1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Ege Yemekleri

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Suskun tarafından 21 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    Afyon Yemekleri
    SAKALA ÇARPAN ÇORBASI (AFYON)

    Tarifini verdiğimiz sakala çarpan çorbasınınhikayesi şöyle; yalnız yaşayan bir ihtiyara komşusu çorba yapıp getirmiş. Dede de çorbayı kaşıkla değil de tastan içmiş. Çorbanın içindeki erişteler dedenin sakalına yapışınca çorbanın adı "sakala çarpan" olarak kalmış.

    Malzemeler:
    1 su bardağı yeşil mercimek
    1 su bardağı ev eriştesi
    1 çorba kaşığı nane
    1 tatlı kaşığı salça
    1 orta boy soğan
    1 fincan sıvı yağ
    1 çay kaşığı kırmızıbiber
    8 su bardağı su veya et suyu.

    Yapılışı:
    3 su bardağı su ile mercimeği pişirin. Mercimek piştikten sonra suyunu süzün. Beş su bardağı sıcak su veya et suyunun içine mercimeği ve erişteyi ilave edin. Ağır ateşte 15-20 dakika pişirin. Ayrı bir tavanın içine yağı, ince ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Salça, nane, kırmızıbiber sos haline getirip, pişmiş çorbanın içine katılın.



    [​IMG]
    YAPRAK SARMASI (AFYON)

    Malzemeler:
    Taze asma yaprağı,
    300 gram orta yağlı dana kıyma,
    yarım demet maydanoz yaprağı,
    1 çay fincanı çiğköftelik ince bulgur,
    1 çorba kaşığı domates salçası,
    1 tatlı kaşığı tereyağı,
    1 kahve fincanı sıvıyağ,
    1 adet yumurta,
    istediğiniz oranda karabiber,
    kırmızıbiber
    yeterince tuz.

    Hazırlanışı:
    Uygun büyüklükte bir tencerede yaprakların üzerini aşacak kadar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Eğer sarmada kullanacağımız yapraklar salamura yaprak ise birkaç saat önceden ılık suda bekleterek tuzunu salmasını sağlayalım. Hazır olan yaprakları birkaç su durulayalım. Ayrı bir kaba ince çiğköftelik bulguru, kıyılmış maydanozu, domates salçasını ve orta yağlı kıymayı, tuzu, karabiberi, yumurtayı ve sıvıyağı da ekleyip yoğurarak karıştıralım. Yaprakların damarları içe gelecek şekilde serelim. Hazırlamış olduğumuz sarma içinden bir miktar alarak yaprağın ortasına koyalım ve düzgünce saralım. Sarılan yaprakları tencerenin içine yan yana gelecek şekilde ve hiç aralık bırakmaksızın düzgünce dizelim. Dolmaların üst seviyesine kadar sıcak su ilave edelim. Artan 7-8 yaprağı dolmaların üzerine serelim. Tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirelim. Ara sıra tencerenin suyunu kontrol ederek azaldı ise yarım bardak su ilave edip ateşten indirelim. Bu arada ayrı bir yerde erittiğimiz bir tatlı kaşığı tereyağına kırmızıbiber ekleyerek bir iki çevirdikten sonra ocaktan indirelim. Kırmızıbiberli tereyağını sarmanın üzerine gezdirelim. Bir süre dinlenmeye aldıktan sonra servis tabağına koyup yoğurt ile birlikte servise sunalım.









    FIRMA BAKLAVASI (AFYON)


    4 su bardağı un
    250 gr. Margarin
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 yumurta
    1 çay kaşığı kabartma tozu
    1 fincan süt
    1 çay bardağı ceviz

    Şurubu için;
    4 su bardağı şeker
    3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

    Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.
    200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti azırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    NOHUTLU MAYDANOZ (AFYON)

    Malzemeler:
    1 su bardağı nohut
    4 bağ maydanoz
    Yarım su bardağı pilavlık bulgur
    1 adet orta boy kuru soğan
    1 çorba kaşığı salça
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz

    Hazırlanışı:
    Nohut bir gün önceden ayıklanır, yıkanır, temiz suya ıslatılır. Ertesi günü yumuşayana kadar haşlanır. Soğan yarım daire şeklinde doğranır, sıvı yağla, orta ateşte sararana kadar kavrulur. Salça eklenir, kokusu gidene kadar birkaç kez çevrilir. Üzerine yıkanmış, sapları ile iri doğranmış maydanoz katılır. Yıkanmış bulgur, haşlanmış nohut eklenir, tuz serpilir. Karıştırlmadan tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır 20 dakika orta-kısık ateş arası konumda pişirilir. Ateşten alınır, 10 dakika sonra servise sunulabilir.


    [​IMG]
    AFYON KAYMAĞI (AFYON)

    Malzemeler:
    5 Su bardağı süt,
    2 Su bardağışeker,
    1 Su bardağı un+2 çorba kaşığı daha,
    1 Çorba kaşığı katı margarin,
    1 Poşet kremşanti,
    1 Su bardağı süt,
    3-4 Çorba kaşığı hindistancevizi

    Yapılışı:
    5 Bardak süt, şeker, un, vanilya, margarin bunların hepsini iyice çırpıp ocakta koyu bir kıvam olasıya kadar pişir. Yeteri kadar büyüklükte tepsiye dökün 1 parmak kalınlığında olsun. Üzerine 1 bardak sütle çırpılmış kremşantiyi sür. Daha üstüne hindistancevizini ekleyin. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra karelere kesip servis yapın.






