1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 1 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    22.970
    Beğenileri:
    309
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    21.078 ÇTL

    [​IMG]
    Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır


    - Ambalaj gazları gıdanın bozulmadan korunabilmesi için ambalaj içine verilen hava dışındaki gazlar, inert gazlar,
    - Asitler asitliği artıran, gıdada eksi tat oluşumunu sağlayan maddeler,
    - Asitliği düzenleyiciler gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden maddeler,
    - Ayırıcılar metalik iyonlarla kimyasal kompleks oluşturan maddeler,
    - Emulgatörler ve emulsifiyerler yüzey gerilimini azaltarak, karıştırılamaz fazların homojen olarak karışımlarını sağlayan maddeler,
    - Hacim artırıcılar gıdaların serbest enerji değerini değiştirmeden hacmini artıran maddeler,
    - Jelleştiriciler jel oluşturarak farklı yapılaşmaya neden olan maddeler,
    - Kabartıcılar gaz oluşturarak hamurun hacmini artıran maddeler,
    - Kalınlaştırıcılar vizkoziteyi artıran maddeler,
    - Koruyucular gıdaların mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmalarını önleyen maddeler,
    - Köpüklenmeyi önleyiciler köpürmeyi azaltan veya tamamen önleyen maddeler,
    - Köpürtücüler sıvı veya yari-sıvı maddelerde gaz fazın homojen dağılımını artıran maddeler,
    - Modifiye nişastalar bir veya bir kaç kimyasal içlemden geçirildikten sonra elde edilen özel nişasta ürünleri,
    - Nem tutucular düşük nemli ortamdan etkilenip gıdaların kurumasını önleyen veya toz gıdaların sulu ortamda çözünmesini engelleyici maddeler,
    - Oksitlenmeyi önleyiciler oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyen maddeler,
    - Parlatıcılar dış yüzeye uygulandığında parlak bir görünüm ve koruyucu bir tabaka sağlayan maddeler,
    - Renklendiriciler renk oluşumu veya renk düzenleyici olarak katılan maddeler,
    - Sertleştiriciler dokuları sert ve gevrek tutan veya mevcut jelleştiriciler ile reaksiyona girerek jel üretimini sağlayan veya güçlendiren maddeler,
    - Sevk ediciler gıdanın bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındaki gazlar,
    - Stabilizörler gıdaların renk yapı gibi özelliklerini koruyan maddeler,
    - Taşıyıcılar uygulama ve kullanımı kolaylaştırmak amacıyla teknolojik fonksiyonlarını değiştirmeden katkı maddelerini fiziksel yollarla modifiye eden maddeler,
    - Tat-koku düzenleyiciler mevcut tat ve kokuyu artıran veya öne çıkaran maddeler,
    - Tatlılaştırıcılar tat ve lezzeti düzenleyen sekersiz maddeler,
    - Topaklanmayı önleyiciler gıda partiküllerinin birbirine yapışmasını önleyen maddeler,
    olmak üzere sınıflandırılırlar.
     

Sayfayı Paylaş