1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Etli lahana dolması

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve arz-ı hal tarafından 26 Şubat 2012 başlatılmıştır.

  1. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    2 kilo dolmalık lahana
    500 gram kıyma
    2 adet soğan
    kaşık yağ
    Yeteri kadar maydanoz
    karabiber ve tuz

    Lahananın göbeği çıkarılır, büyükçe bir tencereye bol tuz ve su konularak ateşe sürülür. İçerisine lahana konup ağzı kapanır, orta ateşte yapraklar öldürülür. Hazırlanan yapraklar, soğuk suya çıkarılır, küçük parçalarda hazırlanır; kıyma, kereviz dolmasmdaki tarif üzerine yapılır. Küçük sarılıp pişecek kaba konur. Hafif limon, su ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
     
  2. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.261
    Beğenileri:
    5.771
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    4.918 ÇTL


    Malzemeler:

    1 lahana (orta boy)
    300 gr kıyma (dana-kuzu karışık)
    2 bardak pirinç
    1.5 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
    2 kuru soğan
    4-5 diş sarımsak
    2 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı kuru nane
    2 çay kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevenler miktarı arttırabilir)
    Maydanoz
    Tuz
    1-2 domates

    Sos için:

    Yarım limon
    1 kaşık damates salçası (silme)
    3-4 kaşık sıvı yağ
    Tuz

    Yapılışı:

    Lahananın dış yaprakları ayıklanır. Yapraklara zarar vermeden ayırabilmek için dip kısmından bıçak yardımıyla kesikler atılır. Lahana yaprakları kaynar suda 1-2 dakika haşlanır. Kevgir yardımıyla alınır, bütün yapraklara aynı işlem uygulanır ve soğumaya bırakılır.

    Sarmanın içini hazırlamak için kuru soğan, maydanoz, domates ve sarımsak ince doğranır. Pirinç bol suda yıkanır, süzülür. Doğranan malzemeler ve diğer iç malzemeleri karıştırılır. Lahanalar orta damarları ayıklanıp sarmalık hale getirilir. Dümdüz parçalar elde etmek için uğraşmayın, yaprakların kıvrımlı taraflarına iç koyup sarmak çok pratik oluyor.

    Tercihe göre değişir, ben kenarlarını kıvırmadan sararım. Pişerken pirinçler çıkmaz merak etmeyin. Genelde önce inncecik kalem gibi başlayan sarma maceram, kalın dolmalara dönüşür. Ama bu sefer sabırla devam ettim. Tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine sos hazırlanır. 1 kaşık salça, biraz zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyu karıştırılıp gezdirilir. Sarmaların üzerini basacak kadar sıcak su eklenir. Sarmalar açılmasın diye ağırlık konabilir. Evinizde yoksa cam veya boyasız porselen bir tabağı ters çevirip kapatabilirsiniz.
    Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

    Püf Noktası:

    Lahana sarması nar ekşisi ile çok güzel olur. Ekşi lahana yapraklarını sertleştiriyor.Antakya'da sarma pişmeye yakın 2 kaşık nar ekşisini 2-3 kaşık sıcak su ile seyreltip üzerine gezdirirler. Hem lezzetli olur hem de pişmesini engellemez...Sumak ekşisi de çok yakışır ama şart değil evde bunlar yoksa, limonla misler gibi olur ... :)
     

Sayfayı Paylaş