1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Fazla et ve alkol tüketen erkeklerde 'gut' tehlikesi

Konusu 'Gerekli Bilgiler' forumundadır ve 'katniss' tarafından 11 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. 'katniss'

    'katniss' Üstat

    Katılım:
    13 Haziran 2013
    Mesajlar:
    1.477
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    2.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    memur
    Yer:
    Yerin altından
    Banka:
    1 ÇTL
    Gut hastalığı, çeşitli nedenlerle ürik asit düzeyinin yükselmesi ve kemiklerde yada eklemlerde zamanla birikime neden olarak ağrılı enfeksiyonlara yol açması ile ortaya çıkan süreğen ve iltihabi bir hastalıktır. Kralların hastalığı olarak bilinen gut hastalığı, romatizmal hastalıklar içinde en ağrılı olan hastalıklardan biridir.Gut hastalığında, vücuttan atılamayan fazla miktarda ürik asit, eklemlerde tutunarak, şişlik, kızarıklık ve çok fazla ağrıya neden olur. Gut hastalığının 50 yaş üzeri erkeklerde ortalama yüzde 1- 1,5 oranında görüldüğünü, bu oranın büyük çoğunluğunun da fazla kilolu, aşırı et ve alkol tüketen erkekler olduğunu açıklayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Fresko, “Gut, gençlerde çok nadir görülür. Kadınlarda da menopoz öncesi östrojen hormonu sayesinde, guta neden olan ürik asit vücuttan atılır. Menopoz sonrası, östrojen hormonu azaldıkça kadınlarda görülme ihtimali artabilir. Bunun yanında tansiyon ilacı kullanan kişilerde de gut atakları geçirme riski daha fazla” dedi.

    ÖNCE AYAK BAŞ PARMAĞINDA ORTAYA ÇIKIYOR

    İnsanlarda ürikaz enziminin olmaması nedeniyle, hayvanlardaki gibi vücudun ürik asitten tam olarak temizlenmediğini söyleyen Prof. Dr. Fresko, “Bunun yanı sıra, gut hastalığı alkol ve et ile çok fazla ilişkili bir hastalık. Alkol, ürik asit yapımını artırdığı gibi vücuttan atılımını da azaltıyor. İlk önce ayak baş parmağında kızarıklık, şişlik ve şiddetli ağrı ile ortaya çıkan gut hastalığı, kronikleştikçe ayak bileğine, dize, dirseğe ve el parmaklarına kadar çıkabilir. Aşırı ağrı 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Hastaların öncelikle fazla kilolarından kurtulması, fazla miktarda kırmızı et, midye, kalamar, ıstakoz gibi kabuklu yiyecekleri ve alkolü tüketmemesi gerekiyor. Çünkü bu yiyecek ve içecekler, ürik asit miktarını yükseltir. Hastalar proteini süt ve peynirden alabilir. Bunun yanı sıra hastalarımıza eklem şişliğini azaltmak ve ürik asit seviyesini düşürmek için ilaç tedavisi de veriyoruz” diye konuştu.

     

Sayfayı Paylaş