1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Domuz gribi nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunulur?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Mc_ÖRGE tarafından 24 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. Mc_ÖRGE

    Mc_ÖRGE HalaMadrid

    Katılım:
    15 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1.648
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    1.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Kaptan
    Yer:
    İzmir
    Banka:
    714 ÇTL

    Domuz gribine karşı hijyen şart!
    Domuz gribi ile ilgili en önemli 6 soru!




    Tüm dünyada paniğe yol açan Domuz gribi salgınında ölenlerin sayısı 200’e yaklaşmak üzere. Meksika ve ABD’den sonra Avrupa’ya da sıçrayan hastalığın ülkemizde de görülmesinden büyük endişe duyuluyor. Bu nedenle Dr. Aylin İzat Liceoğlu Domuz gribi ile ilgili en çok merak edilen soruları cevaplandırdı.


    1. Domuz gribi nedir? Domuz etinden geçer mi?

    Domuz gribi domuzlarda aralıklı salgınlara sebep olan İnfluenza tip A’nın sebep olduğu bir solunum yolu hastalığı. İnsanlar arasında görülmesi olağan değil ancak olabilir. Geçmişte insanlarda görülenin aksine şimdi tespit edilen domuz gribinin (influenza A/H1N1) çok daha bulaşıcı olduğu bildirilmekte. Domuz eti veya diğer gıdaların yenmesiyle bulaşmaz.


    2. Belirtileri nelerdir?
    Belirtileri mevsimsel grip hastalığına benzer. Ateş, öksürme, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme, halsizlik gibi. Bazı kişilerde ishalle birlikte kusmanın da görülebildiği bildirilmekte. Ölümler akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliğine bağlıdır. Ancak hastalık mevsimsel grip hastalığı gibi yaşlılar, altta yatan hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda daha kötü seyretmektedir.


    3. Bulaşma yolları nelerdir?

    İnsandan insana öksürme, hapşırma yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin ellerinden de bulaşma olabilir. Kişi hastalandıktan ancak henüz şikayetler başlamadan 1 gün öncesinden şikayetlerinin başlamasından itibaren 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Gençlerde ve çocuklarda bulaştırıcılık daha uzun sürebilir. Yani kişiler hasta olduklarını henüz bilmiyorlarken bulaştırıcılıkları başlamıştır. Virüs yüzeylerde bir süre canlılığını sürdürebilir. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında bulunan masa, kapı kolları gibi yüzeylerden temasla bulaşabilir.


    4. Tedavisi var mı?

    Virüsün oseltamir ve zanamivir isimli ilaçlara hassas olduğu biliniyor. İlaç hastalıktan korunmada ve oluşan hastalığı hızlı atlatmakta etkilidir. Tedavi için kullanıldığında, şikayetlerin başlamasından sonraki 2 gün içinde ilacın başlanması gerekmekte. Ancak bu salgından önce bildirilen domuz gribi vakalarının ilaçsız da iyileştiği, belki her vakada ilaç kullanımının gerekmeyebileceği bildirilmekte.


    5. Nasıl korunabiliriz ve önlem alabiliriz?

    Hastalık için şu anda mevcut bir aşı yok.

    • Korunmada ilk ve en önemli yöntem el yıkamak. Su ve sabunla 15 - 20 saniye süreyle ve sık el yıkamak hastalık riskini azaltabilir.
    • Alkol bazlı el dezenfektanı içeren jeller ve mendiller el yıkayamadığımız durumlarda alternatif olarak kullanılabilir.
    • Vücudumuzu sağlıklı tutmak: Yeterli uyku, stresten uzak kalmak, düzenli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı almak
    • Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak.


    6. Hasta kişiler ne yapmalı?

    Domuz gribinin görüldüğü bölgelerde bulunanlar ateş ve gribal şikayetleri olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Test veya tedavi gerekliliğine sağlık kuruluşu karar vermelidir.
    Hastalığın mevcut olduğu durumda yatak istirahati, bol sıvı almak mevsimsel grip hastalığında olduğu gibi önerilir. Başka insanlara bulaştırmamak için kalabalık ortamlara girmemek, yaşlı ve çocuklardan uzak kalmak, öksürme ve hapşırma sırasında mendille ağız ve burunu kapamak ve sonrasında mendili atmak.
     

Sayfayı Paylaş