1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve Suskun tarafından 22 Ekim 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    A-Gövdesi Yenilen Sebzeler

    1-(Patlıcan):
    Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
    Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.


    2-(Kabak):Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

    3-(Domates)Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.Konya’da genellikle ince kabuklu,kırmızı ve sulu olan bir türlü domatesin yanında turşu için söbü ve ampul gibi bir türü de yetiştirilir.

    4-(Fasulye):fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.
    Yaz aylarında özellikle tazesi yenilen fasulye Konya’da Meram’daki bahçeler ile Başarakavak’ta yetiştirilirdi.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur.
    Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

    5-Bamya:Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.


    6-Bakla:İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir.Konya’da bakla turfanda olarak ilk çıktığı zaman taze iken yemeklerde kullanılır.Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

    7-Biber: Yemeklerde dolmalık olarak kullanılan biberlerin yanında söğüş olarak yenilen ve salatalara katılan ince uzun kıl biberlerde vardır.

    8-(Patates):Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

    9-Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:Bu sebzelere eski Konya mutfağında pek ilgi gösterilmezdi.Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.
     

Sayfayı Paylaş