1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Girit mutfağı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 14 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL





    [​IMG]

    [​IMG]
    Girit mutfağının mucizevi sırrını uzaklarda aramaya gerek yok. Bu sır mutfağın temel taşlarını oluşturan sebzeler, meyveler, otlar, kekik balı, kaliteli şaraplar, koyun yoğurdu ve yerel peynir çeşitlerinin harikulade kombinasyonuyla, altın değerindeki zeytinyağından başka bir şey değil.
    Girit, mükemmel bir doğaya, yumuşak Akdeniz iklimine ve verimli topraklara sahip bir ada. Adanın ürünleri arasında kalitesiyle dünyaca tanınan zeytinyağı, meyveler, sebzeler, kekik balı, yabani otlar, kaliteli şaraplar, koyun yoğurdu ve yerel peynir çeşitleri var. Bu ürünlerin harikulade bir kombinasyonu olan meşhur Girit mutfağı, doktorlar tarafından uzun ve sağlıklı bir yaşam için en uygun diyet olarak kabul ediliyor. Çünkü çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalar, Giritlilerin kalp, damar ve diğer hastalıklara yakalanma açısından, hep en son sırada yer aldıklarını gösteriyor. Yani Akdeniz'in en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanları Giritliler.
    Bunun sırrı hep zeytinyağına, sebzelere, otlara ve balığa dayalı bir beslenme olarak açıklanıyor. Hatta Girit sofrası otlara dayalı beslenme biçimi nedeniyle "yeşil sofra" olarak tanımlanıyor. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı ve tarla çivisi en çok tüketilen otlar arasında. Aslında bu otları Türkiye'de de, özellikle Ege kıyılarında bulmak mümkün. Mutfağın geleneğine göre otlar mümkün olduğunca az haşlanıyor. Böylece yeşil rengi ve besinsel değerleri korunmuş oluyor. Üzerine limonlu, sarımsaklı ve zeytinyağlı bir sos dökülerek yeniyor. Yemekleri pişirme yöntemleri ise çok basit. Öyle pek fazla baharat kullanmıyorlar. Yemeklerde kullanılan malzemelerin ise genelde belirli bir ölçüsü yok. Ölçü tamamen göz kararı.
    Giritli Mirsini Lamraki ile birlikte, İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan 'Türkler ve Yunanlılar Aynı Masada' adlı yemek kitabını yazan Engin Akın, Girit mutfağının bize yakınlığını şöyle anlatıyor: 'Terbiyeli şevket-i bostanı güzel pişirirler. Apaki denilen kurutulmuş domuz eti de çok lezzetli. Dolmaları da bizdeki gibi küçük sararlar ve Ege'de olduğu gibi baharatsız yaparlar. Bumbar dolmasını ve hedik gibi çeşitleri burada bizdeki gibi yapıyorlar. Yemekler Türk damak tadına uygun...
    Zaten Giritlilerden İzmir mutfağına giren oldukça fazla yemek var. Kabak, börülce, semizotu, radika ve arapsaçı ile yapılan ve zeytinyağlı bir yemek olan Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, Mantarlı karides güveç, Kabak pabucaki, Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu, Midyeli pilav...




    [​IMG]
    Ekmek, zeytin ve zeytinyağı...
    Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek. Kahvaltıda, yemeklerde, meze olarak hep zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağı evlerde, manastırlarda, küçük değirmenlerde, büyük, modern fabrikalarda, çok özel organik çiftliklerde, her zaman her yerde üretiliyor ve tüketiliyor. Salamura edilmiş ya da edilmemiş siyah veya yeşil zeytin zaten günün her saatinde yeniyor. Tıpkı bizler ve Lübnanlılar gibi, zeytini sabah kahvaltısında da yiyen üçüncü Akdeniz mutfağı Girit.
    Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri. Ekmeksiz sofraya oturmuyorlar. Ekmek daha çok kepekli esmer undan yapılıyor. Bir de Girit mutfağının peksimeti çok meşhur. Peksimet için kepeği alınmamış buğday, arpa, çavdar unları veya bu üçlünün karışımı kullanılıyor. Bu lezzetli peksimet salataların içine konduğu gibi, üzerine bol zeytinyağı dökülerek de yeniyor. Bu üç ürün, ekmek, zeytin ve zeytinyağı Girit mutfağını çok güzel özetliyor.

