1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Felsefe dersi 11. Sınıflar ı. Dönem ıı. Ortak yazılı sınavı

Konusu 'Yazılı Soruları / Testler' forumundadır ve Foreign tarafından 12 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Foreign

    Foreign Katılımcı

    Katılım:
    6 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    147
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    620
    Meslek:
    Grafiker
    Banka:
    0 ÇTL
    FELSEFE DERSİ 11. SINIFLAR I. DÖNEM II. ORTAK YAZILI SINAVI

    1.) ” İnsanoğlu önceleri, doğada olup bitenlerin, kendinden daha güçlü olduğuna inandığı bazı varlıklardan kaynaklandığını düşünmüş, bu varlıkların yardımını sağlamak için büyüye başvurmuştur. Daha sonra doğada olup bitenlerin kaynağı olarak Thales suyu, Anaksimenes havayı, Herakleitos ateşi göstermiştir.”
    Buna göre, doğada olup bitenleri açıklamada Thales, Anaksimenes ve Herakleitos’un yaklaşımını öncekilerden ayıran temel fark hangisidir?
    A) Düşünmede sonuçtan çok sürece önem verme
    B) Bilimsel yöntem ve tekniklerden faydalanma
    C) Olup bitenleri birden çok nedene bağlama
    D) Doğadaki varlık ve olaylara anlam verme
    E) Doğada olup bitenleri doğal güçlerle açıklama

    2.) “Güzelliğin on para etmez şu bende ki aşk olmasa ” diyen Aşık Veysel ile “Var olmak algılanmış olmaktır.” diyenBerkeley’in bu görüşlerinin ortak yönü aşağıdakilerden
    hangisinin vurgulanmasıdır?
    A) Soyut olanın önemsiz olduğu
    B) Somut olanın önemsiz olduğu
    C) Asıl olanın özne olduğu
    D) Asıl olanın nesne olduğu
    E) Değerlerin belirsiz olduğu

    3.) Aşağıdaki filozof-akım eşleştirmelerinden
    hangisi yanlıştır?
    A) Platon-İdealizm
    B) Aneksimenes-Monizm
    C) Demokritos-Plüralizm
    D) Herakleitos-Düalizm
    E) Hobbes-Materyalizm

    4.) – Var olan her şey maddedir.
    – Duyum ve düşünce, insan organizmasının bir
    hareketidir.
    – Evren de hiç bir rastlantı yoktur. Her şey mekanik bir
    nedensellik sonucun da ortaya çıkar.
    Bu görüşler aşağıdaki felsefe akımlarından hangisine aittir?
    A) İdealizm
    B) Materyalizm
    C) Pozitivizm
    D) Emprisizm
    E) Rasyonalizm


    5.)”Çocuklar, çizgi film kahramanı Hayalet Casper’ın
    gerçekten de var olduğuna inanabilirler. Fakat yetişkinler
    arasında da varlığın sadece madde olmadığına inananlar vardır.”
    Aşağıdakilerden hangisi, Casper’ın mevcudiyetine inanmasa bile, ruhsal varlıkların var olabileceğine inanır?
    A) Pragmatist
    B) Rasyonalist
    C) Varoluşçu
    D) Materyalist
    E) İdealist

    6.) Thales : Her şeyin en temel maddesi sudur.
    Anaksimandros : Doğada va rolanla rın “apeiron belirsi z” adlı bir maddeden meydana gelmiş tir.
    Anaksimenes : Var olan her şey, sıcak nefes anlamına gelen
    havadan oluşmuş tur.
    Empedokles : Her şeyin dört temel maddesi vardır: hava, ateş, toprak ve su.
    Buna göre adı geçen filozoflar, aşağıdaki sorulardan hangisine cevap aramaktadırlar?
    A) Evrenin ilk öğesi (özü) nedir?
    B) Evren değişir mi?
    C) Bilgimiz ne ile başlar?
    D) İnsan, aklıyla evre ni kavrayabilir mi?
    E) Sonsuz olan nedir?

