1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çocuk beslenmesinde bunlar çok önemli

Konusu 'Anne - Çocuk Sağlığı' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 13 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Çocuk gelişimi için gerekli beş besinsel destek ve kaynakları neler?

    Proteinin gücü
    Beslenmeyle yetersiz miktarda protein alımı amino asit eksikliğine ve iştah kaybına neden olur. 1-3 yaş grubu çocuklar ortalama 1200-1300 kalori enerji ve ortalama 13 gram protein almaları gerekir. Protein kaynakları olarak kaliteli proteinler seçilmeli. Yumurta, süt, yoğurt, balık, tavuk, yağsız kırmızı et çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinler olmalı. 1-3 yaş grubu çocuklar, günde ½ su bardağı süt, 1 köfte kadar et, ½ kase yoğurt ve 1 ince dilim ekmek yiyerek protein gereksinimlerini karşılayabilir.

    Demirin önemi
    Demire, hayat veren mineral denilebilir, çünkü kanda oksijenin dokulara taşınmasını sağlar. Ayrıca vücutta oluşan karbondioksitin akciğerlere taşınıp solunumla atılmasının temel direğidir. Beyin fonksiyonları ve bağışıklık için gerekli. Demir yetersizliğinde anemisi gözlenir ve iştah kaybı, solukluk, yorgunluk ve mental performansta azalma en önemli belirtileri. Besinlerle iki farklı formda demir alırız. Bunlara hem ve hem olmayan demir denilir. Bu iki demir kaynağını birbirinden ayıran en önemli özellik, alındıktan sonra hem demirinin hem olmayan demire göre emiliminin daha fazla olması. Hem demiri hayvansal kaynaklı besinlerde; kırmızı et, tavuk eti, balık eti, yumurtada bulunurken; hem olmayan demir bitkisel kaynaklı besinlerde; kuru baklagiller, börülce, ıspanak, havuç, patates, kuru meyveler, bezelye, semiz otunda bulunur. Pişirmeyle hem demirinde değişiklik olmazken, hem olmayan demir, haşlama sonrasında sebzelerde % 20, işlem görmüş tahıllarda ise % 70-80 oranında kaybolur. Ayrıca yağsız kırmızı et, etli sebze yemekleri, kuru baklagillerle C vitamininden zengin sebze veya meyveler öğünlere dahil edilmeli. Hem olmayan demir kaynaklarını hem demirine eşdeğer yapabilmek için neler yapmalıyız?

    - Sebze yemeklerine kırmızı et, tavuk eti, balık eti ekleyebilir.
    - Sebze yemeklerine malik asit, sitrik asit ve askorbik asit içeren havuç, patates, domates, karnabahar, lahana gibi sebzeleri eklenebilir.
    - Kuru baklagil yemeklerinin yanına C vitaminli içeren sebze ve meyveleri tüketilebilir.
    - Tahıllardan kepeği ayrılmamış ve tam taneli ürünleri tercih edilebilir.

    Çinkonun sihri
    Vücutta oluşan biyokimyasal reaksiyonların devamı için vazgeçilmez. Çinko; büyüme ve gelişmede, bağışıklık sisteminde, tat ve koku almada, iştah denetiminde, yaraların çabuk kapanmasında rol oynar. Yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, kuru baklagiller, kuru yemişlerde fazla miktarda bulunur.

    1-3 yaş grubu çocuklar günde 2 köfte kadar yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti ve yanına 1/2 kase yoğurt tüketirse, günlük çinko gereksinimini karşılamış olur.

    Magnezyumun mucizesi
    Kemik ve diş yapısında kalsiyum ve fosforla birlikte bulunur. İnsan vücudunda yaklaşık 300'den fazla metabolik reaksiyona eşlik eder. Kas ve sinir sisteminde etkin. Yetersizliğinde huzursuzluk, mental bozukluk, sinir ve kas çalışmasında sorunlar ve iştah kaybı görülür. En iyi kaynakları, badem, ceviz, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler.

    1-3 yaş grubu çocuklar günlük magnezyum gereksinimlerini günde 1/2 kase kuru baklagil ve buğday ekmeği tüketerek karşılayabilir.

    Fosforun değeri
    Kemik ve diş yapımında görevli mineral, hücre zarının yapısında, yüksek enerji oluşumunda da rol oynar. D vitamini ve kalsiyumun emilimini kolaylaştırır. Yetersizliğinde iştah kaybı, kansızlık, kaslarda kasılma, kemik yapısında bozulma, enfeksiyonlara kaşı aşırı duyarlılık görülür. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri fosfor kaynaklarıdır.
     
    YoRuMSuZ bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş