1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Dondurma

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve GöLGe tarafından 6 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. GöLGe

    GöLGe Uzman

    Katılım:
    18 Mart 2010
    Mesajlar:
    1.170
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    1.130
    Meslek:
    ÖĞRETMEN
    Yer:
    KaYSeRi-BaTMaN
    Banka:
    1 ÇTL
    Çoğumuz yemekte tereddüt ederiz, kilo almaktan korkarız, bizi hasta edeceğini düşünürüz. Ama biz diyetisyenlere göre diğer tatlılardan daha hafiftir, bunun yanında besin değeri de daha üstündür. Her şeyden önce kalsiyum içeriği yüksektir. İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, A, B2, B12, ve E vitaminlerini de içerir. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yaktığınız enerjiden daha fazla alıyor olmanız size kilo aldırır. Dondurmayı hamur tatlısı vb. besinlere tercih ederiz. Kıyasla besin örüntüsü de daha kalitelidir ve onlara göre enerjisi daha düşüktür. Çocukların severek tükettiği bir besindir. Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketiminde problemi olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir.

    Aslında sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahat tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın aksine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyeti yoktur. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Ama bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verilen ilk besindir.

    Sadece dikkat edilmesi gereken güvenilir bir marka veya yerden alınmasıdır. Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalabiliriz. En başata sütün alındığı ortam; sağılma şekli ve sağan kişinin sağlıklı olması ve kullanılan kapların ya da büyük endüstrilerde sağımda kullanılan aletlerin temizliği herhangi bir bulaşmayı engellemek için önemli. Süt pişirildikten sonra saklama koşulları ve ısısı uygun değilse bozulma riski yüksek bir besindir. Dolayısıyla sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma şansı ortadan kalkar. Bir de gıda boyaları ve katkı maddelerinin güvenilir koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sağlığı tehdit eden boyutlarda olmamalıdır.

    Her yaş grubu için günlük kalsiyum ihtiyacı 800 - 1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz dönemindeki kadınlarda ve yaşlılarda ise daha da fazladır. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Ancak dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Parça çikolatalı olanları daha da yüksek enerjiye sahiptir. Bir de üzerine eklenen soslar, fındık veya toz fıstık enerjisine biraz daha katkı sağlar. Kilo sorunumuz varsa, daha çok sade ve meyve parçalı alıp soslardan uzak durmalıyız.

    Yalnız tüketileceği süreç önem kazanmakta; yemeklerden hemen önce yenilen dondurma çocukta iştahı kapatacaktır. Geç saatlerde yendiğinde, hareketsiz kalınan saatlere denk geleceği için alınan fazla enerjinin yakılamaması kilo alımına yol açar. Şeker içeriği nedeniyle; tüketildikten sonra dişlerin iyi fırçalanmaması diş çürüklerine zemin hazırlar. Kilo problemimiz yoksa ara sıra yenebilir. Ama kilolu isek haftada en fazla 2 kez yenilmesi önerilir. Günün hareketli olduğumuz saatlerinde yaz aylarının serin tadı olabilir.


    Dyt.Turgay Köse
     
Benzer Konular:
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş