1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çemen

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve KıRMıZı tarafından 10 Ocak 2010 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. KıRMıZı
    Aşık

    KıRMıZı TeK BaşıNa CUMHURİYET V.I.P

    Katılım:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    27.187
    Beğenileri:
    4.785
    Ödül Puanları:
    11.580
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Karmaşıkkk
    Yer:
    TÜRKİYE
    Banka:
    387 ÇTL

    Çemen otu

    [​IMG]


    Bilimsel sınıflandırma

    Alem: Plantae(Bitkiler) (Bitkiler)

    Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

    Sınıf: Rosopsida

    Alt sınıf: Rosidae

    Takım: Fabales

    Familya: Fabaceae (Baklagiller)

    Cins: Trigonella

    Tür: T. foenum-graecum

    Trinominal adı: Trigonella foenum-graecum L. ​

    Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

    Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.

    Çemen tozu

    Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir. Acımsı ve yanmış şeker tadındadır. Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

    Diğer dillerde isimi

    • Arapça: Hulba, Hilbeh
    • Azerice: Güldefne
    • Ermenice: Chaiman
    • Çince: Hu lu ba
    • Farsca: Shambelilé
    • Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle
    • Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu
    • Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)
    • Italyanca: Fieno greco
    • Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala
    • İspanyolca: Alholva, Fenogreco
    • Türkce: Çaman
    • Pakistan dilinde (Urdu): Methi
    • Hollandaca: Fenegriek
    • İngilizce: Fenugreek


    Kaynak: Vikipedi
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş