1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz
Notu Gizle
Merhaba Ziyaretçi.

Forumda "YAZ" konulu resim yarışması düzenledik. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz.

Sizi de yarışmaya katılıma davet ediyoruz...

Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 1 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.240
    Beğenileri:
    299
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    3.089 ÇTL

    [​IMG]
    Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır


    - Ambalaj gazları gıdanın bozulmadan korunabilmesi için ambalaj içine verilen hava dışındaki gazlar, inert gazlar,
    - Asitler asitliği artıran, gıdada eksi tat oluşumunu sağlayan maddeler,
    - Asitliği düzenleyiciler gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden maddeler,
    - Ayırıcılar metalik iyonlarla kimyasal kompleks oluşturan maddeler,
    - Emulgatörler ve emulsifiyerler yüzey gerilimini azaltarak, karıştırılamaz fazların homojen olarak karışımlarını sağlayan maddeler,
    - Hacim artırıcılar gıdaların serbest enerji değerini değiştirmeden hacmini artıran maddeler,
    - Jelleştiriciler jel oluşturarak farklı yapılaşmaya neden olan maddeler,
    - Kabartıcılar gaz oluşturarak hamurun hacmini artıran maddeler,
    - Kalınlaştırıcılar vizkoziteyi artıran maddeler,
    - Koruyucular gıdaların mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmalarını önleyen maddeler,
    - Köpüklenmeyi önleyiciler köpürmeyi azaltan veya tamamen önleyen maddeler,
    - Köpürtücüler sıvı veya yari-sıvı maddelerde gaz fazın homojen dağılımını artıran maddeler,
    - Modifiye nişastalar bir veya bir kaç kimyasal içlemden geçirildikten sonra elde edilen özel nişasta ürünleri,
    - Nem tutucular düşük nemli ortamdan etkilenip gıdaların kurumasını önleyen veya toz gıdaların sulu ortamda çözünmesini engelleyici maddeler,
    - Oksitlenmeyi önleyiciler oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyen maddeler,
    - Parlatıcılar dış yüzeye uygulandığında parlak bir görünüm ve koruyucu bir tabaka sağlayan maddeler,
    - Renklendiriciler renk oluşumu veya renk düzenleyici olarak katılan maddeler,
    - Sertleştiriciler dokuları sert ve gevrek tutan veya mevcut jelleştiriciler ile reaksiyona girerek jel üretimini sağlayan veya güçlendiren maddeler,
    - Sevk ediciler gıdanın bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındaki gazlar,
    - Stabilizörler gıdaların renk yapı gibi özelliklerini koruyan maddeler,
    - Taşıyıcılar uygulama ve kullanımı kolaylaştırmak amacıyla teknolojik fonksiyonlarını değiştirmeden katkı maddelerini fiziksel yollarla modifiye eden maddeler,
    - Tat-koku düzenleyiciler mevcut tat ve kokuyu artıran veya öne çıkaran maddeler,
    - Tatlılaştırıcılar tat ve lezzeti düzenleyen sekersiz maddeler,
    - Topaklanmayı önleyiciler gıda partiküllerinin birbirine yapışmasını önleyen maddeler,
    olmak üzere sınıflandırılırlar.
     

Sayfayı Paylaş