1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Geometrik cisimlerin alan hesaplamaları

Konusu 'Matematik & Geometri' forumundadır ve Suskun tarafından 3 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    GEOMETRİK CİSİMLERİN ALANLARI NASIL HESAPLANIR?

    KARE'NİN ALANI:
    A = a.a
    (a karenin bir kenarı)

    örnek: Bir kenarının uzunluğu 2cm olan karenin alanını bulunuz.
    A= 2.2= 4cmkare(cm2)

    DİKDÖRTGEN'İN ALANI:

    A = a.b
    (a kısa kenarı, b uzun kenarı)

    örnek: Uzun kenarı 7cm ve kısa kenarı 4cm olan dikdörtgenin alanını bulunuz.
    A= 4.7= 28cmkare

    YAMUK'UN ALANI:
    A = (a+c).h / 2
    (a alt taban uzunluğu, c üst taban uzunluğu, h yükseklik)


    örnek: Alt taban kenarı 7cm, üst tabanı 5cm ve yüksekliği 6cm olan yamuğun alanını bulunuz.
    A= (7+5).6/2= 12.6/2= 72/2= 36cmkare

    PARALELKENAR'IN ALANI:
    A = a.h
    (a taban kenarı, h tabana inen yükseklik)

    örnek: Tabanı 8cm ve tabana inen yüksekliği 5cm olan paralelkenarın alanını bulunuz.
    A= 8.5= 40cmkare

    EŞKENAR DÖRTGEN'İN ALANI:
    A = e.f / 2
    (e ve f eşkenar dörtgenin köşegenleri)

    örnek: Köşegen uzunlukları 5cm ve 6cm olan eşkenar dörtgenin alanını bulunuz.
    A= 5.6/2= 30/2= 15cmkare

    KÜP'ÜN ALANI:
    A = 6.a.a
    (a küpün bir kenarının uzunluğu)

    örnek: Bir ayrıtının uzunluğu 3cm olan küpün alanını bulunuz.
    A= 6.3.3= 54cmkare

    DİKDÖRTGENLER PRİZMASI'NIN ALANI:
    A = 2( a.b + a.c + b.c)
    (a en, b boy, c yükseklik)
    (kibrit kutusu)

    örnek: Boyutları 1cm, 2cm, 3cm olan dikdörtgenler prizmasının alanını bulunuz.
    A= 2(1.2+1.3+2.3)= 2(2+3+6)= 2.11= 22cmkare

    KARE PRİZMA'NIN ALANI:
    A = yanal alan + 2.taban alan
    A = 4.a.b + 2.a.a
    (a kare olan tabanın bir kenarı, b yükseklik)

    örnek: Taban kenarı 2cm ve yüksekliği 3cm olan kare prizmanın alanını bulunuz.
    A= 4.2.3+2.2.2= 24+8= 32cmkare

    SİLİNDİR'İN ALANI:
    A = yanal alan + 2.taban alan
    A = 2.π.r.h + 2.π.r.r
    (π=3,14 alırız, r taban yarıçapı, h yükseklik)

    örnek: Taban yarıçapı 1cm ve yüksekliği 4cm olan silindirin alanını bulunuz.(π=3)
    A= 2.3.1.4+2.3.1.1= 24+6= 30cmkare

    DİK PRİZMALAR
    Küp, Kare Prizma, Dikdörtgenler Prizması, Üçgen Prizma

    DİK PRİZMALARIN YÜZEY ALANI:
    A= 2.(taban alanı) + (yükseklik).(tabanın çevre uzunluğu)

    örnek: Taban alanı 24 cmkare, yüksekliği 9cm, taban çevresi 24 cm olan üçgen dik prizmanın yüzey alanını bulunuz.
    A= 2.(24) + (9).(24)
    A= 48 + 216 = 264cmkare

     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    GEOMETRİK CİSİMLERİN ALANLARI TEST SORULARI



    1. Kısa kenarı 23 m, uzun kenarı 25 m olan tarlanın alanı kaçtır?

    A)250
    B)275
    C)575
    D)460


    2. Bir ayrıtının uzunluğu 8 cm olan karenin alanı kaçtır?

    A)8
    B)32
    C)16
    D)64


    3. Alt tabanı 3 cm, üst tabanı 1 cm,yüksekliği 4 cm olan yamuğun alanı kaçtır?

    A)4
    B)8
    C)16
    D)20


    4. Bir ayrıtının uzunluğu 3 cm olan küpün alanı kaçtır?

    A)12
    B)27
    C)18
    D)36

    5. Tabanı 12 cm ve yüksekliği 5 cm olan paralelkenarın alanı kaçtır?

    A)60
    B)48
    C)24
    D)10


    6. Alanı 24 santimetrekare olan eşkenar dörtgenin köşegenlerinden birini uzunluğu 6 cm olduğuna göre diğer köşegeni kaçtır?

    A)4
    B)6
    C)8
    D)12


    7. Boyutları 2 cm, 3 cm, 4 cm olan dikdörtgenler prizmasının alanı kaçtır?

    A)24
    B)32
    C)40
    D)52


    8. Taban ayrıtı 4 cm,yüksekliği 6 cm olan kare prizmanın alanı kaçtır?

    A)10
    B)11
    C)15
    D)17


    9. Dik prizmaların yüzey alanının formülü nedir?

    A)axbxc
    B) (taban alanı)x(yükseklik)
    C) 2.(taban alanı) + (yükseklik).(tabanın çevre uzunluğu)
    D)(a+b+c)xh


    10. Taban yarıçapı 3 cm,yüksekliği 5 cm olan silindirin alanı kaçtır? (π=3)

    A)144
    B)196
    C)204
    D)264



    CEVAPLAR:

    1)C 6)C
    2)D 7)D
    3)B 8)B
    4)B 9)C
    5)A 10)A




     

Sayfayı Paylaş