    [​IMG]
    DÜĞÜLÜ YAPRAK SARMASI (AFYON)

    MALZEMESİ:
    yarım kg. salamura yaprak,
    yarım kg. kıyma,
    2 soğan,
    2 su bardağı ince bulgur,
    1 çorba kaşığı salça,
    yarım çay bardağı sıvıyağ,
    yarım demet maydanoz,
    karabiber,
    tuz.

    Yaprakları 5 dk. sıcak suda bekletin. Kıyma, bulgur, kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan, bir çay bardağı su, karabiber ve tuzu beraber yoğurarak bir iç hazırlayın. Tuzunu salan yapraklara, hazırladığınız içten koyup sarın. Dolmaları tencereye dizip, yağını salçasını ve üzerini aşmayacak kadar su koyun. Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatıp pişirin. Afiyet olsun.
     
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    KAYMAKLI ELMA TATLISI (AFYON)

    MALZEMESİ:
    4 elma
    1 rulo kaymak
    2/3 su bardağı şeker
    2 su bardağı su.

    Şekerin üzerine suyu ekleyip Elmaları soyup, ikiye ayırmadan çekirdekli orta kısmını sebze oyacağıyla oyarak çıkarın. Orta ateşte, şeker ve suyu karıştırarak şerbet yapın. Elmaları kaynayan şerbete atıp, yumuşayıncaya kadar pişirin ve şerbetini süzerek fırına alın. Elmaları, üzerleri kızarıncaya kadar fırınlayıp göbeklerine kaymak doldurun.







    [​IMG]

    TAZE FASULYE (AFYON)


    1 kg çalı fasulyesi
    4 adet ince havuç
    3 adet kuru soğan
    1,5 çay bardağı zeytinyağı
    2 su bardağı su
    1 kase yoğurt
    1 tatlı kaşığı tuz

    Fasulyeler yıkanır ve ayıklanır. 2 parmak eninde doğranır. Tencereye 2 su bardağı su konur, az tuz eklenir. Su kaynayınca fasulyeler atılır. 10 dakika kadar haşlanır. Diğer tencerede ince kıyılmış soğan, ince halka doğranmış havuç yağda kavrulur. Üzerine haşlanmış süzülmüş fasulye ve tuz eklenir. Biraz haşlama suyu da eklenebilir. Kapaklı olarak 20-25 dakika pişirilir. Ilık saervis sırasında üzerine yoğurt bırakılır.










    [​IMG]
    AĞZI AÇIK (AFYON)

    Malzemeler:
    Hamuru için;
    2kg.Un
    125 gr. İç yağı
    1/2 kg. ayçiçek yağı
    1 fincan sirke
    1 yemek kaşığı yoğurt
    Tuz ve su

    İç için;
    500 gr. Kıyma veya peynir
    8 adet yumurta
    1 adet maydanoz
    tuz, karabiber

    Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır.
    Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır.
    Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır.
     
  4. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    SOLTA PİLAVI (AFYON)

    Malzeme
    Domates 1 orta boy
    Patlıcan 1 orta boy
    Yeşil biber 6 orta boy
    Soğan 1 büyük boy
    Tereyağı veya margarin (erimiş) 1/2 su bardağı
    Duru Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
    Et suyu 3 su bardağı
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Porsiyon Adedi: 6-8

    YAPILIŞI
    Sebzeler yıkanır, domates ve kabuğu alaca soyulmuş patlıcan 1 santimetre küp irilikte doğranır. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranarak tencereye alınır. Yağ ilave edilir, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Küçük küçük doğranmış biberler ve domates ilave edilerek birkaç kez çevrilir. Sonra patlıcan eklenerek biraz daha kavrulur. Sıcak et suyunu ve tuz ilave edilir, kaynayınca bulgur konup karıştırılır ve kapak kapatılır, önce orta sonra hafif ateşte suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirilir. Peçete örtülerek kapak kapatılır ve 20 dakika demlendirilir.

    NOT: Birçok yörede sevilerek tüketilir. Afyon yöresinde bu pilava "Solta pilavı" denilmektedir. Arzuya göre kırmızı biber, bezelye, küçük doğranmış ve hafif haşlanmış patates ve havuç da ilave edilebilir.





    [​IMG]
    BULGUR AŞI (AFYON)

    Malzeme

    Duru Nohut 1/4 su bardağı
    Su 6 su bardağı
    Margarin (erimiş) 4 yemek kaşığı
    Kuşbaşı et 200 gram
    Domates 1 orta boy
    Soğan 1 küçük boy
    Acı yeşil biber 2 orta boy
    Patates 1 orta boy
    Salça 1/2 yemek kaşığı
    Duru Pilavlık Bulgur 1 su bardağı
    Tuz 1 tatlı kaşığı
    Porsiyon Adedi: 4-6

    YAPILIŞI
    Nohut yıkanır, akşamdan 1/2 su bardağı su ile ıslatılır ve ertesi gün 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır. Tencereye yağ ve kuşbaşı et konur, orta ısılı ocakta ara sıra karıştırlarak etler suyunu çekinceye kadar kavrulur. Diğer taraftan sebzeler yıkanır ve ayıklanır. Soğan ve biber ince ince, domates ve patates küçük küçük küp şeklinde doğranır. Etler kavrulunca üzerine soğan,biber ve domates konur karıştırılır. Daha sonra Nohut ve patates ilave edilerek biraz çevrilir. Salça konur 2-3 defa karıştırılır, bulgur ilave edilerek biraz kavrulur. Beş su bardağı sıcak su ve tuz dökülerek bulgur ve diğer malzemeler yumuşayıncaya kadar orta ısılı ateşte pişirilir. (K.K.Yağcı)

    NOT: Afyon yöresinden alınan bu yemek,bir çok yörede de yapılamktadır. Bekletilmeden yenmelidir, aksi halde suyunu çekebileceği için tekrar su ilave etmek gerekir.






    [​IMG]
    DÜĞÜLÜ HAŞHAŞ TATLISI (AFYON)

    Malzeme
    Haşhaş 1 su bardağı
    Duru Çiğ köftelik Bulgur (düğü) 1/2 su bardağı
    Süt 3+1/2 su bardağı
    Şeker 1 su bardağı
    Ceviz içi 1/2 su bardağı
    Porsiyon Adedi: 4-6

    YAPILIŞI
    Haşhaş kavrulur ve makinede çekilir yada ezilir.Tencereye düğü (ince bulgur), haşhaş ve şeker konur, topaklanmaması için iyice karıştırılır. Yavaş yavaş süt ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte devamlı karıştırılarak muhallebi gibi koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınarak ıslatılmış tepsiye dökülür. Buzdolabinda 2-3 saat dinledirilir. İstenilen şekilde kesilerek servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış ceviz serpilerek servis yapılır. (K.K.Karataş)

    NOT: Tarif Afyon yöresinden alınmıştır. Özellikle kışın sabah kahvaltısında, Ramazan ayında sahurda, ekmek ile birlikte sevilerek yenir. Arzuya göre vanilya konabilir. Küçük kaselere dökülerek de servis yapılabilir.
     
  5. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Aydın Yemekleri​


    devam edecek.......................
     
  6. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL

    [​IMG]ALCA PİLAV (AYDIN)

    Malzeme
    Duru nohut 1/2 su bardağı
    Tavuk suyu 3 su bardağı
    Duru Pilavlık Bulgur 1 su bardağı
    Duru Pirinç 1 su bardağı
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Tereyağı (erimiş) 8 yemek kaşığı
    Karabiber 1 tatlı kaşığı
    Porsiyon Adedi: 6

    YAPILIŞI
    Nohut yıkanır,akşamdan 1su bardağı su ile ıslatılır ve ertesi gün 1 su bardağı su daha ilave edilerek basınçlı tencerede haşlanır yada tavuk ile birlikte haşlanabilir. Tavuk suyu kaynatılır. Bulgur, pirinç; tuz ve nohut ilave edilir. Önce orta, sonra hafif ateşte pişirilir. Pirinç ve bulgur suyunun çekip göz olunca ocak kapatılır.Yağ eritilerek pilavın üzerine dökülür, peçete örtülür ve tencerenin kapağı kapatılarak 20 dakika demlendirilir. Üzerine karabiber ekilerek servis yapılır(K.K.Ekiz)

    NOT: Tarif, Aydın yöresinden alınmıştır. Yörede, özel günlerde (anma, ölüm, yıl dönümü, adak. v.b) pişirilip, yufka ekmeği içine bir miktar pilav, üzerine bir parça tavuk eti konup pohça gibi sarıalrak komşulara dağıtılmaktadır. Alca pilaviSivas yöresinde "pirinçli Bulgur" adındadır.






    [​IMG]AVUKMA (AYDIN)


    MALZEME:
    2 baş Kuru soğan
    Çökelek veya beyaz peynir
    2 adet Domates
    Tuz
    2 adet Taze biber
    1/2 demet Maydanoz

    YAPILIŞI:
    Bir tabak içine bir iki soğan doğranır. Tuzla oğularak acısı giderilir, üzerine bir kaç domates ve iki taze biber, maydanoz doğrandıktan sonra üzerine bol çökelek veya beyaz peynir konur. Arzu edildiği kadar yağdökülerek iyice karıştırılır, bazen peynir ve çökelek yerine katı yoğurt da konabilir.