    Az et, çok balık...
    Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor. Barbunya, kaya balığı, mezgit, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen balık türleri. Özellikle ahtapot ve kalamar içki masalarının değişmez mezeleri arasında yer alıyor. Kakavia (balık çorbası) sahil kasabalarının en lezzetli yemeklerinin başında geliyor.
    Girit mutfağında hayvansal yağ ve tohum yağı kullanılmıyor. Et ise sık tüketilen besinlerden biri değil. Yendiğinde de daha çok koyun ve kuzu eti tercih ediliyor. Genellikle hafta sonları sofraları süsleyen et, tencere yemeklerinde kullanılıyor. En ünlü etli yemeklerden bazıları Güveçte etli nohut, Etli taze fasulye, Etli ve sebzeli börek, Köfte, Kıymalı musakka, Kuzu etli bamya, Kuzu etli Şevket-i bosytan, Kuzu etli enginar, Enginarlı ve Yoğurtlu kuzu.
    Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor. Özellikle kış aylarında nohut, fasulye, mercimek ve bezelye sıkça pişiriliyor. Bu malzemelerle hazırlanmış yemeklere çoğunlukla et ya da tuzlanmış balık ekleniyor. Aynı bizdeki yemek geleneği gibi Girit mutfağında da baklagillere pirinç pilavı eşlik ediyor. Ispanaklı kuru fasulye, Fava, Limon soslu nohut çorbası, Mercimek çorbası ve Fava köftesi en favori kış yemekleri arasında yer alıyor.
    Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı. Ve şimdi Girit usulü çullama (culamas), Tahinli dolma, Zeytin salatası, Pirinçli ve naneli patlıcan, Balık pidesi?yle sofralarımızı renklendirmenin ve tatlandırmanın tam zamanı.
    [​IMG]



    Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek. Kahvaltıda, yemeklerde, meze olarak hep zeytinyağı kullanılıyor.

    Zeytinyağı evlerde, manastırlarda, küçük değirmenlerde, büyük, modern fabrikalarda, çok özel organik çiftliklerde, her zaman her yerde üretiliyor ve tüketiliyor.

    Salamura edilmiş ya da edilmemiş siyah veya yeşil zeytin zaten günün her saatinde yeniyor. Tıpkı bizler ve Lübnanlılar gibi, zeytini sabah kahvaltısında da yiyen üçüncü Akdeniz mutfağı Girit.

    Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri. Ekmeksiz sofraya oturmuyorlar. Ekmek daha çok kepekli esmer undan yapılıyor.

    Bir de Girit mutfağının peksimeti çok meşhur. Peksimet için kepeği alınmamış buğday, arpa, çavdar unları veya bu üçlünün karışımı kullanılıyor. Bu lezzetli peksimet salataların içine konduğu gibi, üzerine bol zeytinyağı dökülerek de yeniyor.

    Bu üç ürün, ekmek, zeytin ve zeytinyağı Girit mutfağını çok güzel özetliyor.

    [​IMG]

    GİRİT MUTFAĞINDA BALIK


    Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor.

    Barbunya, kaya balığı, mezgit, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen balık türleri.

    Özellikle ahtapot ve kalamar içki masalarının değişmez mezeleri arasında yer alıyor.

    Kakavia (balık çorbası) sahil kasabalarının en lezzetli yemeklerinin başında geliyor. Girit mutfağında hayvansal yağ ve tohum yağı kullanılmıyor.

    Et ise sık tüketilen besinlerden biri değil. Yendiğinde de daha çok koyun ve kuzu eti tercih ediliyor. Genellikle hafta sonları sofraları süsleyen et, tencere yemeklerinde kullanılıyor.

