1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Gıda Allerjisi

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 12 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir. Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir.
    Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır. Bunlar gıdalar içinde bulunan toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır.
    Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise sadece bazı kişilerde oluşur. Genel olarak 2 gruba ayrılır:

    1. Allerjik olmayanlar: Örnek; doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı şişkinlik gaz ve ishale neden olabilir. Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır).

    2. Allerjik gıda reaksiyonları
    Gıda allerjileri ne oranda görülür?
    Gıda allerjileri erişkinlerde %1 çocuklarda %2.5 oranında görülmektedir.
    Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder:
    1. Çocuklarda gıda allerjileri daha sıktır
    2. Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır.
    Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır.

    En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?
    Gıda allerjilerinin %90’ı;
    Çocuklarda
    Süt
    Yumurta
    Yerfıstığı
    Buğday
    Soya
    Fındık ceviz…
    Erişkinlerde
    Yerfıstığı
    Fındık ceviz…
    Balık
    Deniz kabukluları

    Gıdalar arasında çapraz reaktivite nedir?
    Bağışıklık cevapları maddelerin tamamına değil “epitop” adı verilen bazı özel allerji yapıcı bölgelerine karşı gelişir. Gıdalar ve diğer allerjenler arasındaki bu allerji yapıcı bölge benzerliği çapraz reaksiyonlara neden olabilir.
    Gıda-gıda gıda-polen gıda-mite ya da gıda-lateks şeklinde çapraz reaksiyonlara rastlanmaktadır.
    Örnek olarak inek sütüne allerjisi olanlar koyun veya keçi sütüne karşı çapraz allerjik reaksiyon verebilirler.
    Diğer örnekler;
    İstakoz - Karides – Yengeç
    Mite – Kabuklu deniz ürünleri
    Lateks – Kestane Avakado Muz
    Gıda allerjilerinde ne gibi bulgular görülür?
    Bir gıda farklı kişilerde farklı semptolara neden olabilir
    Aynı kişide farklı zamanlarda farklı semptomlara neden olabilir
    Aynı kişide farklı dozlarda farklı semptomlara neden olabilir.
    Mide barsak sistemi
    Bulantı-kusma
    Karın ağrısı krampları
    İshal
    Solunum sistemi
    Nezle
    Astım
    Soluk borusunda ödem
    Deri
    Kaşıntı
    Kızarıklık
    Ürtiker ve anjioödem
    Egzema
    Anafilaksi
    Bu bulguların hemen tamamının birarada olabildiği ayrıca tansiyon düşüklüğü kalp atım sayısında artma ve şuur kaybı ile seyredebilen en ağır allerjik reaksiyondur.
    Gıda allerjisi ile birlikte olan klinik tablolar
    “Çölyak hastalığı” “Eozinofilik gastroenterit” gibi sindirim ve barsaktan emilim bozukluğuna sonuçta büyüme gelişme geriliğine neden olan hastalıklar.
    Astım rinit ve diğer solunum yolu hastalıkları.
    Atopik dermatit (egzama)
    Gıda allerjisi ile ilişkisi tartışmalı olan klinik tablolar
    İrritabl kolon (huzursuz barsak)
    Migren
    Hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromu
    İltihabi barsak hastalığı
    Depresyon
    Enürezis (uykuda idrar kaçırma)
    Kronik yorgunluk sendromu
    Epilepsi (sara hastalığı)
     

Sayfayı Paylaş