1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Çökelekli Yemek Tarifleri

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 22 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]



    Çökelek Topları
    Malzemeler :
    500 gr. çökelek
    150 gr. yeşil soğan
    1 demet maydanoz
    1 demet dereotu (8-10 dal)
    Tuz-kırmızı biber
    Biraz zeytinyağı
    Hazırlanışı :
    Maydanoz, dereotu, yeşil soğan ayıklanıp bol suyla yıkanır, incecik kıyılır. Çökeleğe karıştırılır, tuz, kırmızı biber, zeytin yağı katılarak iyece karıştırılır, servis tabağına alınır.



    [​IMG]
    Çökelekli Yumurta
    Malzemeler: 4-5 kaşık çökelek 2 kaşık tereyağı,margarin ya da tercihinize göre sıvı yağ 2 yumurta tuz, isteğe görekarabiber,pul biber Yapılışı: yağ eritilir çokelek eklenerek karıştırarak birz kavrulur ayrı bir kapta yumurtalar kırılıp karıştırıldıktan sonra tuzve baharatilavesiyle çökeleğe eklenir. Yumurtalar istenilen pişme kıvamına geldiğinde servise hazırdır.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 2 Ağustos 2015
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Çökelekli Biber Dolması
    10 adet dolmalık biber
    15 yemek kaşığı tepeleme çökelek
    1/2 demet maydanoz
    4 adet domates
    2 adet soğan
    2 yemek kaşığı
    sıvıyağ
    1 çay kaşığı kimyon
    1 çay kaşığı karabiber
    tuz

    Soğanlar yemeklik doğranır ve yağda pembeleşene kadar kavrulur. Domatesler küçük küçük doğranır ve soğana katılır. Domatesler pişene dek kavurma işlemine devam edilir. Domatesler pişince ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edilir. Dolmalık biberlerin içleri temizlenir ve hazırlanan karışım ile doldurulur. Bir fırın tepsisine dizilir çok az su ilave edilerek fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.



    [​IMG]
    Çökelekli Sıkma
    Malzemeler:
    İç malzemesi:

    • 4 adet orta boy domates
    • 500 gr çökelek
    • 1 adet soğan
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • Margarin ya da tere yağ

    Hamuru için:


    • 500 gr un
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Aldığı kadar su

    Yapılışı:


    1. Derin bir kabın içine unu ve tuz ekleyerek aldığı kadar su ilave edin ve yoğurun. Hamur kıvamına gelince üstünü bezle kapatın ve dinlenmeye bırakın.(30 dk)
    2. İç malzemesini hazırlamak ise, domateslerin kabuklarını soyun ince doğrayın.
    3. Soğanları da ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir tavada sıvı yağ ve soğanları kavurun.
    4. Ardından domateslerin ekleyin ve domateslerin suyunu çekene kadar kavurun.
    5. Son olarak çökeleği içine ilave edin son 2,3 dk kavurun ve ocaktan alın.
    6. Dinlenmiş olan hamuru küçük bezelere ayırın.
    7. Parçaladığınız hamur bezelerini yemek tabağı büyüklüğünde açın ve yağsız tavada pişirin.
    8. Pişirmiş olduğunuz hamuru tereyağı ya da margarinle yağlayın ve içine 1 yemek kaşığı hazırlamış olduğunuz iç malzemesinden ekleyin ve sarın.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 25 Mayıs 2015
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Çökelekli kolay gömme
    Çökelek peynirinin tadı hafif ekşimsidir. Ekşi sevmiyorsanız gömmeyi tatlı lor peyniriyle de hazırlayabilirsiniz. Hatta kıyılmış maydanoz ve dereotuyla da tatlandırabilirsiniz. Yufkalardan birini dört eşit parçaya ayırın. Üzerlerine birer kaşık sıvıyağ gezdirin. İkinci yufkayı ufak parçalara bölüp yufkaların üzerine paylaştırın. Üzerlerine birer kaşık yağ gezdirin. Soğanları soyup robotta kıyın. Çukur bir kaba alıp çökelek peyniri, oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, labne peyniri ve naneyi ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Soğanlı harcı yufkaların üzerine yayıp yufkaların kenarlarını üzerine kapatın. Birer kaşık yağ gezdirip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı ile sıvıyağı bir kapta karıştırıp gömmelerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirip sıcak veya ılık servis yapın.