    En ünlü etli yemeklerden bazıları Güveçte etli nohut, Etli taze fasulye, Etli ve sebzeli börek, Köfte, Kıymalı musakka, Kuzu etli bamya, Kuzu etli Şevket-i bosytan, Kuzu etli enginar, Enginarlı ve Yoğurtlu kuzu.

    Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor. Özellikle kış aylarında nohut, fasulye, mercimek ve bezelye sıkça pişiriliyor.

    Bu malzemelerle hazırlanmış yemeklere çoğunlukla et ya da tuzlanmış balık ekleniyor. Aynı bizdeki yemek geleneği gibi Girit mutfağında da baklagillere pirinç pilavı eşlik ediyor.

    Ispanaklı kuru fasulye, Fava, Limon soslu nohut çorbası, Mercimek çorbası ve Fava köftesi en favori kış yemekleri arasında yer alıyor.

    Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı. Ve şimdi Girit usulü çullama (culamas), Tahinli dolma, Zeytin salatası, Pirinçli ve naneli patlıcan, Balık pidesiyle sofralarımızı renklendirmenin ve tatlandırmanın tam zamanı.


    [​IMG]
    KUZU ETLİ MARATHA

    Malzemeler:
    4 kişi için

    300 gr Kuşbaşı kuzu eti
    2 paket (1 kg civarı) rezene saçak kısmı ya da yine 1kg civarı bütün rezene
    4 kaşık sızma zeytinyağı
    2 adet kuru soğan
    tuz
    1,5 su bardağı sıcak su
    1/2 adet limon

    Yapılışı

    Önce rezenelerin kalın sap kısımlarını ayıklayın. sadece ince dal ve yaprakları, tüm rezene kullanıyorsanız bir de kök kısmını kullanın. (Rezenenin kalın sap kısımları çok zor pişer)

    Tencerenizi (tercihen düdüklü tencere) iyice ısıttıktan sonra etleri koyun, bir süre soteleyin,

    Zeytinyağı ve küçük doğradığınız soğanları ilave edin.

    Soğanlar iyice şeffaflaştıktan ve et suyunu çektikten sonra rezeneleri, sıcak suyu, tuz ve yarım limonun suyunu ilave edin.

    Kapağı iyice kapatıp düdüklü tencerede 30 dakika, normal tencerede 1 saat civarında kısık ateşte pişirin.
    Afiyet olsun.

    Gördüğünüz gibi bu otlar Girit mutfağında son derece basit ve sağlıklı şekilde pişiyorlar. Ve hepsinin pişme şekli de hemen hemen aynı.

    Ama otlar o kadar değişik ki, son derece farklı lezzetler çıkıyor karşınıza.


    [​IMG]
    KUZU ETLİ KENKER
    Malzemeler:
    4-6 kişilik

    ½ kg parça et (kuzu kol)
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet kuru soğan
    1 kg şevketi bostan (kenker)
    ½ limon
    1 ½ su bardağı su
    tuz

    Yapılışı: Bu yemek için düdüklü tencere önerilir

    Etleri kızgın tencerede çevirin. Yağ ve küçük doğranmış soğanı ilave edin ve bir süre soteleyin.
    Yıkadığınız ve uçlarını keserek ayıkladığınız kenkerleri ekleyip üzerine tuz, limon suyu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin.

    Bu yemeğin bazen terbiye ilave ederek de yapıldığını biliyorum. Ama orijinal Girit tarifinde terbiye pek kullanılmıyor çünkü terbiye otun lezzetini biraz bastırıyor..
    Her iki şekli de oldukça lezzetli, tercih size kalmış.


