1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Fast Food'a Bayılmamızın Bir Sebebi Var

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 12 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    Bu araştırma abur cuburlara bağımlılığın nedenlerini ortaya koydu
    Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar fast food yemeye programlı genlere sahip olduğumuzu söylüyor "Bu yiyecekler beynimize 'bizi daha fazla ye ve daha mutlu ol' mesajı veriyor. Gıdalarla yaşanılan haz uyuşturucularla yaşanılan hazza çok benziyor" diyor. İnsanlar yağ tuz ve şekerin tadını sevmeye programlı. Yağlı yiyecekler atalarımızın kıtlık günlerinde dostu. Kalori rezervi olarak kullanıyorlarmış. Zira tuz da öyle. Vücutta suyu tutuyor dehidratasyona uğramamalarını sağlıyor. Yağ tuz ve şekerin tadını alarak hayatta kalacağımız yiyecekleri tercih etmeyi öğrendik. Kanar'a göre fast food gibi abur cubur bağımlılığındaki dış etkenleri unutmamalıyız istediğimiz lezzetler makul fiyatlar ve maksimum ulaşılabilirlikle karşımıza çıkıyorlar

    Fast food denince genellikle akla hamburger pizza geliyor. Ancak Türk tipi fast food'larımız da var: Lahmacun simit pide kebap döner baklava çiğköfte... Hepsinde inanılmaz düzeyde karbonhidrat tuz ve yağ var. Bir porsiyon pide yediğinizde büyüklüğüne göre 6-8 dilim beyaz ekmek 2-3 tatlı kaşığı yağ ve ortalama 120-150 gram et tüketmiş oluyorsunuz. Kanar "Halbuki bir öğünde bu kadar karbonhidrat tüketmeye hakkımız yok! Türk tipi fast food listesine son yıllarda giren çiğköftenin içindeki bulgura bir lafım yok bizim için çok değerli bir besin. Ama lavaş arası çiğköfte yine ciddi bir karbonhidrat yükü. 3-4 dilim ekmek içinde 2-3 dilim ekmek tüketiyor gibiyiz. Lahmacun bu listede en masumu. Ancak porsiyon rekabetinden etkilenerek gitgide büyümesi endişemi arttırıyor. Baklavamız ne yazık ki fast food kültürüne girmiş durumda. Her hafta yediğiniz iki dilim baklava yılda ortalama üç kilo aldırabilir" görüşünde

    Cips kraker çikolata kek şekerleme şekerli yiyecekler bisküviler gibi abur cubur gıdalar ambalajlarıyla çağırıyor ve yedirtiyor desek abartmış olmayız. Markette reyona uğramadan geçseniz bile son dakikada hatırlamanız için kasaların önünde bekliyor. Ortalama bir insan yiyecekle ilgili günde 200'den fazla karar veriyor. Bu kararlar açlıktan alınmıyor. Ambalaj tabak arkadaşlar aile etiket renk müzik karar almada çok etkili.

    UYUŞTURUCU GİBİ ETKİLİYOR

    İşte sıkı durun. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya abur cubur tüketmeye başladıktan sonra neden durulamadığının araştırma konusu olduğunu söylüyor. Bilim adamları üç kobaydan birini sadece aburcubur ikinciyi ağırlı sağlıklı yiyecek ve daha az abur cubur üçüncüyse sadece sağlıklı yiyecekle besledi. Yedikleri sırada üç kobayın da ayaklarına elektrik verildi. Sadece sağlıklı yiyeceğe alışık olan derhal yemeyi kesti. İkincisi de çok beklemeden yemeği bırakarak bu ciddi uyarana tepki verdi. Sadece abur cuburla beslenense rahatsız olmayıp yemeğe devam etti. Dr. Kaya "Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor" diyor.
    Bu gıdalardaki yüksek tuz miktarı da bağımlılık yapıcı maddelerden biri. Tuzlu gıdada beynin ödül ve zevk merkezlerinde opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor. Bunun yanında tuzlu gıda seçimi dürtü özlem açlık ve opiat yoksunluk belirtilerini baskılayabiliyor.

    MUTSUZLUK VE ÖFKE

    Abur cubur fast food 'yemeği sonlandırma' duygusunu azaltıyor. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor. Uzmanlar buna 'Duygusal yeme' diyor. Uzman Psikolog Aylin Gündoğdu'ya göre duygu durum değişiklikleri nedeniyle yeme davranışı klinikte çok sıklıkla karşılaşılan vakalar. Temelinde genellikle mutsuzluk yalnızlık öfke endişe gibi olumsuz duygularla baş etme amacıyla yiyeceğe yönelme o duygunun yarattığı olumsuz etkiden kurtulma isteği var.

    Bir bağımlıyı nasıl anlarsınız?

    Hızlı yemek yer.
    Fazla şekerli içecek ve yiyecek tüketir.
    Göbeklidir.
    Ciltte yağlanma ve sivilcelenme yaşar.
    Aşırı terler.
    Kontrolsüz tuz tüketir.
    Anksiyeteye (kaygı bozukluğu) yatkın.
    Sindirim sistemi problemleri yaşar.
    Kontrolsüz yeme atakları geçirir.
    Gece yemek yer.
    Gün içerisinde dikkat dağınıklığı yaşar.

    BAĞIMLILAR ANLATIYOR

    Özge Sevim (23)

    Hırsımı abur cuburdan alıyordum. Çikolata ve cipse çok düşkündüm. Midem aldığı kadar yerdim. Envai çeşit abur cuburumu kucağıma döker seçip seçip yerdim. Onlara ulaşamayacağımı hissedince kötü olurdum. Çok kilo alınca uzmana başvurdum.

    Burak Arpak (24)

    Haftada en az 3 gün fast food bolca abur cubur yiyordum. Bence bağımlılık yapan kokusuydu. Kokusu aklıma gelince gece yarısı dahi eve sipariş ediyordum. Bunları yemek sigara içmek gibi. Üstelik büyük seçenekli mönüleri tercih ediyordum.
    90 kiloya çıkınca dur dedim...

    Yeşim İlal (48)

    Acıktığımda çikolata yerdim. Tatlı yiyince tuzlu tuzlu yiyince tatlı istiyordum. İstifra edecek kadar yiyebilirdim. Yedikçe mutlu oluyordum. Destek almaya başladıktan sonra ilk 21 gün zor geçti. Sonra dilimin üstündeki tat alma duygusu şekersizliğe alıştı. Kilo verdim.

    Elif Ertemel (24)

    Tek sevdiğim yiyecek abur cuburdu. Lahmacun simit börek gibi hamur işlerini seviyordum. Yeni bir ürünün reklamını izlesem hemen gidip alıyor ve deniyordum. Marketten sadece abur cubur alışverişi yapardım.
    90 kiloyu geçince aklım başıma geldi.
     

Sayfayı Paylaş