Çilek Sirkesi Nasıl Yapılır?

ZeyNoO

٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠
V.I.P
Katılım
5 Ags 2008
Mesajlar
61,909
Beğeniler
6,248
Takım
GALATASARAY
#1
Çilek Sirkesi Nasıl Yapılır?

Çileğin faydalarını, bu tatlı meyveden sirke yapıldığını ve bu sirkenin şifa kaynağı olduğunu biliyor musunuz? Gelin hep birlikte çilek sirkesi yapalım. Hem de doğalından!

Öncelikle bahçesi olan ve bahçede çilek yetiştirenler çok şanslı, ama pazardan ya da marketten alacaklar doğal olmasına özen göstermeli. Doğal çilekler irili ufaklı, küçük veya orta boylu oluyor! Çok büyük, şekli bozuk, hormonlu çileklerden tüketmemeye özen göstermeli.



Çilek sirkesi nasıl yapılır?

• Çilekleri yıkıyoruz, küçük saplarını ayıklıyoruz.
• Biraz ezerek cam bir kavanoza koyuyoruz.
• Mayalanmaya yardımcı olması açısından, ortalama 2kg. çilek için, iki yemek kaşığı kadar GDO içermeyen toz şeker (özellikle Konya Şeker'in ürettiklerini tercih edin) koyuyoruz.
• 1 büyük su bardağı (250 ml) su ilave edip karıştırıyoruz.
• Hava almasını sağlamak için üzerine bir tülbent bağlayıp, kapak kapatmadan, mayalanmaya bırakıyoruz.
• Ortalama on gün sonra mayalanma başlar. 10 gün sonra kavanozdaki karışımı süzüyoruz.
• Çilek suyunu tekrar kavanoza koyup üzerine tülbent bağlıyoruz.
• 10 günde bir süzerek toplam 40 gün daha bu şekilde bekletiyoruz.
• Asitleşme başlayıp, sirke tadı ortaya çıkınca koyu renkli bir şişeye süzerek dolduruyoruz. Sirkemiz hazır. Şişenizin kapağını sıkıca kapatıp serin ve kuru bir yerde saklayın.

Doğal fermantasyon yöntemiyle yapılan bu tür sirkeler durdukça değerleniyor. Ev yapımı sirkenin tadını, yapay asit içeren sirke ile karşılaştırdığınız zaman, gerçek sirkenin ne olduğunu ve doğallığın kıymetini bir kez daha anlıyorsunuz.

Mutfakta çilek sirkesi

Çorbalarda, salatalarda rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsiniz. Deneyince hazmı kolaylaştırdığını göreceksiniz!
 

Benzer konular

Top