    [​IMG]ÇİNGENE SALATASI

    1 bardak pirinç
    4 yemek kaşığı küp şeklinde doğranmış beyaz peynir
    1 adet domates
    1 adet salatalık
    1 adet sarı dolmalık biber
    sosu için:
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı nar ekşisi
    tuz

    Yapılışı:
    Kaynayan tuzlu suda pirinçleri 10 dakika haşlayıp süzün Sıcakken içine nar ekşisi zeytinyağı ve tuz atıp karıştırın. Soğuduktan sonra salata tabağına alın Domates salatalık ve biberi doğrayıp içine karıştırın. Beyaz peynirle süsleyip servis yapın



    [​IMG]ETLİ KEREVİZ (AYDIN)

    Malzemeler
    1 kg üzerinde yeşil saplarıda bulunan kereviz
    300 gr dana kuşbaşı
    1 kuru soğan
    1-2 su bardağı kaynamış su
    1 su bardağından biraz daha az haşlanmış nohut
    1 tane patates
    Domates salçası
    Tuz
    1 küçük çay bardağı zeytinyağı

    Yapımı
    Kerevizin yeşil sapları (en tepedeki maydanoza benzeyen kısmı hariç, az miktarda burasıda eklenebilir ama çok olursa yemeğe acı bir tat verir) 2-3 cm uzunluğunda doğranır ve iyice yıkanır. Kerevizin kendisi de soyularak biraz irice küpler şeklinde doğranır. Patateste aynı şekilde doğranarak kerevize eklenir.
    Kuşbaşı doğranmış dana eti suyunu bırakıp çekinceye dek pişirilir. Yemeklik doğranmış kuru soğan eklenerek kavrulur. Kereviz sapları eklenerek 4-5 dakika daha soğan ve et ile birlikte kavrulur. Salça eklenir. En son doğranmış kereviz, patates ve haşlanmış nohut, tuz ve su eklenerek yumuşayıncaya dek pişirilir.
    Yanında arpa şehriyeli pirinç pilavı ile servis edilir.
    Afiyet olsun.





    [​IMG]YEMİŞ TATLISI (Aydın)

    MALZEMELER
    500 gr kuru incir
    3 çorba kaşığı ceviz içi
    3 çorba kaşığı toz şeker

    HAZIRLANIŞI
    İncirlerin saplarını koparıp, yıkayın daha sonra sap yerleriden kesip, içlerine dövülmüş ceviz içi ve şeker karışımından doldurun.
    Doldurduğunuz incırleri kapatıp, önceden yağladığınız bir tepsiye dizin.
    Üzerlerine bir bardak su veya süt dökün.
    Hafif ateşte ağzı kapalı olacak şekilde pişirin.
    İncirler yumuşayınca soğutup, servis yapın.







    [​IMG]ZERDE (AYDIN)

    Malzemesi:
    1.5 su bardağı toz şeker
    5 su bardağı su
    1 çay kaşığı pirinç
    2 çorba kaşığı buğday nişastası
    yarım çay bardağı dövülmüş karanfil.

    Hazırlanışı:
    Pirinç ılık su içerisinde yarım saat bekletilir. Daha sonra pirinç yıkanarak 5 su bardağı ile 20-25 dk pişirilir. İçerisine şeker ve nişasta ilave edilir. 1-2 dk daha kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Islatılmış servis tabağının içine dövülmüş karanfil serpilir ve üzerine serde dökülür. Soğuk olarak servis yapılır.






    [​IMG]KABAK TATLISI (AYDIN)


    Malzemesi:
    2 kg balkabağı
    2,5 su bardağı toz şeker

    Hazırlanışı:
    Kabak iri iri dilimlenip soyulur ve çekirdekleri çıkartılır. Kabak iki üç parmak genişliğinde istenilen uzunlukta ince ince doğranır. Büyük ve yayvan bir tencereye dizilirken aralarına şeker serpilir. Kabak üstü kapalı olarak bir gece bekletilir. Gece şeker ile bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir süre de tencerenin kapağı açık olarak pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınarak dövülmüş ceviz içi veya fındık içi üzerine serpilir.






    [​IMG]KABAK KAVURMA (Aydın)

    Malzemesi:
    Yarım kg kabak
    1 soğan
    2 domates
    yarım çay bardağı zeytinyağı
    kırmızı biber
    tuz.

    Hazırlanışı:

    Kabaklar yıkandıktan sonra kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Tavaya zeytinyağı konulduktan sonra üzerine sırasıyla kabaklar, doğranmış soğan ve domatesler yerleştirilir. Biber ve tuz ilave edildikten sonra 10-15 dk karıştırılarak pişirilir. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurtla da servis yapılır.






    [​IMG]MANTAR KAVURMA (AYDIN)



    Malzemesi:
    1 kg mantar
    bir soğan
    bir çay bardağı salça
    yeteri kadar zeytinyağı.

    Hazırlanışı:
    Mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra suda haşlanır. Haşlanan mantarlar ince ince kıyılır. Soğanlar zeytinyağı ile biraz kavrulduktan sonra üzerine sırasıyla mantar, salça, biber ve tuz ilave edilir. 15-20 dk kavrularak ocaktan alınır ve servis yapılır. Aydın’da yaygın olarak yapılan bir kavurma türüdür.






    [​IMG] EBEGÜMECİ KAVURMA (AYDIN)



    Malzemesi:
    1 bağ ebegümeci
    1 soğan
    tuz
    kırmızı biber
    yarım çay bardağı zeytinyağı.

