Gut Hastalığı ve Diyeti

Çağlayağmur

👪🤗
Süper Moderatör
Katılım
15 Arl 2010
Mesajlar
21,733
Beğeniler
5,020
Şehir
Ankara
Takım
GALATASARAY
#1
GUT, proteinin yapısında bulunan pürinin metabolizmasının bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı protein içerikli besinlerde bulunan pürinin metabolize edilememesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkla pürinin vücutta kullanılması sonucu oluşan ürik asit eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur. Bu nedenle beslenmemizde ürik asidi oluşturan pürinden zengin yiyeceklerden sakınmamız gerekir (Bu besinler miktarları ile birlikte aşağıdaki tabloda bulunmkatadır). Gut daha çok 40 yaş üstündeki erişkinlerde; daha çok şişman erkeklerde ve alkolü fazla tüketen bireylerde görülür. İlaç tedavisi ağrıların giderilmesi ve ve ürik asit atımını artırmak için yararlı olur. Ama tıbbi tedavini yanında pürinden sınırlı (bazı proteinlerden sınırlı) diyet önemlidir. Ayrıca, ürik asitin atımını sağlamak için bol su tüketimi önemlidir.

Protein içeriklerine göre Sınırlı Önerilen Besinler


*Bu gruptan günde yalnız 1 porsiyon tüketiniz.


Dana, sığır, kuzu (yağsız) 2 köfte kadar 60 gr
Tavuk 2 köfte kadar 60 gr
Hindi 2 köfte kadar 60 gr
Balık 2 köfte kadar 60 gr
Nohut 8 yemek kaşığı 60 gr
Kuru fasulye 8 yemek kaşığı 60 gr
Bezelye 8 yemek kaşığı 60 gr
Mercimek 8 yemek kaşığı 60 gr
Bulgur 8 yemek kaşığı 60 gr
Karnabahar 5 yemek kaşığı 200 gr
Ispanak 5 yemek kaşığı 200 gr
Mantar 2 yemek kaşığı 50 gr

Serbest besinler
*Önerilen besinleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

SÜT VE TÜREVLERİ
Süt (az yağlı veya yağsız)
Yoğurt (az yağlı veya yağsız)
Peynir (az yağlı veya yağsız)

EKMEK GRUBU
Beyaz ekmek, Mısır ekmeği, Buğday unu, Tarhana, Şehriye, Pirinç, Makarna, Mısır, Erişte, Kuskus, Leblebi, Kestane, Yufka böreği.

SEBZELER

Sınırlı önerilen sebzelerin dışındaki tüm sebzeler.

İÇECEKLER

Meşrubatlar, Çay, Kahve.

TAT VERİCİLER

Tuz, Nane, Tere, Sirke, Maydanoz, Tüm baharatlar.

TATLILAR (Fazla tatlı tüketimi kilo alımına sebep olacağı için haftada 1 porsiyon tüketmek yeterlidir.)
Sade kuru pasta, Kek, Jöleli tatlılar, Muhallebi, Sütlaç, Reçel, Bal.

YAĞLAR
Yemeklerde günde;
1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağlardan biri (ayçiçeği, soya, mısırözü yağı) ve
1 yemek kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin.

YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEK VE İÇECEKLER

• Tam yağlı süt, peynir, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış çorbalar, yemekler
• Alkollü içecekler, boza,
• Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak,
işkembe, kokoreç vb.)
• Av etleri (ördek, kaz, bıldırcın)
• Sucuk, pastırma, salam, sosis vb.
• Kabuklu deniz hayvanları (kalamar, karides vb.)
• Yağda kızartmalar (et, sebze, hamur işi kızartmaları)
• Çok yağlı yiyecekler (kaymak, krema, mayonez, çikolata, pasta vb.)
• Hayvani ve katı yağlar (tereyağı, margarine, iç yağı, kuyruk yağı)
• Içeriği bilinmeyen hazır gıdalar (hazır çorbalar vs.)

Diyetisyen Deniz BERKSOY
 
Top