1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Evde Mayonez Yapımı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve jeriko tarafından 30 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. jeriko

    jeriko Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    5.268
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    4.480
    Meslek:
    657
    Yer:
    Anadolu (bu kadar ayrıntı iyi)
    Banka:
    314 ÇTL
    MALZEMELER

    1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı (iyi kalitede)
    1 Adet Yumurta
    1 Çay kaşığı tuz
    1 Çorba kaşığı limon suyu
    1 Çorba kaşığı sirke



    HAZIRLANIŞI

    Mayonez nasıl yapılır bilmiyorsanız, sadece bir yumurta sarısının koskocaman bir bardak ayçiçek yağını emip katılaşması size garip gelebilir. Gerçekten garip.

    Bir çırpma kabına yumurtanın sarısı konulur. Ama beyazından ayırmak için çok çaba sarfedilmez; biraz beyazından da girsin içine. Çırpma kabında ya da mikserde yağ bulaşığı olmaması çok müühimdir.

    Mikserle bu yumurta sarısı çırpılmaya başlanır ve mayonezin yapımı bitene kadar çırpılmaya ara verilmez.

    Yumurta sarısının güzelce çırpıldığına kanaat getirdikten sonra yağdan bir damla damlatılır. (Çırpmaya hiç ara verilmiyor.) Bu yağ yumurta tarafından iyice emildikten sonra yarım çay kaşığı daha yağ ilave edilir. Bu da yumurta tarafından iyice emildikten sonra üst üste 3-4 çay kaşığı yağ ilave edilir. Bu yağ da yumurta tarafından iyice emildikten sonra kalan yağ 3-4 seferde kaba boşaltılır. Her seferinde yağ koyduktan sonra yumurta yağı çekene kadar çırpılır.

    Eğer yumurta yağı çekmeden yağ ilave ederseniz mayonez kesilir. Süt kesiği gibi bir görünüm olur ve bunu ancak yağ yerine kullanabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız baştan deneyin ve bozuk mayonezi yağ niyetine kullanın. Aman dikkat; mikseri ve çırpma kabını hiç yağ kalmayacak şekilde yıkamadan başlamayın; o da kesilir yoksa. Ama bu kesilme işi sizi korkutmasın. Onlarca sefer yaptım, sadece iki kere başıma geldi. İlk başlarda o da.

    Tüm yağ yumurtaya yedirildikten sonra sirke konur ve biraz çırpılır. Yağ kokusu gidecek, kokusu mayoneze benzeyecektir. Sirke yedirildikten sonra limon suyu konur ve biraz çırpılır. Mayonezin rengi sarıdan beyaza dönecektir. En son olarak da tuzu ilave edin. Tuz da karışınca mikseri artık kapatabilirsiniz.

    Eğer rengi sizi tatmin etmediyse yumurtayı koyarken beyazından biraz daha fazla karıştırın sarının içine. Yok; yine de olmadı, daha beyaz olsun diyorsanız, içine bir miktar oksijenli su (Hidrojen Peroksit), çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) veya bir başka beyazlatıcı (mesela ekmeklere sıkça konan Aseton Peroksit) koymayın. Onları ancak insan sağlığına önem vermeyen hazır gıda üreticileri koyar. Siz tam beyaz olmasa da böyle tüketin.

    Alıntı
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Bir kez denedim acemilikti sanırım olmadı şimdi hazır alıyorum.
     
  3. Mavi Gül
    Avare

    Mavi Gül ѕση_¢ıqℓıк Özel üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    4.647
    Beğenileri:
    375
    Ödül Puanları:
    3.730
    Yer:
    Misafir Sevmez
    Banka:
    677 ÇTL
    mayonez sevmiyorum
     
  4. Safir
    No Mood

    Safir Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.205
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    151 ÇTL
    Kendisini çok severim amma evde yapmaya çalışmak kanımca işkence :D Kalabalık bir günde "ben yaparım" diyen bir arkadaş sayesinde yumurta kokusundan bir kez daha tiksinip marketten hazır almaya karar verdiğimiz enfes sos :)

    Not: deneyecek arkadaşlara yürekten başarılar diliyorum efenim :D
     
  5. jeriko

    jeriko Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    5.268
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    4.480
    Meslek:
    657
    Yer:
    Anadolu (bu kadar ayrıntı iyi)
    Banka:
    314 ÇTL
    Yok efenim gözümüz korktu.Hazıra devam.
    Ama ketçabı yapmayı deneyeceğim.Ketçap konusunda umutluyum.:)
     
  6. Gizemli Cadi

    Gizemli Cadi Forum Gururu

    Katılım:
    17 Mart 2009
    Mesajlar:
    2.531
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    1.880
    Meslek:
    Öğretmen diyolar bana sıradışı olsamda
    Yer:
    Cadilar FAN Klüp
    Banka:
    7 ÇTL
    Bir aralar ben yapıyordum ama bu malzemelerde bir eksiklik var ama ne...? ;;) Zaten katkı maddesi koymadan beyaz olması mümkün değil..Sarı değil ama krem rengi elde etmek mümkün..:P Püf noktası var bunun ama söylemem...;;P
     

Sayfayı Paylaş