1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Gilaburu, Faydaları

Konusu 'Alternatif Tıp' forumundadır ve Safir tarafından 25 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. Safir
    No Mood

    Safir Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.205
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    151 ÇTL
    [​IMG]

    Gilaburu: Doğal şifa deposu

    Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, yurt içinde ve dışında birçok üniversitede yapılan araştırmaların gilaburu bitkisinin şifa kaynağı bir bitki olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.



    Kayseri ve yöresinde yetişen gilaburu bitkisinin doğal şifa kaynağı olduğu belirtildi.

    Gilaburu bitkisinin ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, şöyle söyledi:
    “Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Gilaburu bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposu, kısaca her derde deva bir bitki. Bu bitkinin suyunu midesinde ve bağırsaklarında ülser olanlar tüketmemeli. Çünkü bitki asitli bir yapıya sahip. Bu bitkinin ortaya çıkmamış diğer şifalı özelliklerinin tespiti için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmalar devam ediyor.”

    GİLABURU ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK

    Akkışla Kaymakamı Emre Nebioğlu, yaptığı açıklamada, Kayseri ve yöresinde yaygın olarak yetişen gilaburu bitkisinin yerel ve ulusal anlamda tanıtımını yapmak için 27 Temmuz Pazar günü şenlik düzenleyeceklerini söyledi.

    GİLABURU ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK
    Akkışla Kaymakamı Emre Nebioğlu, Kayseri ve yöresinde yaygın olarak yetişen gilaburu bitkisinin yerel ve ulusal anlamda tanıtımını yapmak için 27 Temmuz pazar günü şenlik düzenleyeceklerini söyledi.

    Akkışla ilçesinde bolca üretilen gilaburu bitkisinin ilçe insanına büyük bir ekonomik avantaj sağlayacağını umduğunu belirten Nebioğlu, şöyle konuştu:
    “İlçemizde gilaburu bitkisinin üretimini yaygınlaştırmak maksadıyla profesyonel anlamda 8 örnek bahçe kurduk. Akkışlalılar, evlerinin önünde yetişen, bağ ve bahçelerinin sınırını belirlemek amacıyla diktikleri gilaburu bitkisini artık ekonomik bir ürün olarak görmeliler. Meyve suyu fabrikaları gilaburu bitkisinin suyunu şişelerde satıyor. Amacımız, gilaburu bitkisinin üretimini artırmak, faydalarını da insanlığa duyurmak”

    GİLABURU BİTKİSİ
    Kayseri ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran, 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaburu, Kayseri ve çevresinde “gilaburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu”, Konya’da “giligili, gilaboru veya giraboğulu”, Sivas ve Yozgat’ta “gilaburu, girabolu, geleboru”, Tunceli’de “dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada ve gildar” adıyla biliniyor.

    Ağaçtan sonbaharda toplanan gilaburu meyvesi, su dolu bir kapta bir süre salamura yapılarak bekletildikten sonra suyu sıkılarak veya taneleri yenilerek tüketiliyor.

    Bazı meyve suyu fabrikaları ise gilaburu suyunu şişeleyerek piyasaya sürüyor.

    Gilaburu dünyaya açılıyor

    Anadolu'da yıllardan beri böbrek taşlarının düşürülmesinde kullanılan ve meyve suyu olarak tüketilen gilaburu bitkisinin uluslararası kodeks kuruluşu Kodekse Alimentarius'a alınması için resmi başvuruda bulunuldu.


    Gilaburu için Kodesk Alımenttarius''yapılan başvurunun kısa sürede kabul edilmesi bekleniyor.

    Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Osman Tiryaki, gıda standartlarının oluşturulması için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun son toplantısını Çin'de yaptığını, bu toplantıya gilaburu bitkisinin uluslararası anlamda marka tescilinin yapılması için başvuruda bulunduklarını söyledi.

    ''Gilaburu bitkisinin önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ulusal Gıda Kodeksi'ne girmesini sağladık. Daha sonra uluslararası bir kuruluş olan Kodeks Alimentarius Komisyonu'na başvurduk. Yaptığımız başvuru alt komisyonlarda kabul edildi. Başvurumuzun haziran ayına kadar kabul edilmesini bekliyoruz. Komisyon gilaburu bitkisinin tescilini yaparsa bu bitkiden elde edilen gilaburu suyu ve diğer ürünler hem yurt dışında daha iyi tanınır hem de ihracat imkanı artar.''

    C VİTAMİNİNDEN ZENGİN
    Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Gülşen ise gilaburu bitkisinin Anadolu'da yıllardan beri böbrek taşlarının düşürülmesinde kullanıldığını, meyve suyu gibi tüketildiğini kaydetti.
    Doç. Dr. Gülşen, su kaynakları çevresinde yetişen, bazı bölgelerde süs ve çit bitkisi olarak kullanılan gilaburunun kanser tedavisinde de etkili olduğunun ortaya çıktığını, C vitamini açısından çok zengin olduğunu, portakaldan 10 kez daha fazla miktarda C vitamini bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

    ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ ARAŞTIRILIYOR
    ''Anadolu'da yaygın olarak kullanılan gilaburuya bazı yörelerde girebolu, geleboru veya dağdağan da denilmektedir. Antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen etkisi olan gilaburuyla ilgili bilimsel çalışmalar pek fazla yapılmamıştır. Gilaburunun kaynatılmış dal ve yaprakları astım, romatizma, yüksek tansiyon, epilepsi, kabakulak, adet sancıları ve uyku bozukluklarına da iyi gelmektedir. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde gilaburunun antioksidan özellikleriyle ilgili bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Amerika'da Teksas Üniversitesinde de yapılan çalışmalarda gilaburu bitkisinin heliobacter pylori ve gastric türü kanserlerde hastalığın gelişimini durdurduğu saptanmıştır.''

    Sonbaharda toplanan kırmızı renkli gilaburu salkımları, bir süre tatlı suda salamura yapılıp bekletilerek tatlanması sağlanıyor. Suyu sıkılarak meyve suyu gibi içilen gilaburu yenilerek de tüketilebiliyor. Bazı firmalar tarafından pastörize edilen gilaburu suyu marketlerde de satılıyor.

    alıntı
     
    kAşİf ve patik bunu beğendi.
  2. patik

    patik Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    24 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.343
    Beğenileri:
    374
    Ödül Puanları:
    3.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Hemşire
    Yer:
    Kayseri
    Banka:
    524 ÇTL
    Bizim bahçede yetişiyor, bol bol tüketiyoruz. :)
     
  3. Safir
    No Mood

    Safir Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.205
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    151 ÇTL
    Çok gözalıcı duruyor, buralara gelirse mutlaka tatmak istediğim meyvalardan biri :)
     
  4. patik

    patik Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    24 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.343
    Beğenileri:
    374
    Ödül Puanları:
    3.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Hemşire
    Yer:
    Kayseri
    Banka:
    524 ÇTL
    Siz buralara gelin, biz size taze taze ikram edelim. :)
     
  5. Safir
    No Mood

    Safir Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.205
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    151 ÇTL
    İnşallah. Yolum düşerse mutlaka uğrarım ama ;;)
     
  6. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Doğa yine insanoğluna cömertliğini yapmış,teşekkürler Safir.
     

Sayfayı Paylaş