enziminin aktivitesini yok etmektedir. Halbuki kahvenin bu enzim üzerinde bir etkisi yoktur. Şu an günümüzde tek tedavi girişimi, ilaçlarla asetilkolinesteraz enzimini yok etme amacına yöneliktir. Maalesef beyinde ki amiloid madde birikimini önleyen kesin bir ilaç henüz keşfedilmemiştir. Sonuç olarak, Alzheimer hastalığı üzerinde aynı kahve gibi koruyucu ve önleyici bir etki gösterdiğini düşündüğümüz geleneksel çayımızla alakalı olarak uzun vadeli bilimsel araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Ancak çay'ın da Alzheimer hastalığından koruması kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle çay ve kahveden vazgeçilmemelidir." şeklinde konuştu.
     

Sayfayı Paylaş