    Hazırlanışı:
    Ebegümeci yapraklarından ayıklandıktan ve doğrandıkta sonra yarım tencere kaynamış suda haşlanır. ayrı bir tavada soğan pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra ebegümeci soğanın üzerine ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Pişmek üzere iken biber ve tuz atıldıktan sonra sıcak olarak servis yapılır. Tercihe göre yoğurtlu, yumurtalı da olabilir.
     
  7. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]KEDİRGEN KAVURMASI (TİLKİ KUYRUĞU) (AYDIN)

    Malzemesi:
    1-2 bağ kedirgen
    2-3 yumurta
    2 baş pırasa
    kırmızı biber
    yeteri kadar zeytinyağı
    tuz.

    Hazırlanışı:
    Kedirgenlerin saplarında sert olan kısımlar atılır. Yumuşak bölümleri yıkandıktan sonra, küçük küçük doğranır. Pırasalarda küçük küçük doğrandıktan sonra kedirgenlerle birlikte zeytinyağı ile kavrulur. Üzerine kırmızı biber ve tuz atılır pişinceye kadar karıştırılmaz. Kedirgenler piştikten sonra üzerine 2-3 yumurta kırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Marul salatası veya yoğurtla da yenir.






    [​IMG]PAZIOTU KAVURMASI (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 bağ pazıotu
    1 soğan
    1 çorba kaşığı tuz
    bir çorba kaşığı kırmızı biber
    1 çay bardağı zeytinyağı.

    Hazırlanışı:
    Pazıotları bol suyun içerisinde bolca yıkandıktan sonra yarım tencere kaynamış suyun içerisinde atılır. Otlar yumuşayıncaya kadar bir miktar kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir tava içerisine zeytinyağı konularak soğan kavrulur. Pembeleşen soğanın üzerine kaynatılmış pazıotları ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Krımızı bibe ve tuz ilave edildikten sonra birkaç dakika daha kavrulup ocaktan alınır. Tercihe göre yoğurtlu ya da sade servis yapılır. Yumurtalı da yapılabilir.


    [​IMG]
    DALGAN KAVURMASI (AYDIN)

    Malzemesi:

    1 bağ dalgan otu
    1 soğan
    2 pırasa
    tuz
    1 çorba kaşığı kırmızı biber
    yarım çay bardağı zeytinyağı.

    Hazırlanışı:
    Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır. Soğan ve pırasalar doğranarak zeytin yağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine konur ve kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızı biberi ve tuzu ilave edin. Birkaç dk sonra ateşten alarak servis yapın. Yoğurtlu veya sade servis yapılabilir. Tercihe göre kavurma esnasında yumurta da kırılabilir.



    [​IMG]

    KORUK EKŞİLİ BAMYA (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 kg bamya
    iki küçük boy kuru soğan
    3 domates
    bir çay bardağı nar ekşisi
    bir çorba kaşığı kırmızı biber
    bir çay kaşığı tuz
    1,5 bardak su
    yeteri kadar zeytinyağı.

    Hazırlanışı:
    Bamyalar yıkandıktan sonra başları ve uç kısımları temizlenir. İnce doğranmış soğan bir tencerenin içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Soğan pembeleşince küçük küçük doğranmış domatesler de üzerine ilave edilerek 3-5 dk kavrulur. Biber, tuz, bir çay bardağıekşi, 1,5 bardak su ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine bamyalar konur ve 15-20 dk pişirilir. Yemek soğuduktan sonra servis yapılır. Aydın’da özellikle yaz aylarında beğenilerek tüketilen bir yemektir.


    [​IMG]
    SEMİZOTU YEMEĞİ (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 bağ semizotu
    1 fincan pirinç
    1 soğan
    yeteri kadar zeytinyağı
    tuz.

    Hazırlanışı:
    Semizotu yıkanır, ayıklanır, ve 1 cm boyunda doğranır. Soğan küçük küçük doğrandıktan sonra pembeleşicinceye kadar kavrulur. Üzerine semizotları ilave edilerek pirinç ve su konur. 10 dk pişirilerek suyu çekildikten sonra servis yapılır.


    [​IMG]

    YERELMASI YEMEĞİ (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 kg yer elması
    2 adet kuru soğan
    kırmızı biber
    salça
    zeytinyağı
    limon
    su
    tuz.

    Hazırlanışı:
    Yerelmaları kare şeklinde doğranır. Soğanlar küçük küçük doğranarak tencerede zeytinyağı ile kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerlerine doğranmış yer elmaları, kırmızı pul biber, ve salça ilave edilir. Tuz ve limonun ilavesiyle birlikte 15-20 dk pişirilen yemek servise hazırdır.
     
  8. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    [​IMG]KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI (AYDIN)



    Malzemesi:
    10 veya daha fazla orta boy kabak çiçeği
    zeytinyağı
    su, tuz
    1 limon
    1 çay kaşığı toz şeker
    zeytinyağlı dolma harcı:
    200 gr. pirinç
    1 domates
    2 soğan
    istenirse fıstık
    kuş üzümü
    karabiber
    1 demet dereotu.

