1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Eğin Mutfağı

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 29 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Eğin Mutfağı

    Her ne kadar Prenses Eğine’nin, buraya “cennet gibi güzel bir bahçe” diyerek adını verdiği söylense de “eğin”, etimolojik olarak eğmek fiilinden gelen ve gövdenin biraz eğik olan yanı, sırt, arka, omuzlarla belkemiğinin bitimi arasında kalan eğimsi bölge anlamında bir sözcüktür. Yavuz Sultan Selim, Kafkasya’dan gelip buraya yerleşen halka geçimlerini sağlamaları için et kethüdalığını vermiş, onlarsa biraz daha fazlasını yaparak ilçeyi bugün dahi en iyi kasapların yetiştiği yer olarak bilinir kılmışlardır.
    Eğin’in coğrafyası da adını desteklemekte; engebeli, yokuş, sırtı dağ, önü nehir. Dolayısıyla düzlük araziler gibi tarıma çok da elverişli olmayan Eğin’de, yeni adıyla Kemaliye’de, sebzeler ve hatta et kurutulup kışlık olarak saklanıyor, zamanı geldiğinde bunlardan yüksek enerji veren yemekler hazırlanıyor. Sebzeler arasında fasulye neredeyse başı çekerken ceviz ve yörede 18 çeşidi bulunan dut ile yapılan tatlı ve çerezler yörede soğuk kışın daha kolay geçmesine yardımcı oluyor. Örneğin adını dövme sesinden alan “lök” bunlardan biri. Ceviz içi ve beyaz dut kurusu dibekte tokmakla dövülüp de yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelmeye başlayınca bir de ses çıkarıyor. Dikkatli dinlendiğinde l-ö-k harflerinin sesini veren bu işlemin adı tatlıya da verilmiş. Ama dövme işlemini en az bin kez yinelemek gerekiyor ki ceviz, yağını bıraksın, o sesi versin ve enerji tatlısı hazır hale gelsin.
    Yemeğe tatlandırıcı olarak atılmasından başka çoğu kez “zetrin” denilen kurutulmuş ot karışımı olan (oranları önemli) baharatta kullanılan 80’den fazla yeşil bitkinin Kemaliye’de doğal olarak yetiştiğinden; sazangillerden, barbus cinsi ve bıyıklı bir balık olan ve yörede turna balığı adıyla bilinen nehir balığının Kemaliye’de çokça tüketilen bir besin olduğundan ayrıca söz etmek gerek.
     

Sayfayı Paylaş