    7.) “Bir çete çatışmasında çete üyeleri tarafından kurşuna dizilerek acımasızca öldürülen polis memuru Alex Murphy’nin bedeni çelikten yapılmış bir robotla birleştirilir ve Robo Cop adı verilir. Artık o yarı insan, yarı robottur.”
    Paragrafta anlatılanlar, aşağıdaki filozoflardan en fazla hangisinin görüşleriyle savunulabilir?
    A) Platon B) Descartes C) Le Mettrie
    D) Spinoza E) Farabi

    8.) “Platon'a göre asıl varlıklar hiç değişmeyen, oluş hâlinde
    bulunmayan, öncesiz ve sonrasız varlıklardır.”
    Platon tanımını verdiği bu varlığa ne ad vermektedir?
    A) İyi B) İdea C) Akıl D) Madde E) Fenomen

    9.) Platon'a göre, aşağıdaki varlıklardan hangisi görünüşler dünyasında yer alan varlıklardan biridir?
    A) Güzellik
    B) Cesaret
    C) İyilik
    D) İyi insan
    E) Adalet
    10.) Aşağıdakilerden hangisi varlık felsefesinin sorduğu sorulardan birisi değildir?
    A) Vahiy mümkün müdür ?
    B) Varlığın ana maddesi (Arkhe'si) nedir?
    C) Varlık birlik midir? Çokluk mudur?
    D) Gerçek var olan nedir?
    E) Evrende nasıl bir düzen vardır?

    11.)Aşağıdaki filozoflardan hangisi varlık felsefesinde varlığın olup olmaması konusunda diğerlerinden ayrılır?
    A) Demokritos B) Platon C) Lao Tse D) Husserl E) Hegel
    12.) Aşağıdaki filozof-akım eşleştirmelerinden
    hangisi yanlıştır?
    A) Descartes- Monizm
    B) Husserl- Fenomenoloji
    C) Nietzche-Nihilizm
    D) Mark-Materyalizm
    E) Platon-İdealizm

    13.) “Zihnim de bir takım algılar, tasarımlar var. Öte yandan bunların kaynağının ben olmadığımı da biliyorum. Çünkü rüyalarım gibi tamamen ben de olup biten şeylerle, gerçek hayatta veya varlıkta olup biten şeyler arasında bir ayrım yapmam gerekir. O hâlde varlık algıdan ibaret olamaz. Tam tersi ne varlık, var olduğu için var lığın algısı vardır.”
    Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’in bu düşüncesiyle
    tutarlı değildir?
    A) Varlık, zihnin bir üretimi değildir.
    B) Varlık, değişimden ibarettir.
    C) Varlık ile düşünce arasında bir denklik vardır.
    D) Var olmayanın algısı da olmaz.
    E) Varlık kişiden kişiye değişmez.

    14.) Toprağa atılan tohum, bitkiye dönüşür; bitki de
    ürün verir ve kendisi ortadan kalkar.
    Varlıktaki bu değişim süreci aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
    A) İdea
    B) Yokluk
    C) Biçim
    D) Fenomenoloji
    E) Diyalektik

    15.)“Varlık felsefesi varlığı bütün olarak ele alırken en
    genel ve en temel sorgulamaları yapar.”
    Buna göre aşağıdakilerden hangisi varlık felsefesinin sorduğu sorulardan biri değildir?
    A) Oluş nedir?
    B) Varlık nedir?
    C) Varlık kaç tanedir?
    D) Varlığın bilgisine ulaşılabilir mi?
    E) Zihin ve duyu organlarımızın ulaşamadığı bir varlık
    var mıdır?

    - B Grubu
    1 E
    2 C
    3 D
    4 B
    5 E
    6 A
    7 C
    8 B
    9 D
    10 A
    11 C
    12 A
    13 B
    14 E
    15 D
     
  2. felsefe_mi

    felsefe_mi ...!... Özel üye

    Katılım:
    14 Kasım 2011
    Mesajlar:
    3.556
    Beğenileri:
    416
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    40 ÇTL
    Bunlara bakınca acaba zor mu hazırladım dedim ama :)
    1. dönem 2. yazılı ama ahlak ile ilgili sorunun hiç olmaması garip.
    Teşekkürler...
     

Sayfayı Paylaş