    Hazırlanışı:
    Soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra zeytinyağında kavrularak pembeleştirilir. Daha sonra üzerine yıkanmış pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur. Pirincin üzerini geçecek kadar ılık su katılır. Yıkanmış kuş üzümü ve kabukları soyulup doğranmış domates ve tuz katılır. tencerenin kapağı kapatılarak pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra üzerine kıyılmış dereotu ve baharatlar eklenir. Kabak çiçekleri içine hazırlanan iç doldurulur ve yuvarlayarak kapatılır. Hazırlanan dolmalar tencere içine yan yana dizildikten sonra üzerine limon suyu, şeker, zeytinyağı eklenerek kısık ateşte 15 dk pişirilir. Daha sonra tencereden alınarak dikkatli bir şekilde servis yapılır.





    [​IMG]
    ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE (AYDIN)

    Malzemesi:

    1 kg taze börülce
    2 adet kuru soğan
    3 adet domates
    1 çay kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı kırmızı biber
    bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
    ki bardak su.

    Hazırlanışı:
    Börülcelerin uçlarında ve yanlarında bulunan lifler ayıklanır, fasulye gibi üçe veya dörde bölünerek doğranır. İnce kıyılmış soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine yıkanmış börülceler ve kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilir. Üzerine tuz ve biber ilave edilerek kavurmaya devam edilir.10 dk kadar kavurduktan sonra 2 bardak su ilave edilerek 15-20 dk daha kaynatılarak ocaktan alınır ve sıcak servis yapılır.




    [​IMG]
    KENKER YEMEĞİ (AYDIN)

    Malzemesi:

    1 bağ temizlenmiş kenker
    yarım çay bardağı pirinç
    1 adet soğan
    1 adet domates
    zeytinyağı
    tuz
    su.

    Hazırlanışı:
    Soğan tavada biraz kavrulduktan sonra üzerine domates ilave edilir. Daha sonra pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur. Üzerine su ve yıkanmış kenker ilave edilerek pişmesi beklenir. Suyunu fazla çekmeden, tabaklara alınıp servis yapılır.



    [​IMG]
    KIRLI KIZARTMASI (EVSİMLE) (AYDIN)

    Malzemesi:

    1 kg seçilmiş ince patlıcan
    6-7 tane yeşil sivri biber
    1 demet taze soğan veya kuru soğan
    sarımsak
    bir çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı
    maydonoz
    tuz
    yarım kg taze yoğurt.

    Hazırlanışı:
    Patlıcanların kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir. Tuzlu suda 30 dakika bırakılarak acısı çıkartılır ve sonrada tavada kızartılır. Sonra soğan, biber, sarımsak aynı tavada kızartılır. Hepsi birlikte daha önceden kızartılmış olan patlıcanın üzerine yayılır. Yarım su bardağı ile pişirilir. Üzerine maydanoz doğranıp tuz serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre yoğurtlu olarak da servis yapılır.


    [​IMG]
    KAPAMA (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 kg dana eti veya kuzu eti
    250 gr tereyağı
    1 çorba kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı kırmızı biber
    1 çorba kaşığı salça
    2,5 bardak su.

    Hazırlanışı:
    Parçalanmış et kızartma tavasında kızartılır ve sonra yıkanır. Ayrı tencere içerisinde tereyağıyla salça kavrulur. Sonra içine kırmızı biber, tuz ve su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra etler suyun içerisine atılarak 45 dk pişirilir. Daha sonra ateşten indirilir ve sıcak servis yapılır.


    [​IMG]
    CİĞER DOLMASI (AYDIN)

    Malzemesi:
    Karaciğer
    pirinç
    karabiber
    tuz
    künar
    ceviz
    karın zarı (yağlı perde).

    Hazırlanışı:
    Karaciğer küçük küçük doğranarak haşlanır. Diğer yanda iç pilav hazırlanır. Hazırlanan pilava kavrulmuş ciğerler eklenerek, ciğerin bürgüsü yani karın zarı denilen perde tepsiye gerilir. Kavrulan malzeme, karın zarının içine doldurulur ve bohça gibi sarılır. Su ilave edilerek fırında pişirilir.

    [​IMG]
    BOLAMA (LOK LOK PİLAVI) (AYDIN)

    Malzemesi:
    1 kg kuşbaşı dana eti
    1 su bardağı nohut
    yarım kg arpacık soğanı
    1 çay bardağı sıvı yağ
    domates salçası
    3-4 diş sarımsak
    tuz, karabiber
    1 kaşık tereyağı
    domates
    biber
    6 su bardağı pirinç
    2 litre su.

    Hazırlanışı:
    Et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, doğranmış domates, biber, akşamdan ıslatılmış nohut derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine iki çatal çapraz şekilde konulup derin büyük bir tepsiye çevrilir. Dışında iki üç parça et ve nohut bırakılır ki yemeğin piştiği anlaşılsın. İçerisine iki litreye yakın su konur. Tepsinin üzerine de dağılmaması için taş gibi bir ağırlık konulur. Orta ısıda pişen yemeğin suyu azaldıkça su ilave edilir. Nohut ve et yumuşayınca pirinç eklenir ve ateş kısılır. Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır. Bir kaşık tereyağı yemeğin üzerine parçalar halinde konulur ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Kuşadası’nda adak yemeği, Aydın’da ise dilek yemeği olarak bilinmektedir.

