Etli lahana dolması

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#1
2 kilo dolmalık lahana
500 gram kıyma
2 adet soğan
kaşık yağ
Yeteri kadar maydanoz
karabiber ve tuz

Lahananın göbeği çıkarılır, büyükçe bir tencereye bol tuz ve su konularak ateşe sürülür. İçerisine lahana konup ağzı kapanır, orta ateşte yapraklar öldürülür. Hazırlanan yapraklar, soğuk suya çıkarılır, küçük parçalarda hazırlanır; kıyma, kereviz dolmasmdaki tarif üzerine yapılır. Küçük sarılıp pişecek kaba konur. Hafif limon, su ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
 

Papatya

Men sebete nebete...
Süper Moderatör
Katılım
6 Ags 2012
Mesajlar
22,831
Beğeniler
6,489
Şehir
Seattle.
#2


Malzemeler:

1 lahana (orta boy)
300 gr kıyma (dana-kuzu karışık)
2 bardak pirinç
1.5 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
2 kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevenler miktarı arttırabilir)
Maydanoz
Tuz
1-2 domates

Sos için:

Yarım limon
1 kaşık damates salçası (silme)
3-4 kaşık sıvı yağ
Tuz

Yapılışı:

Lahananın dış yaprakları ayıklanır. Yapraklara zarar vermeden ayırabilmek için dip kısmından bıçak yardımıyla kesikler atılır. Lahana yaprakları kaynar suda 1-2 dakika haşlanır. Kevgir yardımıyla alınır, bütün yapraklara aynı işlem uygulanır ve soğumaya bırakılır.

Sarmanın içini hazırlamak için kuru soğan, maydanoz, domates ve sarımsak ince doğranır. Pirinç bol suda yıkanır, süzülür. Doğranan malzemeler ve diğer iç malzemeleri karıştırılır. Lahanalar orta damarları ayıklanıp sarmalık hale getirilir. Dümdüz parçalar elde etmek için uğraşmayın, yaprakların kıvrımlı taraflarına iç koyup sarmak çok pratik oluyor.

Tercihe göre değişir, ben kenarlarını kıvırmadan sararım. Pişerken pirinçler çıkmaz merak etmeyin. Genelde önce inncecik kalem gibi başlayan sarma maceram, kalın dolmalara dönüşür. Ama bu sefer sabırla devam ettim. Tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine sos hazırlanır. 1 kaşık salça, biraz zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyu karıştırılıp gezdirilir. Sarmaların üzerini basacak kadar sıcak su eklenir. Sarmalar açılmasın diye ağırlık konabilir. Evinizde yoksa cam veya boyasız porselen bir tabağı ters çevirip kapatabilirsiniz.
Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

Püf Noktası:

Lahana sarması nar ekşisi ile çok güzel olur. Ekşi lahana yapraklarını sertleştiriyor.Antakya'da sarma pişmeye yakın 2 kaşık nar ekşisini 2-3 kaşık sıcak su ile seyreltip üzerine gezdirirler. Hem lezzetli olur hem de pişmesini engellemez...Sumak ekşisi de çok yakışır ama şart değil evde bunlar yoksa, limonla misler gibi olur ... :)
 
Top