Dondurma

Katılım
28 Ekm 2010
Mesajlar
66
Beğeniler
1
#1
MALZEMELER

2 lt. tam yağlı süt (Sütün iyi kalitede olması önemli / ben eski usül, köy sütü ile yaptım.)
2 tatlı kaşığı salep (Hazır içilen saleplerden değil, saf salep tozu olmalı)
2,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya (Arzuya edilirse)
TARİF

Salep ve 2 kaşık toz şekeri karıştırın. Daha sonra bir bardak süt ilavesi ile karışımı çözün ve bir kenarda bekletin. Sütü derince bir tencereye alın ve kaynatın.

Kaynamakta olan süte kalan toz şekeri ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin. Sütü kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve bu şekilde kaynatın. (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır.)

Ocağın altını kapattıkdan sonra yine 5 dakika ara ile ılıyana kadar karıştırın. Soğumaya yüz tutmuş olan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.

Dondurucudaki dondurmayı 1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın. (Dilerseniz mikser yerine savura savura kaşıkla da çırpma işlemini yapabilirsiniz.) Dondurma mikserle çırpamayacağınız kadar katılaşınca bu sefer büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam edin. Dondurmayı kıvama gelene kadar bu şekilde derin dondurucudan çıkarıp karıştırmaya devam edin. Artık kaşıkla karıştıramayacağınız zaman dondurma zaten olmuştur.

Dondurmayı dilerseniz kup ile dilerseniz marketlerde 10`lu paketini 1 TL civarında bulabileceğiniz külahlarda servis edebilirsiniz.

Son olarak diyeceğim şudur ki; eğer dondurmayı tutturabilirseniz bir daha dışarıdan dondurma almayı kesebilirsiniz. Çünkü; içinde ne olduğu bildiğiniz, lezzetinden emin olduğunuz ve maliyeti de daha uygun bir dondurma yapmış oluyorsunuz. Tabii tekrar tekrar çırpma işlemi biraz can sıkıcı gibi görünse de sevdiklerinize kendi ellerinizle hazırlayıp ikram ettiğiniz dondurmanın verdiği keyif tüm bu tüm bu uğraşıya değecektir.
 
Top Bottom