    [​IMG]
    ÇİNE USULÜ TARHANA (AYDIN)

    2 kg yağlı süzme yoğurt
    1.5 kg soğan
    1.5 kg etli kırmızı biber (salçalık biber)
    1.5 kg kırmızı tarla domatesi
    3 kg göce (tarhana için hazırlanmış öğütülmüş buğday)
    1 baş sarmısak
    1 yemek kaşığı tuz
    1 bağ taze nane
    2 bardak su

    Kuru soğan, kırmızı biber ve domates yıkanır, ayıklanır doğranır. İki bardak suyun üzerinde geniş bir tencerede kaynatılır. Sebzeler pişince ayıklanmış tekrar bağ yapılmış taze nane bağ halinde içine atılır, 10-15 dk daha kaynatılır. nane içinden alanır, karışım el blendırından geçirilir. İçine ayıklanımış, tuzla dövülmüş sarmısak, süzme yoğurt ve göce karıştırılıp yoğurulur. 48 saat kadar bekletilir. Tepsilere kaşık kaşık dökülür. Kuruyunca çevrilir. Temiz bir ortam varsa açık havada güneşe de konur. Kuruyan hamurlar elle küçültülür. Tekrar blendırdan geçirilerek ince bulgur büyüklüğüne getirilir. Tekrar tepsiye dökülür. 5-6 gün tepside iyice kurutulur, saklama kabına alınır. Bu tarhana pişirişirilirken tereyağında domates kavrulur biraz salça eklenir, bir kişi için tepeleme bir kaşık hesabı ile tarhana konur. Biraz daha kavrulur. Bir kişi için bir bardak soğuk su ile açılır. Biraz tuz eklenir. Afiyet olsun...

    [​IMG]
    ETLİ ENGİNAR YAPRAĞI

    Malzemeler:
    1 kg sapıyla beraber enginar yaprağı
    2 adet limon
    250 gr dana kuşbaşı
    1 çay bardağı sıvı yağ
    2 adet domates
    1 su bardağı su
    8-10 dal derotu
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapımı:
    Enginar yaprakları sapı kalacak şekilde temizlenir. Limon suyu üzerine dökülerek yoğrulur. Daha sonra az suda haşlanır. İnce kıyılmış kuru soğan yağla kavrulur. Üzerine et katılır. Et suyunu bırakıp çekince haşlanmış enginar yaprağı, 1 limonun suyu, rende domates, tuz ve su eklenir. 15 dakika kadar piştikten sonra kıyılmış dereotu eklenir, ateşten alınır.
     
  9. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Denizli Yemekleri
    [​IMG]

    Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir.

    Kedi börülcesi çorbası, Mercimek çorbası, Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.

    Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur. Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.

    Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.

    [​IMG]
    Denizli yemek tarifleri


    [​IMG]
    Çaput Aşı:
    Toplanan taze bağ yapraklarından yapılır,yapraklar küçük parçalar halinde doğranır. Üzerine yağ ilave edilerek haşlanır. Sonra pirinç ve etle birlikte pişirilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenir.


    [​IMG]
    Alaçora:
    Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir.

    [​IMG]
    Un Çorbası:
    Salça, yağla kızartılır. Un, kızartılmış yağla kavrulur. Yeterince su, tuz, biber ilave edilirek kaynatılır. Sıcak içilir.

    [​IMG]
    Darı Ekmeği:
    Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir.


    [​IMG]
    Ayran Ufaklaması (Doğrameç):
    Yoğurda tuz konarak ayran haline getirilir. İçine mısır ekmeği doğranır ve kaşıkla yenir. Acı biber ve domates salatası ile de lezzetli olur.


    [​IMG]
    Tirit :
    Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır.. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır.. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir.Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır.


    [​IMG]
    Tarhana Çorbası:
    Yazın hazırlanıp kurutulan tarhana bir miktar suda eritilir. Bir tencerede kızartılan salça, yağ,kıyma ve sarımsağın üzerine ilave edilerek yeterince su eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır, İyice kaynadıktan sonra sıcak sıcak yenir.


    [​IMG]
    Karın (Mumbar) Dolması:
    Pirinç, kıyma, karabiber, kimyon ve tuz dolma içi hazırlandığı gibi karıştırılır. Karışım bol su ilave edilir. Karışım bir huni veya lamba şişesi yardımıyla mumbarın ağzından doldurulur. bir kapta su ilavesiyle pişinceye kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. Soğuyan dolma dilimlenip tereyağında kızartılarak da yenir.

    [​IMG]
    Denizli Turşusu:
    Biber, taze fasulye, salatalık, gök domates bir teneke veya küp içine yerleştirilir. Üzerine tuzlu sirke veya limon tuzu ilave edilir. Sarımsak soyularak içine atılır.Kabın ağzı sıkıca kapatılır.Bir müddet sonra turşu hazırdır.