    Çorbalar

    Kotosoupa
    Fakkes
    Fasolatha
    Kremithosoupa
    Loutzoukaxia
    Trahana
    Domatosoupa
    Nisiotiki

    Salatalar

    Xoriatiki
    Shepherd's Salad
    Patzaria
    Salata Marouli
    Lahano Salata

    Aparatifler

    Proino
    Tsatziki
    Homus
    Taramosalata
    Kalamari
    Gigantes
    Dolmathes
    Tyropita
    Saganaki
    Spanakopita
    Pita
    Tyrokavteri
    Bifteki
    Skorthalia

    Ana yemekler

    Briam
    Gemista
    Spetsiota
    Stifado
    Kreatopita
    Octapothi
    Kota Manestra
    Moussaka
    Pilafi
    Exohiko
    Kapama
    Fricasse
    Giavourlakia Avgolemono
    Patates Psites
    Kota Psiti
    Garithes Shrimps
    U-Peel 'Em Shrimp
    Psari
    Souvlaki (Şiş kebabı)
    Keftethes Smyrne
    Steak Sofrido
    Greek Chicken Breast
    Chicken Okra
    Marinated Pork Loins
    Bifteki
    Bourekakia
    Lemonato
    Gyros(Döner)

    Sebze yemekleri

    Kabak Çiçeği Dolması
    Tahinli Girit Dolması
    Etli Ebegümeci
    Şevketi Bostan
    Enginarlı Pilav
    Kuzu etli Arapsaçı
    Fırında Patlıcan Dolması
    Beşamelli Ispanak
    Bal kabaklı börek
    Etli Enginar Dolması

    Tatlılar

    Baklava
    Theepless
    Melomakarona
    Kourambiedes
    Vasilopita
    Galactobouriko
    Loukoumades

     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    Şevketi bostan
    malzemeler

    ½ kg parça et (kuzu kol)
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 adet kuru soğan
    1 kg şevketi bostan
    ½ limon
    1 ½ su bardağı su
    tuz
    yapılışı
    Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun, şeffaflaşınca etleri de ilave edip biraz çevirin.
    Ayıkladığınız ve dörde böldüğünüz şevketi bostanları ekleyip üzerine tuzunu, limon suyunu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin.
    Giritliler bu yemeklerinde terbiye kullanmıyorlar ama dilerseniz 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı ve ½ limonla bir terbiye yaparak piştikten sonra ilave edebilirsiniz.


    [​IMG]
    Kabak Çiçeği Dolması
    İçindekiler
    (10-12 adet dolma için):
    . yarım kilo kabak çiçeği
    . 1 adet kuru soğan
    . 10 çorba kaşığı pirinç (her çiçek için 1 çorba kaşığı)
    . 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    . 1 çorba kaşığı kuş üzümü
    . 10-12 dal taze nane
    . 5-6 sap dereotu
    . 1 adet kesme şeker
    . 1 çay kaşığı tarçın
    . ½ çay kaşığı yenibahar
    . tuz
    . süslemek için limon dilimleri

    Yapılışı:

    Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın. Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler. Bir yerde kurumaya bırakın.
    Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun:Şeker ekleyin.
    Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın.
    Üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın.
    Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın. Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun. Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın.
    Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı ve ½ su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın. 15 dakika sonra kontrol edin. (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir.)
    Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.




    [​IMG]
    Malzemeler

    turp otu
    limon
    tuz
    sarımsak
    zeytin yağı

    Hazırlanışı

    Turp otları güzelce , yıkanır,ayıklanıp dogranır. turp otları ,kaynayan suya ilave edilir pişene kadar kaynatılır.pişince kevgire koyularak suyu süzülür, soğuk sudan geçirilir.sarımsak( ezilir), tuz,limon, zeytinyağ karışımı ,turp otlarına ilave edilir. Afiyet olsun…



    [​IMG]
    LAHANALI PİLAV
    Malzemeler


    1 küçük lahana
    2-3 adet taze soğan yada bir adet kuru soğan
    ½ kg domates
    ½ bardak zeytinyağı
    2 bardak pirinç
    4 bardak su
    1 kahve kaşığı kuru nane (tepeleme)
    tuz
    karabiber

    Hazırlanması
    İnce kıyılmış soğan ve lahanaları yağda kavurun.
    Rendelenmiş domatesi ekleyin ve kaynatın.
    Pirinç,su,tuz karabiber ve naneyi ekleyin.
    Ağır ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.

     

Sayfayı Paylaş