1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Günde 18 Gram Tuz Tüketiyoruz

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 12 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu belirtti.

    Sağlıklı ve dengeli beslenme için aşırı tuz tüketiminden uzak durmak gerektiğini vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin "Bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 5 gram ama Türk toplumu olarak günde 15-18 gram tuz tüketiyoruz. Günlük ihtiyacımız bir çay kaşığı kadar ama ihtiyacın üç katı tuz tüketiyoruz. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon ve beraberinde kalp damar sağlığı için ciddi risk oluşturuyor” dedi.

    Yemeklerde tuz kullanımının azaltılması gerektiğini dile getiren Şahin şöyle devam etti:

    "Sağlığımızı korumaya önce sofralarımızdan tuzlukları kaldırarak başlamalıyız. Yemekleri pişirirken ve saklarken daha az tuz kullanılmalı. Balık sebze baklagil beyaz ekmek yerine esmer ekmek pirinç yerine bulgur ile sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.”

    Prof. Dr. Şahin Türk mutfağındaki yemeklerin büyük bölümünün kalp dostu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

    “Bizim mutfağımızı oluşturan zeytinyağlı yemeklerin hepsi kalp dostu ama biz şimdi Amerikan kültürü olan hazır yiyecekler ve fazla kalorili yemeklere geçerek kalp dostu yemek kültürümüzü kaybetmeye başladık. Akdeniz Ege ve Karadeniz mutfağı kalp dostu. Bunları iyi değerlendirmeliyiz.”

    Anadolu Ajansı (AA)
     

Sayfayı Paylaş