    [​IMG]
    Çökelekli Pide

    Malzemeler :
    * 5 su b. un
    * yarım paket yaşmaya
    * 1 tatlı k.tuz
    * ılık su

    İç harcı için:
    * yarım kg. çökelek
    * 1 demet maydanoz
    * 1 demet yeşil soğan
    * 1 yumurta

    Üzeri için:
    * tereyağı

    Hazırlanışı :
    Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Unun oratısına yarım pake yaşmaya ilave edin.Yaşmaynın üzerine ılık su ilave edin.Mayayı ılık su ile eritin.Daha sonra unu da karıştırarak pide hamurunu yoğurun.İç harcı için 1 demet yeşil soğanı ve 1 demet maydanozu ince olarak kesin.Karıştırma kabına maydanozu ve yeşil soğanı ilave edin.

    Üzerine yarım kg.çökelek peyniri ve 1 adet yumurta kırın.İç harcı karıştırın.Pide hamurunu 9 bezeye bölün.Her bezeleri merdane ile açın.Pide hamurunun içine peynirli iç harçtan ilave edin.Pide hamurunun kenarlarını kapatın.Fırın tepsisini yağlayın ve çökelekli pideleri fırın tepsisine dizin.Önceden ıstılmış olan 190 derecelik fırında pişirin.


     
  4. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    İÇİNE KATMA
    MALZEMELER:
    10 GR KEKİK(TAZE OLCAK)
    2 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
    1 SU BARDAĞI SU
    1 YEMEK KAŞIĞI SUSAM
    1 YEMEK KAŞIĞI ÇÖREKOTU
    BİR KAHVALTILIK TABAK ÇÖKELEK
    TUZ
    YARIM PAKET MAYA
    1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
    2 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI

    HAZIRLANIŞI:
    MAYA ILIK SUDA ERİTİLİR VE DİĞER TÜM MALZEMELER AYRI BİR KAPTA KARIŞTIRILIR.UN İLAVE EDİLEREK BİRAZ YOĞRULUR. EN SON MAYALI SUYU KOYUP KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA BİR HAMUR ELDE EDİLİR.VE İSTERSENİZ KALIP KULLANARAK İSTERSENİZ ELİNİZDE ŞEKİL VEREBİLİRSİNİZ



    [​IMG]
    Çökelekli Saç Böreği
    Malzemeler:
    3 çay fincanı un
    su,tuz
    1 kase çökelik
    4 sap taze soğan
    bir tutam maydanoz
    tuz,kırmızı biber
    karabiber
    üzeri için.
    tereyağı

    Börek Tarifi
    Hamur yoğurma kabına unu alalım,üzerine su ve tuzu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.dinlendirmeye bırakalım.
    Cukur bir kaseye çökeleği alalım,üzerine,ince kıydığımız maydonoz ve yeşil soğanı alalım tuz ve baharatını ayarlayalım karıştıralım.
    Dinlelnen hamurdan bezeler koparalım,hamur açma tahtasında açalım,yarısının üzerine iç malzemeden koyalım ve çiğ börek gibi kapatalım.Tevlon tavada yada saç üzerinde pişirelim(pişirirken üzerine tereyağı sürelim.Sıcak sıcak servise sunalım.
     
  5. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Çökelekli Papatya Böreği


    Malzemelerimiz; 100 gr. çökelek, 1 demet maydanoz, 2 yumurta akı ve 1 yumurta sarısı, susam, çörek otu, 10 yaprak milföy hamuru.


    Papatya Böreği Hazırlanışı; Milföy hamurlarımızı çzödürüp merdanemiz ile hafirce inceltiyoruz. Şekilli kurabiye kalıplarımız ile yaprak şeklinde keselim hamurumuzu. Çiçek şeklinde kesdiğimiz hamurumuzun üzerine peynirli karışımımızı yayalım ve diğer milföy parçalarımızı üzerine kapatalım. Yaprak şeklindeki milföy parçalarımızın üzerine bıçakla derin bir çizgi yapalım. Üzerlerine yumurta sarısını sürerek 200 derece ısıda olan fırınımızda üst kısımları pembeleşene kadar pişirelim.


    Not: Damak tadınıza göre çiçeklerimizin ortasına şekilli olarak çörek otu ve susam serpiştirelim. Afiyet olsun.