     
  10. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL


    [​IMG]
    Patlıcan Kebap:
    Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir.


    [​IMG]
    Kaçamak:
    Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır .

    [​IMG]
    Kuzu Çevirme:
    Bütün kuzu eti iyice temizlenerek tuzlanıp biberlenir. Hafifçe sulandırılmış salça içine ve dışına sürülerek terbiye edilir. İçine lezzetli olması için kekik konur. Hazırlanmış olan kuzu eti yakılan odun közü üzerine dikilen çatal kazıkların üzerine bir kazığa geçirilerek oturtulur. Et iyice pişinceye kadar arada sırada çevrilerek pişirilir. Pişirme işlemi bir çukur kazılıp et içine sallanarak da yapılabilir.




    [​IMG]
    Sıyırma:
    Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir.


    [​IMG]
    Arabaşı:
    Özellikle yüksek bölgelerimizde kış mevsimlerinde pişirilir. Av hayvanlarının etinden ya da tavuk eti ile yapılır. Tavuk ve av hayvanlarının etleri iyice pişirilir. Acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Büyük bir siniye dökülerek soğutulur. Hamurun ortası açılır,et sulu çorba buraya konulur. Kaşıkla hamur alınıp çorbadan kaşıklanarak yenilir.

    [​IMG]
    Et Çevirmesi:
    Babadağ ve Sarayköy yöresinde daha yaygındır. Koyun sırtlarından yağ kesilir. Bu yağlar baharatla ovularak bir şişe dizilerek serin bir yerde bir süre bekletilir. Kuru soğan kıyılarak salça ile ovulur. Köz halinde olan kömür üzerine, şişlere dizilen yağlar pişmeye bırakılır. Yağlar pişerek akmaya başlayınca yufkalara sıra ile basılarak emdirilir. Yağlar iyice küçülünce ye kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra iyice emdirilen yufkalar salçalı soğanla siniler üstünde servis yapılır.

    [​IMG]
    Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi:
    Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir.


    [​IMG]
    Et Kapaması:
    Genellikle Babadağ yöresinde pişiririlen bir yemek çeşididir. Koyun, oğlak veya kuzu eti küçük parçalar halinde doğranır, salça ile ovulur. Sarımsak, soğan ve patates doğranır,Hepsi bir tencerenin içine doldurulur. Üzeri bir tava ile kapatılır ve tencere ters vaziyette kömür ateşinin üzerine konur ve pişmeye bırakılır. İstenirse tavanın boş kenarlarına pirinç ilave edilebilir veya suyu ile de ayrıca pilav pişirilebilir.. Et kapaması sıcak olarak, yanında salata ile servis yapılır.

    [​IMG]
    Sura:
    Koyun veya keçi etinin kaburga kısmının etinden yapılır. Etli kaburganın et kısmı kemiğinden ayrılarak açılır. Kemik ile et arasına pirinç, karabiber, kırmızıbiber ve baharat çeşitleri konup et kapatılarak dikilir. Sonra bir tencere içine oturtarak az su ve tuz ilavesiyle pişmeye bırakılır. Piştikten sonra olduğu gibi sofraya konur, sıcak olarak yenir. Bu yemek genellikle Kale ilçemiz ve köylerinde yapılmaktadır.


    [​IMG]
    Keşkek:
    Orta Asya'dan bu yana milli yemeklerimizden biridir keşkek. Keşkek en çok Babadağ'da usulüne uygun olarak yapılır. Keşkeğin ana maddesi yağlı keçi veya koç eti ile dövülmüş buğdaydır. Genellikle düğünlerde yapıldığı için, bu tarifimiz 750 kişiliktir. 40-45 kg. kadar yağlı keçi veya koç eti, 30 kg. dövülmüş beyaz buğday, 2 kg. tereyağıdır. Büyükçe bir kazan içinde buğday, başka bir kazanda et normal ateşte pişirilmeye başlanır. Buğday piştikçe ağır ağır ara sıra karıştırılır ve pişen etin suyundan eklenir. Et iyice piştikten sonra çıkarılır ve kemiğinden ayrılır ve iyice ezilir ve tamamen pişen buğdayın içine eklenir ve karıştırarak bir süre daha pişirilir. Daha sonra tereyağı bir tavada kızartılır.. Üzerine kırmızı biber ilave edilir. Keşkeğin üzerine tabaklara konduktan sonra gezdirilir. Yanında turşu veya salata ile birlikte yenir.

    [​IMG]
    Gındıra Çorbası:
    Ayıklanan ve temizlenen gındıra önce sıcak suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabuğundan ayrılır. Haşlama suyuna yağda kavrulmuş soğan ilave edilir. Ayrıca erik, ekşi ve tuz katılır. Sonra on dakika kadar daha kaynatılarak yenir. Gındıra çorbası, genellikle Çameli yöremizde yapılmakta olup lezzetli ve bol C vitaminlidir. Gındıra ayrıca bulgur ve pirinç pilavlarına da karıştırılarak yapılabilir.
     

Sayfayı Paylaş