1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Gluten Alerjisi Nedir?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 12 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.092
    Beğenileri:
    4.415
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    794 ÇTL
    İnce bağırsak, tahılların içinde bulunan Gluten proteinine alerjik olmasına gluten alerjisi denilmektedir. Genelde bu durum doğuştandır ve ömür boyu sürer. Dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı bir alerji türüdür.

    [​IMG]


    Tahıllar içinde bulunan protein alerjisi yüzünden kusma, ishal, karın ağrısı, zayıflama ve karın şişkinliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülür. Çocuklarda gelişim bozukluğu da sıklıkla yaşanılan sorundur. Genelde, çocuklarda 8-12 yaş arası yetişkinlerde 30-40 yaş arası en fazla görüldüğü dönemlerdir. Gluten alerjisi, hayatın her hangi döneminde tetiklenerek başlayabilir. Çölyak hastalığı teşhisi koyulduğunda hastaya bir diyet listesi verilir. Çünkü artık, prensipli ve düzenli bir hayat yaşamak gereklidir. Çölyağın tek tedavisi, içinde gluten olan besinleri bilmek ve ona göre beslenmektir. Fakat, beslenmede kayıplar olduğundan düzenli ve vitamin değeri yüksek diyet yapılmalıdır.

    [​IMG]

    Buğday, yulaf, çavdar, ekmek, makarna, bulgur, bisküvi, simit, tarhana, irmik, pastahane ürünleri, hazır çorbalar, puding ve sütlü tatlılar yenilmemelidir. Çok az miktarda bile kullanılan bu ürünler gluten alerjisi olan kişilerde ani krizler başlatabilir. Pirinç, mısır unları, soya unu ile yapılan yiyecekler rahatlıkla yenilebilir. Patates unu ile ekmek yapılabilir. Et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt, yoğurt, sebze ve meyve gluten alerjisi olanlara serbesttir.

    [​IMG]

    Hastalığın teşhisini koymak genelde çok zordur. Gluten alerjisi olan hastalarda genelde bağırsak duvarında aşınmalar vardır ve ince bağırsak biyopsisi ile tanı koyulabilir. Aşırı gaz şikayetiniz varsa, sürekli ilaç kullanmak yerine yaklaşık 1-2 hafta kadar glutensiz diyet yapmaları önerilir. Şikayetler hafiflerse, gluten alerjiniz olabilir. Bu sürede karın şişkinliği ve gaz şikayetleri yavaşlarsa diyete devam etmek ve bir hekime başvurmak gereklidir. Pek çok hasta baş ağrısı ile hekime başvurur. Baş ağrısından şikayetçi olan hastalara bu diyet önerilir. Gluten alerjisinin tek tedavisi glutensiz beslenmektir. Bağırsak duvarında ki hasar yaklaşık diyete başladıktan 6 ay ile 1 yıl arasında düzelir.
     

Sayfayı Paylaş