1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Et Nasıl Terbiye Edilir?

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 13 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

    İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın.

    Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.



    Et Terbiye Yöntemleri
    Malzemeler ;

    Soğan, Süt, Zeytinyağ, Limon Suyu

    Özellikle ızgara yapılacak etleri, 24 saat kadar önce, yumuşaması için süt ve zeytinyağına, güzel kokması ve tat alması için soğana yatırmak gerekir.

    Bu karışım istediğiniz lezzete göre ayarlanabilir. Sadece Zeytinyağ kullanabileceğiniz gibi, Süt ağırlıkta olmak üzere, süt-zeytinyağ karışımına yatırabilirsiniz.

    Soğanlar tercihe göre yuvarlak halkalar halinde doğranabilir ya da rendelenerek, süt-zeytinyağ karışımına katılabilir.

    Çokca yapılan bir hata, etlere kekik ve diğer baharatın pişme öncesi konmasıdır. Bu tür baharatlar pişme tamamlanmadan 5-10 dakika önce kullanılır. Terbiyeye konmaz. Unutmayınız.



    Et Nasıl Terbiye veya Marine Edilir:

    Etin terbiyesi için hazırlanan sos içerisinde çoğunlukla zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bir çok baharat çeşiti kullanılır. Izgara ve kebap tariflerimde kırmızı ve beyaz etlerin terbiyesi için kullandığım sos malzemelerini ve etin nasıl terbiye edileceği bilgisini veriyorum. Verdiğim bilgiler etlerinizi terbiye ederken sizlere kolaylık sağlayacaktır. Yalnız, eti doğru malzeme seçimi ile terbiye etmek yeterli değildir. Önemli olan terbiye edilmiş eti doğru yöntemle pişirmektir. Mangal veya elektrikli ızgara kullanarak etleri pişirirken dikkat edeceğimiz noktaları unutmamamız gerekir.

    Et Nasıl Pişirilir:
    Et terbiye edilmiş olsun veya olmasın, pişirirken etin kurutulmaması gerekir. Yani et kendi suyunu içerisinde tutması gerekir. Etin suyunu kendi bünyesinde tutmak çok kolay. Yapılması gereken kulandığımız mangal, elektrikli ızgara, ızgara tavası veya benzeri aletleri çok iyi ısıttıktan sonra etlerimizi pişirmeye başlamalıyız. Eti ızgara üzerine yaydığımızda, et yüzeyinde ızgara izlerinin çıkması ile birlikte, eti diğer yüzeyi üzerine döndürmemiz gerekir. Aynı izlerin ikinci yüzeyinde oluşmasıyla etin mühürlenmesi yani, et suyunun kendi içerisinde hapsedilmesi işlemi gerçekleşmiş olur. Etin pişirilmesi için bundan sonrası tamamen kendi damak zevkinize kalmış eti az, orta, çok pişmiş olarak dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz.

    Kırmızı ve Beyaz Et Terbiyesi İçin Malzeme Örnekleri:


    Biftek Terbiye Malzemesi:

    500 gr. Biftek ‘5 Parça’
    1 Türk Kahve Fincanı Ayçiçek Yağı
    1 Adet Orta Boy Soğan’ın Suyu
    1 Yemek Kaşığı Yoğurt
    1 Yemek Kaşığı Salça
    1 Diş Sarımsak
    1 Çay Kaşığı Tuz

    Dana Şiş Kebap Terbiye Malzemesi:


    Malzemeler:
    600 gr. Dana Bifteklik Lop Et
    Yeterli Miktarda Ayçiçek Yağı
    1 Çay Kaşığı Tuz
    1 Su Bardağı Süt
    1 Adet Soğan Suyu
    1 Çay Kaşığı Karabiber
    1 Çay Kaşığı Pul Biber
    1 Çay Kaşığı Tuz

    Kuzu Şiş Kebap Terbiye Malzemesi:


    600 gr. Kuzu Eti
    1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
    1 Su Bardağı Süt
    1 Adet Soğan Suyu
    1 Çay Kaşığı Karabiber
    1 Çay Kaşığı Pul Biber
    1 Çay Kaşığı Tuz
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 4 Ağustos 2015

Sayfayı Paylaş