Çorbanın Tarihçesi

ZeyNoO

٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠
V.I.P
Katılım
5 Ags 2008
Mesajlar
62,009
Beğeniler
6,269
Takım
GALATASARAY
#1
Çorbanın Tarihçesi

Başlangıçtan günümüze kadar her dönemde her ne şekilde olursa olsun tüm dünya insanlarının vazgeçemediği ve sürekli sofralarında aradığı bir lezzettir. Çorbanın kelime kökeni Farsça shorba’dan gelmektedir. Orta Asya, Orta Doğu Transilvanya Kuzey Afrika bölgelerinde shor tuzlu ba ise haşlama anlamına gelmekte. Açık anlamı tuzlu haşlamadır denilebilir.

Avrupa kıtasında da çorbanın karşılığı olan soup kelimesi Almanca sup kökünden Latinceye yerleşen suppare’den türemiştir. Hemen hemen tüm Avrupa ülkeleri çorbaya Latince suppare kökünden gelen isimler vermişlerdir. Çorba özellikle 18.yüzyıl Avrupa’sında akşamları hafif yemek olarak tüketilmiş.

Çorbanın ilk ortaya çıkışı kesin olarak bilinmemesine rağmen gerek beslenme pişirme tekniklerinin gelişmesi ve gerekse doğadaki beslenme kaynaklarının genişletilmesi açısından insanlığın kaderinin en önemli dönüm noktası. İnsanlığın avlayıcı ve toplayıcı kültüründen tarım kültürüne geçişinin önemli bir sembolü olarak da tanımlanabilir.

İnsanoğlu ateşe dayanıklı pişirme kaplarını icat edinceye kadar suyu yüksek derece ısıtmak için birçok girişimlerde bulunmuşlar. İnsanoğlu taşları oymuş ve zamanla toprak pişirme tekniğini bulduktan sonra ateşe dayanıklı pişirme kaplarını icat ederek mutfakta büyük bir devrime imza atmıştır. Anlaşılacağı gibi çorba insanlık tarihi kadar eski değildir.

Fakat insanlık tarihini çorbadan önce ve çorbadan sonra olarak iki bölümde incelemek çok ilginç olacak. Zaman içinde fakir sofralarından krallar ve sultanlar sofralarına kadar çorba, çok farklı şekil ve tatlarda mutlaka yerini bulmuştur. Bulunduğu her sofraya enerji saçmıştır çorbalar. Bu nedenle yapısında en fazla değişiklik çorbalar üzerinde olmuştur yemek dünyasında.
 
Top Bottom