    [​IMG]
    KÖY YUFKASI BÖREĞİ(TAVA BÖREĞİ)


    MALZEMELER:

    * 4 adet köy yufkası

    * Sos için;

    * 2 adet yumurta
    * Yarım çay bardağı sıvıyağ
    * Yarım çay bardağı süt
    * 1 çay kaşığı karbonat,tuz ve karabiber

    İçi için;

    * Bir kase çökelek ,1 çay bardağı kaşar rendesi ve pulbiber
    * (ben fazladan ebegömeci otu ve ısırgan otuda kattım..çiğ olarak iri iri doğradım
    * tabiki birazda zeytinyağı)


    YAPILIŞI:

    * Sos için;yumurta,sıvıyağ ve sütü çırpın.
    * Tuz,karbonat ve karabiber ekleyin.
    * Geniş bir tavayı yağlayın ve ilk yufkayı tavadan kenarları taşacak şekilde bütün olarak serin.
    * Yaptığınız sostan fırçayla her yerine sürün.
    * İkinci yufkayı 2-3 parçaya bölüp, üzerine yayın ve tekrar sostan sürün.
    * İç mazlemeyi karıştırın ve yarısını yufkaların üzerine yayın.
    * Üçüncü yufkayı yine 2-3 parçaya bölüp,yayın ve sostan sürün.
    * Kalan iç malzemeyi yerleştirin.Üzerine dördüncü ve son yufkayıda 2-3 parçaya bölerek yerleştirin ve sostan sürün.
    * Son olarak ilk yufkanın tavadan taşan kenarlarını ortada birleştirin.Kalan sosu üzerine gezdirin ve 10-15 dakika dinlendirin.
    * Orta ateşte böreğinizin her tarafını kızartın.Tavanın kapağı varsa onunla,yoksa tava büyüklüğünde bir tabakla böreği ters çevirin ve diğer yüzünüde kızartın.Sıcak sıcak servis edin.



     
    Son düzenleyen: Moderatör: 25 Mayıs 2015
  6. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Çökelikli
    Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamur dinlenirken çökeleğin içine taze soğan ve maydanozu doğrayın. Tuz ve baharat ilave edin. Hamurdan bezeler yapıp açın.

    İçine harcı koyup kapatın. Teflon tavada varsa ocak üstüne koyacağınız bir saçta pişirin. Pişirirken sıvıyağ veya tereyağı sürün. Sıcak sıcak servis yapın.



    [​IMG]
    Sebzeli Gözleme

    MALZEMELER
    • 5-6 adet sivri biber
    •5 adet yufka
    • 1 adet orta boy domates
    • 4-5 adet taze soğan
    • 5 çorba kaşığı çökelek
    • 1 demet maydanoz
    • 5 çorba kaşığı sıvı yağ
    • tuz, kırmızı biber
    • tavayı yağlamak için margarin

    YAPILIŞI

    Sivri biberlerin çekirdeklerini yataklarından çıkarın. Biberleri taze soğanları incecik doğrayın. Tavaya sıvı yağı alıp, biberleri ve ince ince doğranmış taze soğanları ilave ederek yumuşayıncaya kadar kavurun. Biberler ve soğanlar yumuşadığında, tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri de tencereye ekleyin. 3 dakika daha kavurduktan sonra ateşten alın. İçine çökeleği, ince kıyılmış maydanozu, tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek harmanlayın. Yufkaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarda yayın. Her yufkanın karşılıklı dört kenarını bohça kapatır gibi kapatın. Teflon tavayı hafifçe yağlayın. Gözlemeleri arkalı önlü pişirin
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 25 Mayıs 2015
  7. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Çökelekli Kömbe

    Hamur için

    4 su bardağı un
    150 gr tereyağı
    1 yemek kaşığı kuru maya
    1 su bardağı ılık su
    1 kesme şeker
    Yarım yemek kaşığı tuz

    İç malzeme için
    250 gr çökelek
    2 soğan
    Yarım demet maydanoz


    Çökelekli kömbe hazırlanışı
    Mayayı bir su bardağı ılık suda eritin.
    Unu ve tuzu bir kaba alın.
    Maya ve kesme şekeri ekleyip karıştırın.
    Yumuşak bir hamur yoğurun.
    Üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat bekletin.
    Soğanı ve maydanozu temizleyip ince kıyın.
    Çökeleği ilave edip karıştırın. Hamuru 6 parçaya ayırın.
    Her birini 40 santim çapında yarım santim kalınlığında açın.
    Tereyağını tavada eritin. Fırın tepsisini yağlayın.
    İlk hamuru tepsiye serip üzerine tereyağı sürün.
    Diğer iki hamuru da üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin.
    Üçüncü hamurun üzerine çökelekli harcı yayın.
    Diğer hamurları da tereyağı sürerek harcın üzerine yerleştirin.
    Böreği önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika pişirin.
    Dilimleyip servis yapın
     
  8. She

    She Aktif

    Katılım:
    21 Ekim 2010
    Mesajlar:
    285
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    730
    Banka:
    1 ÇTL
    Canim cekti :)) ..
     

Sayfayı Paylaş