1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Evde Bayram Çikolatası Nasıl Yapılır?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve yeşüLL tarafından 18 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. yeşüLL

    yeşüLL limitsizsiniz...! Özel üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    4.343
    Beğenileri:
    47
    Ödül Puanları:
    2.880
    Banka:
    46 ÇTL
    Ev hanımları bayramda gelen konuklara kendi el yapımı çikolataları ikram etmekten daha büyük mutluluk duyabilir. Peki evde çikolata nasıl yapılır? İşte gerekli malzemeler ve tarifi...

    Adanalı çikolata ustası Yiğit Zeyneloğlu'nun verdiği bilgiye göre, fındık ezmeli bayram çikolatası için gerekli malzemeler 150 gram şeker, 10 gram fındık, 50 gram su ve 300 gram bitter çikolatadan oluşuyor. 4-5 TL'ye mal olan bu malzemelerden çikolatanın büyüklüğüne göre 20 ya da 25 adet, başka bir ifadeyle 500-600 gram bayramlık çikolata çıkıyor. Malzemeler biraz artırıldığında, bir kilogram çikolatayı 8-10 TL'ye mal etmek de mümkün oluyor.

    Yapılışına gelince; şeker ve 50 gram su kaynatılarak yoğun kıvama geldiğinde, robotta çekilmiş fındık ile karıştırılır. Hamur haline gelen bu karışım elde iyice yoğurulur. Elle yuvarlanarak çeşitli şekiller verilen bu karışım, eritilen çikolataya batırılarak bir tepsinin üzerinde kurumaya bırakılır. Üzerine bir adet de tüm fındık eklenen çikolatalar daha iyi donması için buzdolabına kaldırılır.

    Zeyneloğlu, çikolatanın yanı sıra konuklarına tatlı ikram etmek isteyenlere de ''Yaz Bayramı Kupu'' adını verdiği meyveli, dondurmalı özel üretimi öneriyor.

    Bu tatlının malzemeleri dondurma, dağ meyveleri sosu, küçük parçalar halinde doğranmış mevsim meyveleri, süzme yoğurt ve bisküvi parçalarından oluşuyor.

    Yapılışı; kup bardağına önce bir kaşık dağ meyveleri sosu konur. Bunun üzerine bir kaşık süzme yoğurt, ardından doğranmış mevsim meyveleri ilave edilir. En üst tabakaya da üç kaşık dondurma eklendikten sonra bardağın kenarları bisküviyle dekor edilebilir. Dondurma eridikçe altta kalan meyve ve yoğurda ayrı bir tat ve serinlik verecektir.

    Son derece hafif, karaciğeri ve mideyi yormayan bu tatlının bir kup bardağının 40-50 kuruşa mal olduğunu belirten Zeyneloğlu, ''Bunun için evde bulunan ancak, bir kenarları çürümeye başlamış ama atılmak da istenmeyen meyveler değerlendirilebilir'' dedi.

    (AA)
     
  2. zevzek

    zevzek zevzek® Özel üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    518
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    630
    Yer:
    istanbul
    Banka:
    19 ÇTL
    bence ev hanımları dışardan getirilen hazır çikolatadan daha büyük mutluluk duyacaklardır :P :D
     

Sayfayı Paylaş